Albariño 2005 Denominación de Origen (DO) - Bodegas La Val S.L. Pontevedra, Španělsko
Na bílá španělská vína z vinařské oblasti Galicia jsem si dělal zálusk již několik let. Zvláště poté, co jsem zde strávil čtyři týdny na přelomu září a října 2002, mám k této oblasti velmi vřelý vztah. Několik svých dojmů z těchto končin jsem zmínil v recenzi Ferreira Porto Tawny. Na toulkách po Rías Baixas, jak se této části atlantického pobřeží kolem ústí řek do oceánu říká, jsem prošel několik vinic v okolí Viga a podél pobřeží Vilagarcia de Arousa. Vinice mají úplně jiný ráz než v ostatních částech Španělska, jak můžete vidět na několika fotografiích v článku Vinice ve vinařské oblasti Rías Baixas - autonomní oblast Galicie. Jsou roztroušené po krajině, většinou se jedná o malé plochy se zvláštním vedením révy, které připomíná jakési pergoly, pod kterými se můžete klidně procházet. Tento způsob pěstování révy vinné vytváří pro hrozny jakýsi polostín a podle mne chrání hrozny před sluncem, ale možná se mýlím.Vinařská oblast Galicia se z vinařského pohledu dělí na podoblast Monterrei, Rías Baixas, Ribeira Sacra, Ribeiro a Valdeorras. Podoblast Rías Baixas se dále dělí do několika subzón kolem města Vigo, Pontevedra, Ourense a Santiago de Compostela, které je významným poutním místem s celou řadou významných památek v čele s katedrálou svatého Jakuba. Tato oblast kolem atlantického pobřeží se vyznačuje nádhernými skalnatými zálivy (rías) zařezávajícími se hluboko do vnitrozemí a s mnoha ostrůvky. Jsou zde kouzelné pláže s bílým pískem, rybářskými městečky a přístavy. Podnebí je tu mírné, v zimních měsících dost prší, ale bez pláštěnky či deštníku sem nejezděte ani v létě. Chladnější a především vlhké prodění předurčilo i zaměření vinařů na bílé odrůdy, které odolávají častým srážkám a vlhkému oceánskému proudění. Galicie proto patří k tzv. zelenému Španělsku (Costa Verde), což je velký kontrast s centrálním územím Iberijského poloostrova, na kterém dominuje hnědo-červená barva.Dnešní bílé víno s obchodním názvem La Val 2005 Denominación de Origen (DO) pochází z podoblasti Rías Baixas a koupil jsem ho loni v jednom supermarketu na Mallorce. A protože jsem se již zmínil o vinařské oblasti/podoblasti věnuji následující odstavec odrůdě, která byla použitá pro La Val. Hrozny byly zlehka lisovány na pneumatickém lisu. Macerace probíhala při teplotě 10 °C po dobu 48 hodin. Fermentace proběhla v nerezových tancích při řízené teplotě 18 °C po dobu 4 týdnů.Albariño se pěstuje se především na pobřeží Galicie na ploše pouhých 1.700 ha. Pochází ze střední Evropy a je vysoce kvalitní. Setkat se s touto odrůdou můžete také v portugalské oblasti Vinho Verde, která sousedí s Galícií. Vinice jsou ve vlahých zónách, kde je přiměřený sluneční svit. Patří do skupiny bílých vín této vinařské oblasti, pro kterou jsou typická svěží a ovocitá vína. Přesto není dobré je řadit k dalším bílým odrůdám Airén či Macabeo (Viura), se kterými se můžete setkat ve všech oblastech Španělska, ale většinou jde o plochá a nezajímavá bílá vína, protože klimatické podmínky jsou v Galícii tak odlišné, že i samotné hrozny a vyrobená vína z nich jsou o řád zajímavější.Odborná literatura zmiňuje zajímavý charakter vín z této odrůdy a vyjadřuje květinové a ovocité aroma, dlouho trvající a vyváženou chuť. Hrozny se často používají do směsí, ale vína nejvyšší kvality se vyrábějí ze 100 % odrůdy Albariño. Vína jsou často aromatická a mají svůdnou chuť. Plodí velmi málo a pokud dobře vyzraje, výsledná vína mají neuvěřitelných 13 - 13,5 % alkoholu. V intenzivní vůni se projevují citrusové plody a tropické ovoce jako mango nebo mučenka.Pomocí