O Víně

22.11.2007 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 22.11.2007 00:00

Tramín červený 2005 výběr z cibéb - ZD Sedlec

Přede mnou nemůže nikdo vyslovit magickou formulku cibéby, aniž bych se instinktivně neohlédl za zdrojem onoho slova a nějaké lahvi poblíž, nebo aby tato formulka nespustila sérii vzpomínek v mé hlavě. Zvláště intenzivní vzpomínky na cibéby se mi vybaví z dovolené v maďarském Tokaji (články samozřejmě dostupné na tomto portálu). A když se ještě spojí slova cibéby a tramín, je na podivnou strnulost v mém xichtu se zvýšeným sliněním zaděláno. Obvykle když nějaký takový to „bumbrlíčkový“ tramínek dostanu do pařátků a potažmo sklepa, tak minimálně dva roky jej nechávám oddychnout a bičovat můj chtíč. To ovšem v případech, kdy cena lahve je natolik závažná, že musím vystavit měsíc předem formulář „o nabourání rodinného rozpočtu na další dekádu“. A pokud tedy projde schvalovacím řízením, většinou se neodvažuji do kolonky počet kusů napsat jiné číslo než jedna. Ale v tomto dnešním případě jsem se nemusel obávat syndromu „jediného výstřelu“ a souvisejícím brzkým potažením za spoušť. Jistě této metafoře rozumíte. Jelikož díky příznivé ceně jsem mohl zakoupit kousků více, bylo jasné, že jedna láhev padne hned, za syrova, neodpočatá, mladičká, šťavnaťoučká... Uaaa, píšu ještě o víně?

Jistě že píšu, a ti kdo k nám přišli až teď, nechť mají na vědomí, že se zde přetřásá lahvinka cibetek, eee cibébek, kterou jsem si vymejloval (krásné nové české slovo, možná) z vinařství. Nebyly ještě nalahvované a sklepmistr pan Králík byl na dovolené. Tak jsem čekal, tuším týden, na návrat a rozpoložení. Viděl jsem to ale velmi nadějně, neb z dovolené většinou člověk přijíždí dobře naladěn. Zasněný pohled a písek z očí člověk obvykle dostane až po prvním pracovním dni, jak zapne počítač s těmi nahromaděnými mejly za dovolenou (25 tisíc mejlů s viagrou a „must have“ věci se nepočítají). Proto jsem raději poprosil paní, paní... sakra! Já zapomněl její jméno a tak dobře se s ní komunikovalo, že by paní/slečna Minaříková? Teď se mi ještě vybavuje, jak se tady na webu občas někdo zmíní o sympatické slečně u degustací, vinotékách apod. vždy v chatu dotyčného plísním, že nepřiložil foto. Tak já jsem v jednom mejlu využil své charisma a o jednu takovou požádal. A taky dostal! Ale je mi to strašně líto, fotka za ten půlrok padla někam do bitových propadlišť. Tehdejší počítač se poroučel do kilobajtového nebe a s ním i má nezálohovaná data. Ale naštěstí si dobře pamatuji, co na té fotce bylo, to se nedá zapomenout. Já, celý natěšen při dvojkliku na přílohu v mejlu, čekám že vyjede obrázek extrakočky v kožené mini, latexových kozačkách a blůzičky, která spíše více odkrývá než zahaluje, sedící ledabyle nožka přes nožku na kraji stolu, kde se povaluje má fakturka s víny. A tam fotka staré (a když myslím staré, tak fakt staré!) jebtišky, sedící za PC, třímající zkostnatělou rukou myš. Takže zpátky k návratu pana Králíka z dovolené. Pro jistotu jsem tedy prosil přednést mou prosbu na lahvování další várky cibéb (neb se mi nechce čekat až řekněme za další měsíc) ihned po ránu a pro jistotu ještě vysmejčit sklepy a připravit mladou, hezkou dívčinu (kdo zná básně pana Králíka, bude asi vědět proč a kde bere inspiraci...) Takže vše se zdařilo a my se (ano, už opravdu konečně) dostáváme k meritu věci.

