O Víně

27.08.2007 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.08.2007 00:00

Chardonnay 1999 pozdní sběr - Vinařství Valihrach Josef Krumvíř

Můj „vztah“, pokud se to takto dá vůbec správně nazvat, k Josefu Valihrachovi před několika roky výrazně ochladl. Neúměrně vysoké ceny respektive předražování jeho vín ve vinotékách mne před několika lety nasměrovalo k jiným vinařstvím. Za neúměrně vysoké ceny ovšem vinařství moc nemůže a tak jsem do Krumvíře vždy rád jezdil. Ceny byly velmi příznivé, nabídka rozmanitá, prostě paráda. Tyto solidní nákupy se odehrávaly přímo ve vinařství jen do doby, kdy jsme byli odmítnuti s tím, že prodej koncovým zákazníkům po jednotlivých lahvích už není možný. Pouze nákup jednoho vína po kartonech :-( Důvod byl prostý: absolutní preference prodeje vín přes vinotéky. Jako koncový zákazník jsem si to ale vyložil jinak, proč mám platit výrazně více ve vinotéce, když nemusím. Jinými slovy, nový způsob prodeje naopak diskriminuje nás vínomilce... Nebudu to už dále probírat, Petr tuto situaci trefně popsal v článku Kdo je můj zákazník? Je potřeba se dívat dopředu a zbytečně se nehrabat v minulosti, samotná vína za to nemohou.

Předloni jsem dostal Chardonnay 1999 pozdní sběr, která byla ještě nedávno prodávána pod označením archivní víno. No, řekl jsem si, že je nejvyšší čas tuto "šardonku" otevřít.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž, již mnoho let používaná, je tradiční klasika. Mám s ní trochu problém, protože se v některých případech nedozvíme viniční trať. Na další doplňující informace (analytické hodnoty, doporučená doba archivace atd.) můžete zapomenout. Budiž, důležitý je obsah lahve, ale vinaři by neměli zapomínat, že také vzhled a informace o produktu nás zajímají... Pokud bych měl hodnotit pouze grafiku, bez ohledu na informace, nebál bych se dát maximální počet bodů, ale jak již možná tušíte, nespokojíme se pouze s grafikou, hodnotíme také schopnost odpovědět na položené otázky. A z tohoto pohledu je to těžký podprůměr. Ano z pohledu tehdejší legislativy vše v pořádku, nemohu dát více než průměrnou známku, i když jsem ještě nedávno byl u této adjustáže velice benevolentní.

Barva je intenzivní, zlato-žlutá a jiskrná. Vzhled i viskozita podtrhuje výborný dojem z barvy. Dlouhé mosty, které velmi pomalu stékají po stěně skleničky jsou nádherné. Od prvního okamžiku je vůně intenzivní se zvláštním tónem v nástupu. Neumím ho ale identifikovat, ve své paměťové bance zkoumám, hledám, přemýšlím, ale nic. Je to velmi výrazná vůně, napadá mne tropického ovoce? Ne! Nebo snad vůně listů angreštu či rybízu? Ne. Vůně slupek přezrálého banánu? Nevím, opravdu nevím... Pak se zaměřuji na dřevité odstíny, které mne navedly k myšlence, že jde o vliv použitého barikového sudu nebo jde o Chardonnay, které bylo smícháno s menším množstvím vína z bariku. Toto mé tvrzení si dále potvrzuji u posledního senzorického hodnocení.

Ve středně dlouhé chuti je stále živá kyselinka. Víno působí svěžím, přímo šťavnatým dojmem, ve kterém hraje prim komplexnost a extraktivnost. Vše tvoří výborný celek. V případě chuťových pohárků jde již o mnohem obvyklejší projev Chardonnay, než u výše zmíněné vůně. V dozvuku vystoupí zvláštní kořenitost, připomínající dřevité tóny, ale může to být také vlivem již použitého barikového sudu, který jsem zmínil výše. Podle mne je víno na svém vrcholu a během dvou let si ho může ještě udržet díky svěží kyselince a slušnému extraktu, byť neznám jeho hodnotu, ale tak na mne působí.

Druhý den ona těžko identifikovatelná výrazná vůně a chuť mizí, vše je uhlazenější a ještě více líbivější, takové to Chardonnay, které řadím do nadprůměru. Toto Chardonnay bych doporučil podávat při teplotě 12 °C k drůbežím specialitám nebo k sýrům s bílou plísní. Předtím nechejte lahev alespoň hodinu rozdýchat. Před dvěmi roky jsem toto víno dostal, takže netuším jaká je jeho cena a dostupnost na trhu. Odhaduji, že v roce 2005 byla někde mezi 200 až 300,- Kč.

O neschopnosti odpovědět na několik základních otázek poslaných mailem na oficiální adresu uváděnou ve všech publikacích, jsem se již zmínil výše. Na to, jakou má vinařství v ČR i v okolních zemích prestiž, bych očekával odpovídající web a lepší podporu pro své zákazníky. Web neexistuje, budiž. Možná je to lepší, než ho mít roky neaktuální... Toto Chardonnay jsem měl připravené na červencový tématický týden věnovaný odrůdě Chardonnay, ale bez základních informací z vinařství jsem ho vyřadil z řady kandidátů

Jde o Chardonnay se zvláštním projevem. Má svůj půvab i kouzlo, což oceňuji v senzorickém hodnocení vysokými známkami (9-8-9). Nebýt průměrných známek za adjustáž a ostatní služby, bylo by to bezesporu jedno z několika Chardonnay s vysokou spotřebitelskou známkou!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Chardonnay
Ročník: 1999
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Krumvíř
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vinařství Valihrach Josef Krumvíř
Číslo šarže: 00-131-99
Alkohol: min. 9 % obj.
Teplota podávání: 12 °C
Doporučená archivace: 2007 - 2009
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: nevím, v květnu 2005 šlo o dárek

Spotřebitelská známka: 7.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
5 9 8 9 5

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2389x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 12.08.2009 14:56:50