Google se mi podařily najít webové stránky vinařství, sice velmi jednoduché, ale dozvěděl jsem se alespoň základní informace. Vinařství Bodegas La Val bylo založeno v roce 1985 a stalo se pionýrem Denominación de Origen (DO) podoblasti Rías Baixas. Jejich vinice, pojmenované La Val, se nacházejí v obci O Rosal v provincii Pontevedra na březích řeky Miño. Vedle odrůdy Albariño pěstují dále odrůdu Loureiro a Treixadura. Roční produkce dosahuje 700 tisíc lahví vína.Lahev typu Top Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo), kvalitní staniolovou záklopku a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství, odrůdy a DO podoblasti. Adjustáž působí velmi jednoduše. Na etiketě je nepřehlédnutelná silueta vinařství s dominantním názvem La Val. Na zadní etiketě je základní charakteristika vína a dále malá nálepka s označením denominace vinařské podoblasti.Barva je zlato-žlutá se zelenkavými odlesky a krásnou jiskrou. Vůně je příjemná, očekávané ovocité odstíny (grapefruit, limetky) jsou doprovázeny zvláštními travnatými a květinovými tóny. Jsou zde také jemné tóny zralých jablek. Vůně je skutečně okouzlující a čím více popíjíme, tím více se mi líbí.Ve středně dlouhé chuti je nádherná šťavnatost, ovocitost a kořenitost zároveň. Jestli již vůně byla zajímavá a přitažlivá, v chuti to platí dvojnásob. Kyselinka je pikantní, nazrálost je nádherná, takže při popíjení máte stále nutkání k další a další degustaci a objevování. V dozvuku se projeví krásné medovo-kořenité tóny, které vystřídá zajímavá šťavnatost. Překvapily mne tři věci a to velmi dobré tělo a jeho struktura, svěžest a výborná kondice. Kdybych to měl velmi stručně srovnat, Albariño mi trochu připomíná nazrálé Neuburské nebo Rulandské šedé. Při popíjení nás vůbec neomrzelo, spíše naopak, stále jsme v něm objevovali něco nového. Druhý den se ještě více projevují ovocito-medové tóny, kyselinka má menší vliv, přesto je to sále moc krásné bílé víno, které mi vzdáleně připomíná vyzrálé Rulandské bílé.Ještě před sedmi-osmi léty platilo u vín z této oblasti, že nejsou vhodná k archivaci a mají se vypít do dvou let. Technologie výroby mají na svědomí zásadní změnu i v délce skladování, která se dnes běžně uvádí v rozmezí tří až pěti let. Mohu potvrdit, že toto víno je na svém vrcholu, na kterém několik měsíců ještě vydrží a proto doporučuji jeho otevření do konce roku 2009.Velmi oblíbeným pokrmem Galície je pulpo a feira (chobotnice po trhovecku) či la empanada (piroh plněný masovou nebo rybí směsí s cibulí) a tradiční tapas. Všechny tyto pokrmy jsou ideální právě k tomuto typu vín.O velmi špatné dostupnosti Albariña a dalších vín z oblasti Galicie v našich zeměpisných šířkách jsem se zmínil v úvodu. Vyšší cena (9,45 €) může řadit toto bílé víno na okraj zájmu, ale i přes to všechno bych si ho koupil znovu, případně jiné z této nejzápadnější části Španělska, která se tak vymyká zaběhnutým vinařským zásadám této země. Pokud někde objevíte bílá vína z oblasti Galície nebojte se je vyzkoušet, v některých faktorech jsou podobná našim vínům. Dnešní La Val bylo příjemným překvapením, nejednalo se o žádnou líbivku, ale o poctivé, svěží a šťavnaté víno, na které budu rád vzpomínat.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: La ValOdrůda: AlbariñoRočník: 2005Jakost: Denominación de Origen (DO)Zatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: GaliciaVinařská podoblast: Rías BaixasVýrobce: Bodegas La Val S.L. Pontevedra, ŠpanělskoAlkohol: 12,5 % obj.Teplota podávání: 10 - 12 °CDoporučená archivace: 2008 - 2009Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 9,45 € (S´Illot - Mallorca v červnu 2007)