O Víně

24.07.2007 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.07.2007 00:00

Chardonnay 1999 bobulový výběr z hroznů - ZD Sedlec

V posledních letech, kdy se naše planeta dostává do další doby ledové a začíná nám pěkně přitápět (jaký to zdánlivý paradox), je běžnější, že výsledovky vinařských hlášení hlásí všelijaké ty výběry a nadvýběry atd. Taky se nám čile rozvíjí mezinárodní obchod - ledovku dovozem z Německa si dnes můžu koupit za méně než 200,- Kč v každém supermarketu. Před 8 lety jsem však na kategorii výběr z bobulí hleděl s mnohem větší úctou a dnes nám tedy tato láhev přiblíží časy "minulého století", časy nenávratně minulé...

Tak, koukněme se na ten poklad, který schovávám a platím mu chlazení tak strašně dlouho, že jsem z toho stačil zešedivět a přesunout se do své další životní etapy (z etapy "Puberták" do etapy "Nejlepší léta").

Půllitrovka dnešního sedleckého výběru z hroznů 1999 na mě z chladných temnot archivu opravdu vykukovala už řadu let. Přiznám se, že kromě touhy vyzkoušet ji, měl i trošku obavy, že bude prostě děsně sladká a basta. No, u příležitosti Týdne s Chardonnay vytahuji tedy tento svůj poklad, "vyrostený" u největšího moravského rybníka Nesyt. Tím, že výrobce na etiketě uvádí ještě vychytrale "Bobulový výběr", asi chce naznačit, že nechal hrozny ležet (viset) na vinohradě tak dlouho, až začaly sesychat. třeba se o tom něco dozvíme z etikety...

Kromě klasického designu sedleckých vinět je čirá láhev doplněna ještě visačkou, jejíž rozvinutý obrázek přináším dole pod článkem. Kromě sice poetické, nicméně nepotřebné poemě o "...roztírání kapky rosy na dívčím ňadru ve stínu listů banánovníku...", se z visačky o "bobulovém výběru" nedozvídáme nic. Ale přeci jen je zde uvedeno pár základních údajů o vlastním víně. Sběr hroznů proběhl dne 1. prosince 1999, kdy cukernatost hroznů dosáhla "jen" 27,2° ČNM. To znamená, že víno by nemuselo být jen zkapalněným cukrem (Anaxien promine). Hrozny byly lisovány celé bez předchozího pomletí (to byl jistě dobrý nápad), zbytkový cukr ve víně po vykvašení na 13% alkoholu zůstal na hodnotě 17 g/l.
Korek v takovém víně byl zvolen odpovědně, je z plné hmoty, délky však jen střední a to 42 mm. Je na něm potisk Chardonnay, takže se zdá, že byl určen pouze pro tuto partii. Foto láhve se mi někam zatoulalo, omlouvám se :-(

Barva vína je taková, jakou bychom asi očekávali. Výrazně silně zlatá až tmavší, olejovitost se v ní projevuje už při pouhém pohledu a lehkém zavlnění skleničkou.
Vůně vína mi přináší zklamání. Kromě vyzrálého, sladkého vína se (zjevně přírodním) výrazným cukrem, lehce typicky vinně nakvašeným odérem, cítím už jen nějakou divnou, jakoby čerstvě vykopanou zeleninu - asi tykev, vážně (nebo že by Rychlonožkův tuřín?). Celé je to navíc tak nějak trochu zastřeno a to podotýkám, že mám víno na stole už asi půl hodiny a očichávám ho celou dobu - tedy s krátkými přestávkami.

V chuti je víno také málo výrazné, především v tom dobrém, co jsem od něj očekával. Ano, je sladké, má také překvapivě výrazné kyseliny (o nichž se na visačce nic nepíše), snad až moc výrazné. Dozvuk je tak díky nim delší, ale nejvíc mi vadí jen malá přítomnost těch extraktivních a nepopsatelných látek, které dělají tato vyšší přívlastková vína šlechtou mezi víny.
Ta dnešní bobulová šardonka je jen nějaký zchudlý zeman, nebo vojvoda. Bohužel. Hmm, piju ho, ale nadšený z něj nejsem. Buď už je moc staré a technolog nepočítal, že ho nějaký šílenec bude sušit skoro 8 let, nebo hroznům nebylo dáno a víno se tak v láhvi nemá se z čeho dál vyvíjet. Místo hry chutí na sliznici tak cítím jen sladkost a ony zmíněné kyseliny. Víno samozřejmě špatné není, to bych ho vylil bobuláč nebobuláč. Ale nepřineslo mi nic, nad čím bych tady skákal 2 metry do stropu. Ach jo, takže: Another Bloody Chardonnay...

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Chardonnay
Ročník: 1999
Jakost: Výběr z hroznů "Bobulový výběr"
Zbytkový cukr: 17 g/l = polosladké
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Sedlec
Trať: Štambery
Výrobce: ZD Sedlec u Mikulova
Číslo šarže: 00/82
Evidenční číslo jakosti: na to si v roce 1999 ještě nehrajem :-)
Cukernatost hroznů: 27,2° NM
Alkohol: 13 % obj.
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Teplota skladování: do 12 ºC, hlavně stálá!
Doporučená archivace: neuvedeno - pokud tuto láhev ještě máte, pijte ji hned
Způsob odlepení viněty: na 5 min do rozehřáté trouby
Cena: ? Kč - bohužel, to odnesl čas

Spotřebitelská známka: 6.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 5 6 5

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2132x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 13.08.2009 12:57:44