O Víně

05.06.2007 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 05.06.2007 00:00

Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr - Vinařství rodiny Nápravovy, Nový Šaldorf

Jak jsem přislíbil v předchozí recenzi z tohoto vinařství Chardonnay 2004 odrůdové jakostní, podívám se na cukříky i své druhé polosladké lahvi rýňáku. Ze zmíněného prvního článku již víte, jak jsem se k vínům dostal a také jste tam mohli číst podrobnější popis adjustáže. Rovněž jsem tam zmínil, že v další mé recenzi (tedy této) se budu více věnovat popisu vinařství, který mi přišel těsně po dokončení prvního článku. To jsem si ale nevšiml, že na toto pondělí měl již článek s těmito informacemi připravený J. a ve svém příspěvku Müller-Thurgau 2003 kabinet - Vinařství rodiny Nápravovy, Nový Šaldorf mi tak vlastně vypálil rybník.

Ale přesto, i tak se mi podařilo z mejlíku manželů Nápravových extrahovat pár neuvedených informací. Takže Ctrl+Copy a Ctrl+Paste: Největší množství hroznů nakupujeme od pana Coufala z Vrbovce. Zaměřujeme se hlavně na výrobu přívlastkových vín v malých partiích. Letos jsme začali s výrobou slámového vína, mimochodem prvního slámového z Nového Šaldorfu. Slámové je vyrobeno z RV s cukernatostí 34,8 °NM, množství je asi 115 l. Kvalitní surovinu dopravíme šetrně do sklepa. Hrozny pomleté nebo celé šetrně vylisujeme v pneumatickém lisu. Mošt odkalíme, přidáme čistou kulturu kvasinek. Ten kvasí pomalu v malých nádobách, kde nehrozí nežádoucí zahřívání. Po dokvašení se víno několikrát stáčí a čiří. Filtraci děláme jen jednou finální před lahvováním. Snažíme se dělat víno co nejpřirozeněji s minimálními zásahy. Také přihodím jakési trésatero (analogie to patero, šestero atd.) vinařství, které se mi líbí: Čistota zpracování a výroba, Kladný vztah k vínu, Štěstí!!!. Děkuji za poskytnuté informace, i když to muselo panu a paní Nápravovým připadat přinejmenším podivné, žádat o podrobnosti hned záhy za J. Jako že pravá ruka neví, co dělá levá. Toto přirovnání je jen „dekorační“, kdybych to vzal po stránce obsahové, tak bych spíše za hlavní končetiny označil Petra s J. a já jsem to něco uprostřed, to míň potřebné, někde níže, k čemu bych se ale raději moc nepřirovnával. Takže se pojďme podívat, jak se toto trésatero podařilo zkapalnit.

Barva je velmi jemná, slabounce slámová. Je to sice mladinké víno, ale jistě by šlo ještě trošku přidat na sytosti u přívlastku a hezkého ročníku. Čirost s jiskrou jsou hezké, viskozita je zde vyšší. Vykresluje mohutná okna a slzy. Vůně je středně intenzivní až intenzivnější a je to jenom plus, protože nepřijdeme o velmi pěkný, široký záběr buketu. Takovou tou pěknou klasikou jsou zelená jablíčka, dále pak žluté grepy, tropický mixík, jemně květový med a při postupném oteplování vyskakovaly i sladší tóny kompotovaného ovoce. Vše je hezky podáno, sladěno a uhlazeno, takže najednou máte i zvýšené nároky na chuť. Už jsem zmínil, že jde o polosladké víno a tedy cukříků zde bude dosti. Konkrétně osmnáct gramů na litr. Ovšem jsou velmi hezky vyváženy silnější kyselinkou (8,5 g/l), která vytváří slušnou harmonii a cukry bezproblémově zpacifikuje. V aroma se ještě krom zmíněných objeví tóny sladkých zelených hrušek, ovocného dropsu a silnější kořenitost. Zde to sedí, protože opulence je zvýšená, také hladina alkoholu kopíruje střední plnost hezky. Závěr je příjemně delší, sladce podbarvený. Díky té živé kyselince bych to víno i označil jako takové příjemné „light“ sladší zpestření hezkého víkendového odpoledne, nebo nasládlou večerní tečku prožitého dne.

Za sebe tedy mohu říci, že mé dva pokusy byly platné a bodování velmi ucházející. Dokonce to podnítilo mou zvědavost, jak asi bude chutnat „první šaldorfské slámové“. Když budu mít možnost jej zakoupit, asi dlouze váhat nebudu (tedy po zohlednění ceny).

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 2005
Jakost: pozdní sběr
Obsah zbytkového cukru: polosladké, 18,01 g/l
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Vrbovec
Viniční trať: U sv. Urbana
Výrobce: Vinařství Rodiny Nápravovy, Nový Šaldorf
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 05/1
Teplota podávání: 8 - 10 °C
Obsah kyselin: 8,5 g/l
Bezcukerný extrakt: 23,29 g/l
Cukernatost moštu: 23 °NM
Způsob odlepení etikety: Do lahve nalít horkou vodu a trpělivě škubat...
Cena: 140,- Kč 0,75 L (přímo od výrobce únor 2007)

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2137x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 14.08.2009 13:20:18