Barva, tak u té mám v poznámkách napsáno total syčák... ahaaa tak neee, luštím že je to syťák. Výrazné zlaté tóny s nádechy jantarovosti. Viskozita je zvýšená, ovšem ani nijak výrazně neslzí a ani neulpívá, zajímavé. Každopádně barvičky očíčku lahodí. Vůně nezklame a šíří místností velmi intenzívní (ještě ale ne vtíravé) odrůdové tóny. Růže s fialkami po rozlití do sklenic začnou práskat místností jako bič. Podstatnou složkou buketu je kandované ovoce, zejména tropik bobule a nelze si také nepočmuchnout výrazného medového tónu. Dokonce se zde také protlačil tón hojně zastoupený u botrytických mazlíků - švestková povidla. Bylo to krásné, čmuchal jsem rád a dosti četně, žel chybělo něco... něco..., nevím. Když člověk očichá přes 200 různých cibébek, už hledá nějaké finesy. Rozmazlený parchantík... A teď chuť. Tak zde asi jako první uvítací delegát na nás obrovskou silou udeří plnost a extraktivnost. Útok nelze nijak zastavit a receptory málem vykazují chybové hlášky ze zahlcení a nemožnosti najednou tento příval zpracovávat. Jen tak pro zajímavost, hodnota bezcukerného extraktu se zastavila na hodnotě 46,21 g/l a opravdu se to dalo rozlévat! V rámci českých měřítek slušný záhul. Tento vysoký extrakt má ústa lépe zvládala při nižších hodnotách temperace, kdy působil hladčeji. Při vyšších teplotách začínaly více vystrkovat růžky hořké dřevité tóny. Nedílnou součástí těchto vysokocukernatých těžkotonážníků je určitě fakt, jak byl zvládnut příval cukrů. Zde se to zajisté povedlo. Senzoricky vůbec nepůsobí na hodnotu 78 g/l, ale spíše někde kolem 40 gramů. Řekl bych, že spíše to má na svědomí vysoký extrakt a celkový projev vína, než kyselinky. Víno tak není takový „umatlaný slaďáček“, přestože by asi ještě nějaký gram kyselinek dotáhl jeho projev o další stupínek k dokonalosti. Ale i tak díky vrozeným znakům odrůdy můžeme být asi rádi. V aromatu pak dále nalezneme oříšky, chlebovinu a botrytické tóny. To vše v jednom krásném balení, které odeznívá velice dlouuuuze.

Ani to nebolelo a jsme na konci, co? Píšu článek koncem října a představuji si, co bude, když vyjde koncem listopadu. Jestlipak bude chtít zima dohnat to, co minule zanedbala. Ostatně náznaky v říjnu už by tu byly. Třeba už bude několik metrů sněhu. Pak bude nejlepší zahřát se s nějakou skleničkou, třeba zrovna některou z vín, která vás zaujala v tramínovém týdnu. Nebo sáhnout po nějaké jiné, zavrtat se do deky, či poposednout k topení. Zapomenout na tu venkovní slotu a jen vychutnávat to rozjasnění z příjemného vína a udělat si čas na obyčejné věci. Třeba promluvit si s přáteli z očí do očí. Marně vzpomínám, kdy jsem to naposledy takhle udělal, místo abych klikl na jejich nick v chatovacích klientech a psal neosobní řádky virtuálního rozhovoru. Ale to už by bylo na úplně jiný článek...

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Tramín červený
Ročník: 2005
Jakost: výběr z cibéb
Zatřídění dle zbytkového cukru: sladké, 78,69 g/l
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Sedlec
Viniční trať: Nad Nesytem
Výrobce: ZD Sedlec
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 06/06
Teplota podávání: 6 - 10 °C
Obsah kyselin: 7,6 g/l
Bezcukerný extrakt: 46,21 g/l
Doporučená archivace: 10 let
Způsob odlepení etikety: nalít do lahve horkou vodu
Cena: 340,- Kč / 0,375 L (přímo od výrobce březen 2007)

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 9 8 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2237x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 11.08.2009 09:03:06