O Víně

18.02.2008 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 18.02.2008 00:00

Ryzlink vlašský 2003 výběr z hroznů - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice

Před pár dny jsem zveřejnil recenzi Malveriny 2003 výběr z hroznů. Šlo o polosladké víno z málo rozšířené odrůdy, se kterou si ve Vinselektu Miloše Michlovského moc dobře rozumí. Dnes se zaměřím na polosladký Ryzlink vlašský 2003 výběr z hroznů, který získal ocenění Champion Grand Prix Vinex 2005 a byl také zařazený do Salonu vín ČR 2005/2006, podobně jako zmíněná Malverina.

Pan Zdeněk Sklenský (obchodní manažer Vinselektu) mi prozradil, že tato řada byla nabídnuta pouze do festivalu vína v Globusu a jednalo se o omezenou partii. To je také důvod, proč není o této kolekci ani zmínka na webových stránkách vinařství. Grafická podoba etikety Moravian Gold byla vytvořena právě k tomuto účelu.

Hrozny byly sklizeny 8. října 2003 při cukernatosti 25,0 °NM na viniční trati Goldhamer v obci Perná. Výsadba révy proběhla v roce 1995 a pěstuje se na rýnsko-hesenském. Půda je zde těžší, méně vodopropustná, hnědozem na slínech. Hrozny byly zpracovávány technologií řízeného kvašení.

Lahev typu Bordolesse má objem 0,5 l (khaki sklo) a je uzavřena plastovou zátkou délky 44 mm s firemním logem a potiskem. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Malverina 2003 výběr z hroznů.

Barva je intenzivní, zlato-žlutá s nádhernou jiskrou. Vůně je široká a mnohoslibná. Jsou zde tóny medu, kandovaného ovoce a zralých hroznů. Viskozita je nádherná, stejně jako olejovitost.

Ve středně dlouho chuti hrají prim opět cukry, podobně jako u výše zmíněné Malveriny. Taktéž i zde postrádám vyšší projev kyselinek, na můj vkus je cukrů opět příliš. Líbí se mi naopak obsah alkoholu, který má přesně takový obsah, jaký preferuji (12,0 % obj.). Co se mi naopak líbí hodně je dozvuk, díky kořenito-minerálním odstínům a tropickému ovoci, které tak často u vlašáku nenacházím. Pokud srovnám charakteristiku vína na zadní etiketě, která je opět bezchybná a přesná, chybí mi zde projev vlašských ořechů. Při postupném upíjení lahve jsem si oblíbil zajímavý dozvuk, ve kterém jsem našel nádherné kouzlo.

Vinařství doporučuje archivaci do roku 2011 a dá se předpokládat, že se za pár let dočkáme nádherně vyzrálého vína, takže se pokusím minimálně jednu lahev uchovat v archivu. Víno můžete podávat k toastům s tuňákovou majonézou a zelenými olivami, vynikne v kombinaci s grilovanou drůbeží a broskvovým kompotem, skvěle doprovází krémové a smetanové deserty s tropickým ovocem.

Velmi zvláštní je, že u vyšší teploty podávání se mi jeví vlašák nejzajímavější, ať v chuti nebo v buketu. Vyzkoušejte si teplotu 12 °C a 14 °C, uvidíte rozdíl! Kdybych si měl vybrat, tak šáhnu asi po tomto vlašáku než Malverině, ale možná vám budou obě vína připadat tak podobná, že bude jedno, které si vyberete. Barva a chuť je podle mne lepší u vlašáku, vůně zase u Malveriny. V obou případech tyto polosladké výběry osloví milovníky zbytkového cukru a extraktivních vín, která nabízí širokou paletu vůní a chutí.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Moravian Gold
Odrůda: Ryzlink vlašský
Ročník: 2003
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění podle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Viniční trať: Goldhamer
Výrobce: Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Číslo šarže: 2005-681-03/C
Evidenční číslo jakosti: 20749V/04-17223/68
Číslo vzorku: 4
Alkohol: 12,0 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 34,0 g/l
Obsah kyselin: 5,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 27,4 g/l
Cukernatost moštu: 25,0 °NM
Datum sklizně: 8. října 2003
Výsadba révy vinné z roku: 1995
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: hnědozem na slínech, těžší, méně vodopropustná
Technologie výroby: řízené kvašení
Teplota skladování: 10 - 12 ºC
Teplota podávání: 12 - 14 ºC
Doporučená archivace: 2011
Ocenění: Champion Grand Prix Vinex 2005 a Salon vín ČR 2005/2006
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 189,- Kč (Globus v lednu 2008)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 10 8 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2403x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 22.01.2012 16:30:26