O Víně

20.06.2007 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 20.06.2007 00:00

Veltlínské zelené 2002 ledové - Znovín Znojmo a.s.

Opět se po roce blíží prázdniny a čas letních dovolených spojených s relaxem. Ovšem pro mne jako vínomilce nejsou tyto teplé měsíce spojeny jen s odpočinkem, ale také s několika oslavami různých událostí. A to jsou skvělé příležitosti, jak popustit uzdu, spojenou s nájezdem do exkluzivnějších koutů sklepa. Já se rozhodl, že se konečně podívám na velmi úspěšné ledové veltlínky. Velmi často jsem četl, jak se zapisovaly do různých síní slávy, nebo sbírali vavříny na mezinárodním kolbišti. Namátkou Velká zlatá medaile mezinárodní výstavy v Bratislavě 2003, absolutní šampion Znojemské galerie Veltlínů 2003, stříbrná medaile mezinárodní výstavy Vinoforum 2005 Znojmo.

Z perfektní adjustáže a hlavně co se obsahové náplně vinět týče, kterou nás Znovín hezky hýčká a nasazuje laťku do správné výšky, se dočteme: excelentní, sladěné víno z ročníku 2002. Hrozny byly sbírány dne 10.-11. 12. 2002 při teplotě -10 °C, cukernatosti 40,9 °ČNM. Samozřejmě jsou tam také uvedeny konkrétní analytické hodnoty, ale ty si nechám do senzorického odstavečku. Lahev je, jak jistě očekáváte, nebo již jste s tímto vínem měli čest, typu Platin objemu 0,2 L, takže mlsání bude opravdu jen poskrovnu. Lákavý obsah je od světa a hlavně mlsných vínomilců uchováván pod plným, kvalitním korkem, poctivé délky 47 mm s potiskem. Určitě vás už zajímá, jak to s tímto nektarem vypadá. Já už také nemohu déle udržet své pocity, které velmi pozvolna mizí z mé paměti, protože... ale ne, ještě to neprozradím.

Barva není sice z těch, co tyto přívlastky umí, ale přesto bych řekl, že jde o hezký, medově sytý tón, který o vyzrálosti suroviny dává jasný signál. Jiskrnost zlata v denním světle a slunci je nadmíru šálivé, jen velmi rychle tomuto pokoukání hází klacky pod nohy má temperace, protože rychle orosí sklenici. Mimochodem jaké je to u vás se sladkými víny? Já se setkal jak s doporučením temperovat kolem 6 °C, také ale 12-14 °C. Je pravda, že tyto vína jsou velmi individuální a některým vyhovuje „přitopit“, nebo naopak. Ale většinou mne osobně sladší vína chutnají spíše studenější a pokud jsou cukry dobře usměrněny, pokouším se rozdmýchat i těžší tóny aroma postupním oteplením. Ovšem zde, i při této nižší teplotě, je vůně omamná a nádherná, intenzivní, mnohoslibná, širokospektrální. Všechny tyto přívlastky se mi vybavují při nahnutí nosu k okraji sklenice. Po lehkém navrácení ze snových výšin začínám rozpoznávat hlavního dříče, kterým je lipový med jako mainstream, doprovázen cibébami, chlebovinou, kandovaným ovcem, švestkovými povidly nebo také nádhernou kvetoucí loukou a trávami. A když si dostatečně s hezkým buketem pohrajeme, proženeme i poslední čichový receptor, je nejvyšší čas dovršit stupňující se trojkombinaci senzoriky. První doušky kloužou z okraje sklenice a zaplavují testovací komoru. Ihned se začnou prostorem šířit vlny nádherné olejové konzistence. Hladkost a sametovost je enormní, vytíráte si pusu hedvábím. Je totálně lahodné, nikde nevyčuhuje ani nedrhne, vyváženost je nadmíru povedená. Vysoké cukry (220 g/l) jsou adekvátně srovnané, starají se o to živé a svěží kyselinky (7,9 g/l) až to jemně šimrá ve svalech na čelistech. Aby cukry neunavovaly se také zajisté stará pěkná plnost a extraktivnost vína (44,4 g/l). Alkohol je přesně v té nízké hladině, která zde sedí. Dochuť je velmi intenzivní a dlouhá. Do aroma se promítnou tóny kandovaného ovoce, medu a cibéb.

Marně hledám, kde bych si rýpnul, zašťoural, či našel nějakou skvrnku na naškrobeném límečku. Opravdu mne snad krom obligátního akutního nedostatku a rychlého „odpařování“ obsahu nic nenapadá. Hodnocení bude tedy velmi vysoké, ale desítky opět z potřeby zadních vrátek a touhy hledat ještě dokonalejší vína opět neudělím. I když mohu zodpovědně prohlásit, že je to jedno z nejlepších ledových vín, co jsem zatím mohl ochutnat. Dostupnost je také velmi dobrá, pokud se ovšem smíříte s faktem, že takovéto víno nenabízí každá vinotéka. Ale sehnat stále jde skrze objednávkovou službu Znovínu, nebo co je ještě lepší, možnost získat jako součást bonusového programu pro zákazníky. Tudíž jej při hezké objednávce můžete mít i „zadara“. A pokud ne, cena je také velmi příznivá, takže mi nezbývá nic jiného, než na závěr zakřičet jedno velké BBRRAAVOOOO!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Veltlínské zelené
Ročník: 2002
Jakost: ledové
Zatřídění dle zbytkového cukru: sladké, 220,8 g/l
Vinařská oblast: Znojemská
Vinařská obec: Hostěradice
Viniční trať: Volné pole
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Číslo šarže: 154
Evidenční číslo jakosti: 41508V/03-7223/110
Bezcukerný extrakt: 44,4 g/l
Obsah kyselin: 7,9 g/l
Cukernatost hroznů: 40,9 °NM
Teplota podávání: 6-10 ºC
Alkohol: 9,2 % obj.
Archivace: 6-8 let
Rok lahvování: 2003
Způsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vody
Cena: 320,- Kč (Znovín, katalog jaro/léto 2007)

Spotřebitelská známka: 9.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 9 9 10

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2177x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 14.08.2009 09:49:07