O Víně

08.10.2007 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 08.10.2007 00:00

Aurelius 2004 pozdní sběr - Vinařství Krška Pavel, Pavlov

Poprvé se dostávám k Vinařství Pavla Kršky z Pavlova. Zatím o tomto vinařství psal Petr recenzi na Rulandské modré 2004 odrůdové jakostní (barrique) v rámci tématického týdne. K vínům Pavla kršky jsme se dostali i Anaxienem i Petrem v rámci přímého prodeje. kdy nám byla vína dle našeho výběru dopravena. Tehdy jsme kupoval nejméně lahví, na rozdíl od mých kolegů. Kromě lahve Aurelius 2004 pozdní sběr, kterou jako první otevírám na recenzi, mi stále leží v archivu Sylvánské zelené 2004 pozdní sběr a Müller-Thurgau 2004 výběr z bobulí. Proč otevírám právě Aurelius? Je to jednoduché, letos má dle predikcí být na svém vrcholu.

Hrozny byly sklizeny 16. října 2004 při cukernatosti 22,6 °NM na viniční trati Přední hora ve velkých Bílovicích. Po šetrném lisování a důsledném odkalení se použila čistá kultura kvasinek a řízená teplota kvašení při teplotě 18-20 °C.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je decentní a přehledná zároveň. Jsou zde povinné údaje, další doplňující informace najdete na webových stránkách www.krska.com, což oceňuji. V době, kdy jsme vína kupovali (prosinec 2005), jsem si stáhl příslušné informace. Problém vidím jen v tom, že jsou stránky nyní neaktuální, poslední aktualizace je z října 2006.

Barva je zlatožlutá a odpovídá ročníku i přívlastku. Jediné co kazí vzhled je slabý zákal, který pravděpodobně vznikl nějakým teplotním šokem. Vůně je zvláštní, mnohoslibná a široká. Jsou zde výrazné kořenité tóny a lipový květ. Na pozadí objevuji směs tropického ovoce. Viskozita je nádherná, víno krásně slzí a pomalu stéká.

Chuť pokračuje v trendu, který naznačila vůně. Opět nastoupí medové tóny, které doplňuje výrazná kořenitost a zvláštní minerální tóny. V dozvuku jsou opět odstíny tropického ovoce (grep, limetky). Nechybí pikantní kyselinka a extrakt. Když se při popíjení dívám na základní charakteristiku vína je neuvěřitelné, jak popis odpovídá. Víno je krásně nazrálé, ale potřebuje určitý čas na rozdýchání a uvolnění. Za těch pár měsíců archivace se krásně rozvinulo. Má všechny znaky lahvové zralosti a je na svém vrcholu, přesně jak uvádí Pavel Krška. I když je již tento Aurelius od roku 2006 vyprodán, možná se ještě u někoho "povaluje" v archivu, v takovém případě ho doporučuji otevřít do konce roku 2007.

Vinařství tento Aurelius doporučujeme ke kuřecí směsi s drůbežími játry nebo smaženým krůtím prsům, zeleninovým salátům, drůbeží terince a sýrům s vlašskými ořechy. Solidně zpracovaný web po stránce informací by mohl být vzorem pro spoustu našich vinařů, velkým problémem je ale (ne)aktuálnost, jak jsem vzpomenul výše. To je také důvod, proč za ostatní služby strhávám body... Před rokem a půl nebylo ale problém si stáhnout informace k prodávaným vínům, od analytických hodnot až po doporučené pokrmy. Co se týče mého hodnocení, jde o dobře zvládnutý Aurelius, který ukázal to lepší z této málo rošířené odrůdy. Více o tomto sympatickém rodinném vinařství si řekneme příště u další recenze.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Aurelius
Ročník: 2004
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Přední hora
Výrobce: Vinařství Krška Pavel, Pavlov
Číslo šarže: 05/04
Evidenční číslo jakosti: 17K1-05
Číslo vzorku: 20
Alkohol: 12,2 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 1,3 g/l
Bezcukerný extrakt: 18,8 g/l
Cukernatost moštu: 22,6 °NM
Datum sklizně: 16. října 2004
Velikost partie: 350 l
Technologie výroby: šetrné lisování, důsledné odkalení, čistá kultura kvasinek, řízené teplota při kvašení na 18-20 °C
Doporučená archivace: 2006 - 2007
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 12 °C
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 140,- Kč (přímo z vinařství v prosinci 2005)

Spotřebitelská známka: 6.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 5 7 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2415x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 12.08.2009 08:16:00