O Víně

11.12.2007 Neználek Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 11.12.2007 00:00

Tramín 2005 výběr z hroznů - Vinařství Sonberk Pouzdřany a.s.

Když jsem ve vinotéce zahlédl časopis Vino Revue, byl jsem zvědavý na výsledky jejich tramínové soutěže. Vyhrál ji moravský vzorek. A to mě zajímá, chci si porovnat chutě s odborníky a zároveň zkusit další výjimečné víno. Víno jsem ale nejprve musel najít a zakoupit v jiné vinotéce, kde obsluha ani netušila, co za „šampiona“ v regálech má. Jde pochopitelně o dnešní víno.

Vinařství sídlí v obci Pouzdřany. Zpracovává výhradně vlastní hrozny z obce Popice, viniční tratě Sonberk (celkem 40 ha). Tato leží na samém okraji Mikulovské vinařské podoblasti, na půl cesty mezi Hustopečemi a Novomlýnskými nádržemi. Mám za to že pro voňavé odrůdy je zde velmi dobrá poloha, protože ze zdejších vinic produkuje podařené Pálavy PPS Agro Strachotín.

Vinařství Sonberk je členem prakticky nečinného sdružení V8. Za poslední rok proběhlo pouze odstoupení Tanzbergu a přistoupení vinařství Kolby, a.s. Patrně proto, aby nemuseli zakládat V7 :o). Sklepmistrem Sonberku je Oldřich Drápal, syn Oldřicha Drápala staršího, známého „slámového“ specialisty. Na našem portálu jsme v samostatných recenzích hodnotili pouze dvě vína tohoto vinařství a v obou případech šlo o výjimečné kousky. Tentokrát jsem se před degustací rozdýchal já a myšlenkově se snažil oprostit od všech pozitivních očekávání.

Adjustáž je hezká a vkusná. Barevně i graficky koresponduje s webem vinařství. Tedy zelená bordo láhev 0,75l, oblepena jednodílnou vinětou kolem lahve. Na vinětě chybí analytické údaje, což je snad jediný ústupek od ideálu. Pod cínovou záklopkou najdete korek z 45 mm dlouhého masivu. Tento je kromě loga firmy potištěný i odrůdou a ročníkem.

Pohledem do sklenice naleznete příkladnou čirost vína, s příliš světlou, slámově žlutou barvou. Na Tramín, který má silně zbarvené hrozny a je ve výběru z hroznů, je nezvykle světlá. Víno tvoří mosty, jejichž pilíře jen neochotně mizí pod hladinou.

Vůně je zastřená a ostrá. Dle mého názoru ubita sírou. Ale pozvolna z ní pronikají květy a vůně gumových medvídků, včetně toho cukru, co v nich je. Po čase rozpoznávám vůni přezrálého žluto-želeného jablka Golden Delicious.

Chuť je velmi zajímavá plná, mýdlově hladká a bonbonově ovocná. Ale ještě stále v ní postrádám harmonii díky onomu vysokému zasíření. Kyselinka je na Tramín výtečná. V závěru jde cítit vyšší alkohol, který souhrnný dojem příliš neruší. Celková perzistence, jistě i díky zbytkovému cukru, který Tramínům vždy sluší, je velká.

Co říci závěrem. Jde o plné, velmi plné víno, které má ještě na pití čas. Když jsem si při degustaci vyplňoval tabulku 100-bodového hodnocení, vyšlo mě 78 bodů, tedy o rovných 10 méně než degustátorům ve Vino Revue. Stále mě hodně zajímal bezcukerný extrakt a tak jsem poslal email do vinařství. Tento údaj totiž nenaleznete ani na velmi podařeném webu, kterému chybí k bezchybnosti už jen e-shop. Co má ale web navíc, je odkaz na web náš: „ZE SERVERU OVINE.CZ Na základě doporučení jsme si přečetli nezávislé hodnocení našeho vína na publicistickém serveru www.ovine.cz. Hodnocení Ryzlinku vlašského, výběru z hroznů ročníku 2005 je pro nás více než lichotivé! Doporučujeme k počtení - samozřejmě nejen o vlašáku :-)“
Tato upoutávka směřuje na kontroverzní zkratkovitou recenzi MiBiTa, kterou najdete pod tímto odkazem. Z vinařství mi přišla odpověď a tak máme k dispozici i doplňující údaje. Jediné co nechápu, je uváděný extrakt 18,0 g/l. Tak nízký se senzoricky opravdu nezdá.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Tramín
Ročník: 2005
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Popice
Viniční trať: Sonberk
Výrobce: Vinařství Sonberk Pouzdřany a.s.
Číslo šarže: 0805
Evidenční číslo jakosti: 36A1-06
Číslo vzorku: 27
Alkohol: 13,5 % obj.
Kyseliny: 5,5 g/l
Zbytkový cukr: 11,2 g/l
Bezcukerný extrakt: 18,0 g/l
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Cukernatost moštu: 24,4 °NM
Stáří révy: 15 let
Způsob vedení révy: klasické
Typ půdy: spraš
Technologie výroby: řízené kvašení v tancích
Teplota skladování: do 15 °C
Doporučené pokrmy: alsaská kuchyně
Doporučená archivace: 5 let (můj odhad 3-5 let)
Dosažená ocenění: Víno Revue Prague Trophy 2007 Champion v odrůdě zlatá medaile, Stříbrná medaile MUVINA Prešov 2006, Stříbrná medaile nominační výstava do Salonu vín ČR 2006, Kapesní průvodce po vinařstvích a vínech ČR 2007 Heleny Barker 5 */5
Způsob odlepení etikety: Nalití horké vody dovnitř lahve.
Cena: 269,- Kč Vinotéka Vinarius 10/07

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 7 8 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2160x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 11.08.2009 07:44:53