O Víně

24.06.2004 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.06.2004 00:00

Ryzlink vlašský 2001 odrůdové jakostní (sur lie) - Vinařství Reisten s.r.o. Valtice

Poprvé si představíme valtické Vinařství Reisten s.r.o., která se zaměřilo pouze na výrobu přívlastkových vín a různých specialit. Vína jsou zpracována reduktivní technologií a metodou řízeného kvašení v minimálním velikosti partie 1 300 lahví. Roční produkce čítá 25 tisíc lahví a k hlavním pěstovaným odrůdám patří: Veltlínské zelené, Sauvignon, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Neuburské, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Svatovavřinecké a Rulandské modré. Podíváme se na velmi zajímavou láhev Ryzlink vlašský 2001 odrůdové jakostní, která byla vyrobena metodou sur lie. Jedná se o metodu zrozenou ve Francii, která se skládá z pravidelného dlouhodobého ručního promíchávání vína na kvasinkách, nazývaného Bâtonnage, aby se usazené kvasinkové částice, uložené na dně nádoby, opětovně rozmíchávaly ve víně. Rozpustné látky uvolňované z kvasinek umožňují snižování redukčního potenciálu a díky jejich schopnosti pohlcovat kyslík stabilizují barvu a plnost vína. Přírodní autolýza buněčných stěn dodává vínu cytoplazmické a proteinové komponenty jako jsou rozpustné polysacharidy, aminokyseliny a jiné látky, které vylepšují harmonii, dojem plnosti a zároveň jemnosti vín.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (hnědozelené sklo) a je uzavřena lepeným korkem délky 40 mm. Barva je citrónově žlutá s nádhernou jiskrou. Vůně svěží a ovocná, ve které dominuje žlutý meloun a grapefruity.

Chuť je středně dlouhá s velmi pikantní kyselinkou a poměrně širokou škálou ovocných chutí v dozvuku. Na pozadí se objevují velmi slabé tóny vlašských ořechů. Tento Ryzlink vlašský můžete podávat k zeleninovým salátům, těstovinám a drůbeži. Je také vhodný k čerstvým sýrům, zrajícím sýrům s červenou mikroflorou a tvrdým sýrům typu Čedar. Kdo preferuje vyšší zbytkový cukr a nemá rád vyšší kyselinky nebude pravděpodobně spokojený. Jde ovšem o velmi zajímavé víno, ve kterém objevíte nové dimenze. Trochu mi to připomíná konzumaci barikových vín, které nelze pít každý den, ale když si takové víno dáte čas od času, je to požitek. Podobně je to i v tomto případě, metoda sur lie vínu dodala nové chuťové prvky a i přesto že se jedná o drahé víno, je dobré dopřát si někdy něco neobvyklého. Celkem by mne zajímalo, jaký vliv na metodu sur lie bude mít několikaleté ležení v láhvi. Tento Ryzlink vlašský je určený především pro milovníky nových chuťových vlastností, kteří rádi objevují něco neobvyklého. V budoucnu se určitě vrátíme k produkci Vinařství Reisten a samozřejmě i metodě sur lie. Při vyhledání klíčového slova sur lie jsem v mé evidenci našel ještě jednu lahev (Rulandské bílé 1999 kabinet - Vinselekt-Michlovský, Šlechtitelská stanice vinařská Perná), takže se můžete těšit.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink vlašský
Ročník: 2001
Jakost: odrůdové jakostní
Kategorizace: sur lie
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Pavlov
Viniční trať: U Boží muky
Výrobce: Vinařství Reisten s.r.o., Zámek 2 Valtice
Výrobní partie: 0601
Počet vyrobených lahví: 1260
Obsah zbytkového cukru: 0,8 g/l
Obsah kyselin: 6,8 g/l
Alkohol: 11,6 % obj.
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 195,- Kč (vinotéka v roce 2004)

Spotřebitelská známka: nepřidělena

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2467x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 27.10.2010 19:25:45