O Víně

21.04.2008 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 21.04.2008 00:00

Neronet 2006 výběr z hroznů - Neoklas a.s. Šardice

K mé velké radosti se ke mne dostala lahev Neronetu 2006 výběr z hroznů, který je od ledna 2008 na trhu. Neváhal jsem a poslal dvě otázky na Bronislava Grmolce, který mi z vinařství bleskově odpověděl, za co mu ještě jednou děkuji.
Na kolika ha pěstujete odrůdu Neronet? 0,5 ha.
Jaké máte zkušenosti s touto odrůdou? Zatím ji samostatně děláme druhým rokem. Poprvé jsme zařadili odrůdu Neronet 2005 odrůdové jakostní do sortimentní nabídky a rovnou uspělo na Valtických vinných trzích (VVT), kde získalo Stříbrnou medaili. Neronet se nám jeví jako plné víno s výraznější strukturou tříslovin a jemnou vůní višňového kompotu, někdy až černého rybízu.

Hrozny z vlastní viniční tratě Dubový - Červenice v obci Šardice byly sklizeny 25. listopadu 2006 při cukernatosti 24,3 °NM. Výsadba révy proběhla v roce 1996 a pěstuje se zde středním (rýnsko-hesenském) vedení na hlinito-písčité půdě se sprašovým podložím. Technologie výroby: nakvášeno ve vinofikátorech 12 dní při teplotě 17 °C, pak odkaleno, vyčiřeno a stočeno do nerezové nádoby.

Lahev burgundského typu má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 40 mm s potiskem vinařství. Adjustáž prestižní kolekce Exklusive se dostatečně odlišuje od ostatních řad. Kromě povinných údajů najdete také základní charakteristiku vína, doporučení k pokrmům a k archivaci.

Barva je granátově červená s rubínovými odlesky a těžko průhledná. Vůně je jemná, objevuji zde nejprve šťávu z rozmačkaných višní, později černý rybíz. Protože jsme víno popíjel tři dny, mohl jsem pozorovat zajímavý vývoj a musím konstatovat, že každým dnem se mi vůně líbila více a více.

Chuť je středně dlouhá s nádherným ovocitým projevem. O to méně zaznamenávám vládu tříslovin. V dozvuku se opět rozprostírají tóny višňového kompotu a černého rybízu, možná i jeřabiny. V závěru vystoupí velmi zvláštní kyselkavý a natrpklý ocásek připomínající višňový extrakt. Při popíjení mne stále více překvapují nízká třísla, takže Neronet nepůsobí tak robustním dojmem.

I druhý den se Neronet jeví zvláštním uhlazeným dojmem, kdy stále hraje prim ovocitost před tříslovinou, což může být pro někoho jen dobře, kdo si ale libuje v kořenitém a těžším projevu, bude zklamán. Asi nejvíce se mi Neronet líbil až třetí den! Ve vůni byla nádherná kompotová vůně vyzrálého černého ovoce a višní, chuť přinášela sametový dozvuk, prostě nádhera a rada, nechte toto víno rozdýchat a podávat při vyšší teplotě kolem 18 °C. Další archivace pravděpodobně nic zásadního nepřinese, takže se také přikláním k informaci z vinařství (1-3 roky), byť je na zadní etiketě uvedeno 2-9 let! Tento Neronet vinařství doporučuje k různým úpravám těstovin a k přírodně upraveným masům.

Když jsem nedávno procházel webové stránky zarazila mne akční cena (118,- Kč) tohoto Neronetu. Pokud se nejedná o překlep, je to naprosto neuvěřitelná cena, takže neváhejte, toho by se mělo využít. Musím pochválit velmi rychlou odpověď z vinařství. Toto víno jsme si náramně užili a vřele ho doporučuji všem, kteří si tuto odrůdu oblíbili, věřím že vás okouzlí jako mne.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Exclusive
Odrůda: Neronet
Ročník: 2006
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Šardice
Viniční trať: Dubový - Červenice
Výrobce: Neoklas a.s. Šardice
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: L21-06
Evidenční číslo jakosti: 70D1-07
Číslo vzorku: 48
Obsah zbytkového cukru: 2,6 g/l
Obsah kyselin: 6,3 g/l
Bezcukerný extrakt: 29,4 g/l
Cukernatost moštu: 24,3 °NM
Datum sklizně: 25. listopadu 2006
Výsadba révy vinné z roku: 1996
Způsob vedení révy: střední (rýnsko-hesenské)
Technologie výroby: Nakvášeno ve vinofikátorech 12 dní při teplotě 17 °C, pak odkaleno, vyčiřeno a stočeno do nerezové nádoby.
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Teplota skladování: stálá teplota 15°C
Doporučená archivace: 2009 - 2011
Datum lahvování: 17. ledna 2008
Velikost šarže: 2.600 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 190,- Kč (březen 2008 nebo 118,- Kč v akci na e-shopu vinařství v březnu 2008)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2387x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 26.06.2010 19:15:09