O Víně

31.01.2008 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 31.01.2008 00:00

Malverina 2003 výběr z hroznů - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice

K dnešnímu dni jsme zveřejnili zatím jen tři recenze na zajímavou odrůdu Malverina. Dvakrát se jednalo o Vinselekt (Malverina 1999 odrůdové jakostní a Malverina 2001 odrůdové jakostní), který z této odrůdy vyrábí většinou přírodní biovína. V jednom případě se jednalo o vinařství Františka Spěváka, který více jak deset let pravidelně nabízí Dubňanskou Malverinu. Dnes se znovu vrátím k Vinselektu Miloše Michlovského, nebude to ale suché biovíno, nýbrž polosladká Malverina 2003 výběr z hroznů, která byla zařazena do Salonu vín ČR 2005/2006 a dále získala Stříbrnou medaili na Vinoforum 2005 Znojmo a Diplom Valtických vinných trhů 2004.

Protože má Vinselekt velmi slušné výsledky s touto odrůdou (mimochodem v novém ročníku Salonu vín je znovu Malverina 2005 odrůdové jakostní z tohoto vinařství), kontaktoval jsem Kamila Prokeše a položil mu v dubnu 2007 několik otázek.

Jak dlouho se věnujete výrobě vín z Malveriny? Jaký klon této odrůdy pěstujete?
Víno z odrůdy Malverina dělám od jejího vzniku, tj. nejprve semenáče, pak mikroklonu, dále makroklonu a dnes již produkční vinice. Jelikož se jedná o novou odrůdu, tak doposud žádné klony neexistují.

Jaké zkušenosti s touto odrůdou a víny máte?
Dá se říci, že jen ty nejlepší. Když odrůdu dobře znáte, tak to jinak dopadnout nemůže.

Které podmínky na Mikulovsku jsou podle Vás vhodné pro pěstování Malveriny?
Co se týče nejvhodnějších poloh, tak to si budeme muset ještě počkat, jak se kde ukáže. Ale určitě vápenaté podloží pálavských kopců ji bude mimořádně svědčit.

Jak Malverinu přijala odborná i veřejná veřejnost?
Myslím si, že odborná veřejnost přijala tuto odrůdu velmi dobře. Ostatní veřejnost se s ní teprve seznamuje. První poznatky jsou však rovněž velmi dobré.

Proč zrovna Malverinu deklarujete jako bioprodukt?
Jako Bioprodukt lze deklarovat to, co je vyprodukované dle směrnic biovinohradnicví a biovinařství. Jelikož Malverina pěstovaná, zpracována a vyrobena takto byla lze ji deklarovat jako bioprodukt.

Hrozny byly sklizeny 16. října 2003 při cukernatosti 25,0 °NM na viniční trati Přední Purmice v obci Perná. Réva stará 15 let se zde pěstuje na rýnsko-hesenském vedení na hnědých půdách na slínech, jílech a na usazeninách karpatského flyše. Hrozny byly zpracovávány technologií řízeného kvašení.

Lahev typu Bordolesse má objem 0,5 l (khaki sklo) a je uzavřena plastovou zátkou délky 44 mm s potiskem a logem výrobce. Adjustáž řady Moravian Gold hodnotím poprvé a musím říct, že mne příliš neoslovuje, podobně jako kolekce Standard. Ve srovnání s ostatními etiketami Vinselektu je nenápadná, i když chápu, že na tento typ a objem lahve se nedá moc vymyslet. Hlavním motivem je otisk mapy jižní Moravy, konkrétně jde o okolí obce Rakvice. Pokud máte chvilku, projděte si viněty tohoto vinařství v naší databázi, abyste viděli, jak rozmanité a nápadité některé řady jsou, např. Vinum Palaviense, Parallele 49, Harmony, Passio Cristi atd. Musím ale opět pochválit naprosto přesnou charakteristiku vína a především doporučení k pokrmům.

Barva je zlato-žlutá a jiskrná. Dalším zráním se barva bude jistě ubírat k ještě tmavším odstínům. Po zakroužení ve skleničce můžete pozorovat krásný olejovitý projev a výrazné slzení. Vůně je okouzlující a široká. V nástupu jsou zralé hrušky, které doplňují medové tóny a další tropické ovoce (mango, avokádo). V pozadí dále najdete sušenou gdouli, fíky a hrozinky. Vše, jak uvádí zadní etiketa zde skutečně je a možná ještě více, jako pomerančová kůra a limetky. Vůně je zajímavě strukturovaná, není to jen několik tónů, je zde spousta poloh. Nádhera, tomu říkám krásný buket a musím hodnotit maximální známkou.

Chuť je sice dlouhá, ale nezanechává ve mne tak krásný dojem, jako vůně. Postrádám vyšší kyselinky (6,1 g/l), i když je zde zvláštní kořenitost, která v dozvuku částečně tento dojem navozuje. Znovu se ale můžete radovat z medových tónů, přezralých hrušek či manga. Alkohol je krásně zakomponován, takže je příjemný. O vysokém extraktu není pochyb (27,0 g/l), z vína mám dojem, že ho je plno.

Další archivaci se budou kyselinky pravděpodobně stále více ztrácet, takže pokud mám k této Malverině výhrady ve smyslu nízkých kyselinek, další archivace jí asi moc nepomůže. Chuť pokulhává za famózní a přenádhernou vůní, ale o osud této Malveriny se vůbec nebojím. Každý, kdo má rád výrazné a exotické vůně si zde přijde na své. Kdo preferuje vyšší zbytkový cukr bude jásat. Vinařství tuto Malverinu doporučuje podávat při teplotě 12 - 14 ºC ke kachním játrům s malinovým sirupem. Vynikne také v kombinaci s milánským rizotem, výborný je se smetanovými krémy s exotickým ovocem nebo se sýry s modrou plísní Niva, Gorgonzola.

Za ostatní služby musím opět pochválit schopnost odpovědět na otázky a poskytnout k vínu maximum informací, což je v našich podmínkách někdy nepřekonatelný problém. Pokud bych měl hodnotit poměr kvalita / cena (v akci se prodávalo za 95,- Kč), ubírám body, protože půllitrovka za necelé dvě stovky moc neodpovídá. Na druhou stranu, jako vždy webové stránky jsou aktuální a mají velmi slušnou úroveň.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Moravian Gold
Odrůda: Malverina
Ročník: 2003
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Viniční trať: Přední Purmice
Výrobce: Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Číslo šarže: 2004-632-03/A
Evidenční číslo jakosti: 20595V/04-17223
Číslo vzorku: 26
Alkohol: 13,0 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 40,8 g/l
Obsah kyselin: 6,1 g/l
Bezcukerný extrakt: 27,0 g/l
Cukernatost moštu: 25,0 °NM
Datum sklizně: 16. října 2003
Stáří révy: 15 let
Způsob vedení révy: rýnsko - hesenské
Typ půdy: Hnědé půdy na slínech, jílech a na usazeninách karpatského flyše.
Technologie výroby: Hrozny byly zpracovávány technologií řízeného kvašení.
Teplota skladování: 10 - 12 ºC
Teplota podávání: 12 - 14 ºC
Doporučená archivace: 2010
Ocenění: Stříbrná medaile Vinoforum 2005 Znojmo, Diplom Valtické vinné trhy 2004, Salon vin 2005/2006
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 189,- Kč (Globus v březnu 2003) nebo 95,- Kč v akci v lednu 2008

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 9 10 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2448x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 10.08.2009 16:58:31