O Víně

28.11.2007 Lukáš Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 28.11.2007 00:00

Frankovka 2003 pozdní sběr - Vinařství Tetur Vladimír Velké Bílovice

Když už jsem vinařství pana Tetura „nakousnul“ v tématickém týdnu na Tramín červený, rozhodl jsem se pokračovat v dnešní recenzi, která se týká Frankovky 2003 pozdní sběr. Ročník 2003 byl velmi vstřícný k červeným vínům, která poskytují radost nejednomu z nás, takže jsem byl na dnešní víno velmi natěšený. Pan Tetur zvládá svá červená vína nadmíru dobře a umí s těmito víny i hotová kouzla, což dokazuje třeba odrůdou Rulandské modré. Tuto Frankovku jsem také zakoupil přímo ve vinařství za dle mého názoru velmi slušnou cenu na to, jaké víno se uvnitř lahve skrývá, ale o tom později :-).

Adjustáž vína zde dnes zmiňovat nebudu. Je probrána důsledně v několika recenzích na našem portále a pokud chcete znám můj názor, naleznete jej třeba právě v recenzi na výše zmiňovaný Tramín červený. Raději se budu věnovat samotnému vínu, které si to určitě zaslouží.

Netrpělivě odřezávám cínovou záklopku, které pan Tetur používá na svá přívlastková vína a s citem vytahuji korek typu plátek-drť-plátek s potiskem výrobce a délky 42 mm. Na tento jsme již u tohoto vinaře zvyklí a ani po těch letech není o promočení ani řeč. Vždy ke korku také přivoním, abych zjistil případné vady a také abych se ujistil, co mě dále čeká. Tentokrát však cítím jen typickou vůni korku.

Barva je krásně čistá, odrůdová, jiskrná, odstín tmavšího rubínu s nafialovělým meniskem. Viskozita je na vysoké úrovni, což jsem také u vyzrálého vína očekával. Líné mosty dávají tušit skvělý zážitek. Vše můžete vidět na fotografiích pod článkem.

Tentokrát jsem se rozhodl víno nedekantovat a vyzkoušet trošku vína takříkajíc načisto. Poté se vždy rozhodnu, zda víno nechám déle vyvětrat, nebo pokračuji v ochutnávce. Dnes mě víno hodně zaskočilo. Očekával jsem mohutnou vůni černého peckového ovoce. Namísto toho se mi dostává do nosu dávka typického selského dvorečku s animální tóny. Byl jsem nadmíru překvapen! Osobně mi tyto tóny nikdy nevadily, právě naopak - dávají nám na vědomí, že máme co dočinění s velmi dobrou surovinou a vyzrálým kvalitním vínem. Obrňuji se netrpělivostí, láhev nechávám volně dýchat a vyčkávám necelou půlhodinu. Poté nalévám víno znovu. Animální a „dvorkové“ tóny pomalu ustupují do pozadí a v popředí cítím zmiňované černé višně a typické ostružiny. Podobné zážitky jsem měl s vavřincem 2004 vinařství Stapleton-Springer, který se projevoval podobně, ovšem s vyšší intenzitou. Zde je vůně jemnější a urovnanější.

V chuti mě víno také překvapilo. Pomalu doušek převaluji v ústech a snažím se najít, co víno nabízí. Je plné, hutné, hladké a sametové. Nacházím zde opět černé peckové ovoce, bez a ostružiny. Animální aromata nacházím i zde, doprovází víno na každém kroku, ale je to líbezné. Po polknutí je závěr velmi dlouhý se stopami kyselinky a drsnějšího třísla. Chtělo by to ještě trochu uhladit, ale už teď je jasné, že mám co dočinění s nadprůměrnou Frankovkou.

Dnešní víno bylo pro mě opravdu nadprůměrný zážitek. U vín pana Tetura jsem se většinou setkával s krásnými ovocnými a aromatickými víny, která ale stále čekala na svůj pomyslný vrchol. Dnešní Frankovka je již však „dospělá a sebejistá“ a po delší dekantaci je schopna nabídnout nevšední zážitek jen tak, nebo třeba k pečenému masu, zvěřině, guláši, nebo i kořenitější pizze. Máte-li v archívu - jásejte a popíjejte, pro ostatní milovníky červených vyzrálých vín je shánění nutnost, zejména kvůli špičkové ceně.

Ještě se svámi podělím o informace pana Tetura, které mi neprodleně zaslal.
Jedná se o víno, které se u mě doprodává, protože "každá bečka je jednú prázdná". K sehnání bude ještě nějaký čas ve vinotékách po celé ČR. I zde se potvrdilo, že největší zájem o víno je vždy až již končí, jelikož lidé zkoumají a porovnávají jeho postupný vývoj. Toto je poslední víno z hroznů, které nejsou původem z Velkých Bílovic. Od roku 2003 totiž zpracovávám hrozny výhradně z Velkých Bílovic a to 15 % vlastních a zbytek od stálých dodavatelů.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Frankovka
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Brněnská
Vinařská obec: Blučina
Viniční trať: Hraniční
Výrobce: Vinařství Tetur, Velké Bílovice
Číslo šarže: 99
Evidenční číslo jakosti: 9083V/04-7223/20
Alkohol: 12,9 % obj.
Rok lahvování: 2004
Cukernatost moštu: 23,0 °NM
Obsah zbytkového cukru: 3,2 g/l
Obsah kyselin: 5,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 28,5 g/l
Datum sklizně: 28. září 2003
Stáří révy: 20 let
Orientace viniční tratě: jižní svah terasovitě členitý
Způsob vedení révy: vysoké
Typ půdy: hlinito-jílovitá
Technologie výroby: kvašení ve vinifikátoru bez přístupu kyslíku pod vlastní ochranou atmosférou
Doporučené pokrmy: hovězí maso, steak
Velikost šarže: 5000 litrů
Teplota skladování: 6 - 15 ºC
Teplota podávání: 16-18 ºC
Doporučená archivace: 2009
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 136,- Kč (přímo ve vinařství, září 2007)

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 9 10 9 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2091x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 11.08.2009 08:19:32