O Víně

18.12.2007 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 18.12.2007 00:00

Sauvignon 2003 pozdní sběr - Vinařství rodiny Špalkovy, Nový Šaldorf

Ze svého archivu vytahuji Sauvignon 2003 pozdní sběr, který by mohl podle předpokladů poskytnout to nejlepší, co viniční trať Kraví hora v Novém Šaldorfu nabízí. Pokud se podíváte do naší sekce mapy viničních tratí na stránku obce Nový Šaldorf-Sedlešovice, pochopíte z textu p.j., že na této vinici záleží na orientaci hroznů k slunci. Cituji: Nejlepší tratí této obce je samozřejmě známá Kraví hora (osázeno asi 60 z celkových 84 ha), i když ne všechny části jsou zrovna ideálně situovány směrem k slunci.
Jde o poměrně rozsáhlé území, které se táhne od Znojma ke Konicím a Novému Šaldorfu.

Lahev typu rýnská pistole má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s firemním potiskem. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Zweigeltrebe 2003 odrůdové jakostní (rosé). V případě tohoto Sauvignonu je oproti čirému sklu použitá hnědá barva skla, což leště více zlepšuje můj pozitivní dojem na tuto adjustáž, které chybí snad jen analytické hodnoty a doporučená doba archivace.

Barva je čistá, zlato-žlutá se zelenkavými odlesky. Vůně je dlouhou dobu uzavřená. Po 30 minutovém rozdýchání objevuji slabé angreštové odstíny a vůni rybízového listí. Možná bych našel i jemné medové a kopřivové tóny, ale vše mi připadá potlačené a nevýrazné. Pokouším se víno lehce zahřát ve skleničce, ale bez výsledku. Vzhled vína je ale velmi dobrý, víno působí krásně olejovitým dojmem.

Podobně jako vůně, na mne působí i chuť. Vše je nějak zastřené a na 50 procentech očekávané kvality, ale abych jenom nehanil. Chuť je středně dlouhá a najdete v ní opět velmi jemné odstíny angreštu a zralých hroznů. Kyselinky mi připadají poněkud vyšší a spolu s vyšším obsahem alkoholu (13,5 % obj.) kazí dozvuk. Možná je víno již za svým vrcholem nebo se nějakým podivuhodným způsobem zlomilo. Doporučuji víno podávat s teplotou kolem 12 °C, kdy mi přišlo nejzajímavější. Pokud bych měl toto víno doporučit k jídlu, pak snad k rybím pokrmům a kozím sýrům. Ohledně doporučené doby archivace odhaduji, že je naprosto zbytečná a pokud tento Sauvignon ještě máte ve svém archivu s jeho konzumací nečekejte.

Je to víno, které osloví milovníky přírodních vín. Není to žádný aromatický a líbivý Sauvignon, který po "zásahu" ušlechtilých kvasinek dokáže divy. Pokud srovnám jiná vína z tohoto vinařství, je tento Sauvignon pro mne zklamáním, protože ve mne nezanechal žádný silnější dojem. Nevím, jestli je víno již zlomené nebo je to důsledek ročníku 2003? Stejně stará vína z tohoto vinařství mi ale připadala velmi zajímavá. Za ostatní služby dávám také nižší známku, protože jsem z vinařství nedostal odpovědi na mé dotazy, což se bohužel v posledních měsících stává pravidlem.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Znojemská
Vinařská obec: Nový Šaldorf
Viniční trať: Kraví hora
Výrobce: Vinařství rodiny Špalkovy, Nový Šaldorf
Alkohol: 13,5 % obj.
Číslo šarže: 12/04
Evidenční číslo jakosti: 20346V/04-17223/66-2
Rok lahvování: 2004
Teplota podávání: 12 °C
Doporučená archivace: odhaduji 2007
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 100,- Kč (přímo u výrobce v srpnu 2004)

Spotřebitelská známka: 7.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 6 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2112x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 10.08.2009 19:39:00