O Víně

12.07.2007 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 12.07.2007 00:00

Laurot 2003 odrůdové jakostní (biovíno) - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice

Před několika roky jsem přímo ve vinotéce Miloše Michlovského v Rakvicích poprvé zahlédl Laurot 2000 odrůdové jakostní (biovíno), o kterém se také Petr zmiňuje v recenzi zde. Poslední lahev jsem nedávno degustoval a provedl zpětné hodnocení. Musím potvrdit, že víno krásně vyzrálo a zakulatilo se. Bez váhání jsem proto zakoupil další Laurot 2003 odrůdové jakostní, který pochází z vinařské obce Břeclav, viniční trať Prostřední čtvrtky z bývalé oblasti Podluží (dnes Slovácko). Jde o stejnou polohu jako u výše jmenovaného vína a kolekci nazvanou Bio vína.

Požádal jsem Kamila Prokeše z Vinselektu o malé interview.

Co znamená řada označená Bio vína?
Vína jsou vyráběná podle přísných ekologických norem s limitovaným použitím chemických postřiků. Využívají se nově vyšlechtěné odrůdy, které jsou mimořádně odolné proti chorobám a škůdcům, proto jsou ideální pro pěstování v režimu ekologického vinohradnictví.

Jaké máte s touto novou odrůdou zkušenosti?
Rašení odrůdy je střední až středně pozdní, sklizňové zralosti dosahuje v první až druhé dekádě října. Regulovaný výnos hroznů je (cca 0,8 - 1,3 kg/1m2), při průměrné cukernatosti 20 - 22 °NM. Odrůda je středního růstu, doporučuje se ji pěstovat v menším tvaru s jedním tažněm s pečlivou redukcí plodnosti zejména pomocí tzv. zelených prací.

Je Laurot vhodný do našich podmínek?
Laurot je nová moravská modrá moštová odrůda s dobrou odolností proti plísni révové a plísni šedé a středně odolná proti padlí révovému. Jedná se o křížení (Merlot x S 13666) x (Frankovka x Svatovavřinecké). Díky své rezistenci se do podmínek jižní Moravy hodí, jen je třeba dbát na pečivou redukci násady.

Které polohy a jakou půdu vyžaduje?
Doporučujeme pěstování na půdách vhodných pro pěstování modrých moštových odrůd, tj. písčito-hlinité až hlinité půdy na těžších jílovitých substrátech.

Jaké vlastnosti by měl Laurot mít?
Je to víno caberneto-merlotového typu, které upoutá intenzivní, tmavě červenou rubínovou barvou. V chuti dominují projevy peckového ovoce (višně, třešně, švestková povidla) až černého rybízu a ostružin spojené s příjemnými tříslovinami a s dlouhou dochutí.

Ještě jednou děkuji za vstřícnost a upřesním, že v aktuální nabídce e-shopu je také z řady "Bio vína" Malverina 2002 kabinet.

Hrozny z 22 let staré vinice Prostřední čtvrtky v Břeclavi byly sklizeny 13. října 2003 při cukernatosti 19,8 °NM. Réva vinná je zde vedena rýnsko-hesenským způsobem. Půda je karbonátová, lužní, písčito-hlinitá na slínitých a jílovitých substrátech. Hrozny byly zpracovány technologií řízeného kvašení s následným zráním v dubových sudech.

Lahev typu Top Bordo má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena plastovou zátkou délky 44 mm s potiskem výrobce. Adjustáž je odlišná od ostatních, aby se zvýraznil význam ekologického zemědělství. Na přední etiketě je dominantní nápis Michlovský a pod ním Laus Vini (chvála vínu). Pod barevnou kresbou krajinky najdete odrůdu a ročník. Vše podstatné se ale nachází na zadní etiketě, tj. kvalitní popis vína a doporučení k pokrmům.

Barva je intenzivní, granátově červená a lehce zastřená. Vůně je hluboká a poměrně komplikovaná. Jsou zde stopy peckového ovoce, třešní a višní. Zmíněné květy plané trnky, jak upozorňuje etiketa, ale nepoznávám. Nevzpomínám si ale, zda jsem vůbec někdy rozkvetlé květy planých trnek čichal... Na stěnách skleničky se vytváří krásné mosty.

Chuť je zvláštní a opět musím potvrdit, že chuťové vlastnosti jsou nezvykle široké. Jsou zde kořenité tóny, které doplňuje zvláštní kávovinka až čokoláda. Extrakt sice není nejvyšší, zato nazrálost je nádherná. Musím znovu potvrdit, že jde o zajímavé víno, kterému by slušel přívlastek kabinet. Doporučená doba archivace odpovídá, víno bych rozhodně dále nearchivoval, aby neztratilo na svěžesti a ovocitosti. Myslím, že ještě lepší a zajímavější mohlo být před rokem. To je také důvod, proč se dnes charakteristika vína daná vinařstvím příliš neshoduje. I tak musím potvrdit, že chuť je velmi slušná. Má jediná výtka se týká poněkud vysoké ceny... Víno je snadno dostupné v síti Globusu nebo ve vinotékách.

Výrobce tento Laurot doporučuje servírovat k masovým terinkám. Vhodný je též k živáňské na rožni s rajčatovým salátem, ale vychutnáme jej i s kanapkami se sušeným ovocem a měkkými sýry typu Robiola a Brynza. K tomu není co dodat, snad jen mé vřelé doporučení k vyzkoušení, jak vína, tak některého z uvedených pokrmů.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Bio vína
Odrůda: Laurot
Ročník: 2003
Jakost: odrůdová jakostní
Kategorizace: biovíno
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Podluží
Vinařská obec: Břeclav
Viniční trať: Prostřední čtvrtky
Výrobce: Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice
Číslo šarže: 2005-629-03/A
Alkohol: 12,6 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 3,9 g/l
Obsah kyselin: 4,4 g/l
Bezcukerný extrakt: 18,4 g/l
Cukernatost moštu: 19,8 °NM
Datum sklizně: 13. října 2003
Stáří révy: 22 let
Způsob vedení révy: rýnsko-hesenské
Typ půdy: Karbonátové a lužní písčito-hlinité půdy na slínitých a jílovitých substrátech.
Technologie výroby: Hrozny jsou zpracovány technologií řízeného kvašení s následným zráním v dubových sudech.
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Teplota skladování: 10 - 12 ºC
Doporučená archivace: 2005 - 2007
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 169,90 Kč (Globus v květnu 2007)

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 7 6 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2762x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 13.08.2009 14:02:05