O Víně

02.10.2007 p.j. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.10.2007 00:00

Sauvignon 2004 pozdní sběr - Znovín Znojmo a.s.

Proti Sauvignonu jsem zaujatý. Ta aromatika rybízového listí, černého rybízu či čerstvě posekaných kopřiv mi nesedí, obzvláště pokud je příliš intenzivní a taková „umělá“, vyšlechtěnými kvasinkami podpořená, prvoplánová. Tuto odrůdu tedy na hromadných volných degustacích ignoruji, šetřím si vnitřnosti na mé srdeční záležitosti jako RR, RM, NG, SZ, tu okusím Chardonnay, veltlín, vlašák, portugal nebo nějakou málo vídanou specialitu. K Sauvignonu se dostanu jen díky návštěvě, řízené degustaci nebo když mi ho vinař osobně doporučí až vnutí (naposledy jsem nelitoval, když mi byl nalit fantastický polosuchý nebarikovaný výběr 2005 Sauvignonu z Čebavu Tvrdonice). Do archivu beru v podstatě jen kousky, které mi zachutnají při znovínských degustacích. A těch je, kupodivu, čím dál více. Ještě mi nakonec Sauvignony zachutnají. Třeba dělám chybu, třeba se už i ostatní vinaři naučili dělat Sauvignony s bohatší, komplexnější, jemnější aromatikou. Uvidíme. Rád se nechám přesvědčit.

Tuto lahev jsem chutnal v Parkhotelu na znovínské degustaci v říjnu 2005. Poznamenal jsem si: „Angrešt, černý rybíz, bezinky (květ), květiny. Celkem slušný vyvážený Sau, možná nejlepší za poslední dobu. Na vrcholu?“ Hm, nerozumím sám sobě, co se mi honilo hlavou. Vyvážený s 5,9 g/l kyselin a 7,6 g/l cukru? Jak jsem ho mohl koupit do archivu, když mi připadal na vrcholu už tehdy? Pochybuji, že bych podlehl pohledu na stříbrnou medaili z Viniales v Paříži 2005. No, tak se na něj podíváme.

Vinice: Poznání tohoto terroiru bylo součástí posledního znovínského Putování po vinicích, kde jsem obdržel ukázkový prospekt s přehlednou mapičkou a podrobným popisem tratě. Je naskenován v sekci „Mapy viničních tratí“ pod Vrbovcem.

Adjustáž: Klasika, Znovín, mně se ještě neomrzel. Trochu mne ale u některých lahví posledních ročníků vytáčí přechod na samolepky, které pokud při odlepování vyloženě neroztrhám, tak je i tak dost pochroumám, jsou pomačkané, natrhané po okrajích a ve sbírce se kroutí do ruličky. Co je špatného na tom, že etiketa jde snadno odlepit teplou vodou? Korek vypadá velmi kvalitní, z jednoho kusu, přesto nějakou nečekanou skulinkou v boku promáčel zátku do dvou třetin.

Vzhled: Křišťálově čiré, barva bledší.

Aroma: Vůně se dá oklasifikovat jako intenzivní, ale nikoliv vtíravě či nadměrně. První mě napadají jablka sušená, ale i čerstvá, podzimní. Plody černého rybízu jsou do toho vsazeny decentně, jaoby trochu v pozadí. Později voní až květinově (fialkově). I broskev či nektarinku bych si ve vůni našel.

Chuť: Ó ano, vyvážené, to jsem napsal tehdy dobře. Cukr si vůbec neuvědomuji, snad má na svědomí určitý dojem uhlazenosti, i když ne na úkor šťavnatosti. Řekl bych černorybízová šťáva. Nebo červenorybízová, broskvová. Středně plné a delší.

Přirozená, uvěřitelná aromatika, vyvážená chuť, osobitost, netuctovost. Co si přát u této odrůdy více. Trvám na tom, že to byl jeden z nejlepších Sauvignonů, které jsem chutnal.

Ostatní: Víno bylo půl roku (srpen 2005 - leden 2006) dostupné přes katalog zásilkové služby Znovínu. Cena mi přijde adekvátní tomu, co za ni víno senzoricky nabízí. Řekněme, že aby byla báječná, musela by být řekněme o 30,- Kč nižší, snížím tedy jeden bod, abych měl prostor pro ocenění vín, jejichž kvalita předčí cenu.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2004
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění podle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Vrbovec
Viniční trať: Vinná hora
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Číslo šarže: 342
Evidenční číslo jakosti: 53C1-05/31
Alkohol: 11,6 %
Kyseliny: 5,9 g/l
Zbytkový cukr: 7,6 g/l
Bezcukerný extrakt: 21,7 g/l
Rok lahvování: 2005
Výrobcem doporučovaná archivace: 5 až 8 let
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 150,- Kč

Spotřebitelská známka: 9.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 9 8 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2041x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 12.08.2009 08:37:10