O Víně

01.06.2007 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 01.06.2007 00:00

Chardonnay 2004 odrůdové jakostní - Vinařství rodiny Nápravovy, Nový Šaldorf

Určitě znáte různé pořady v rádiích, jak tam hrají písničky na přání. Tak podobně i my jsme zahráli na přání manželům Nápravovým. Vysvětlím. Před nějakým měsícem nazpět mi cinkla emajlová schránka dopisem z Nového Šaldorfu. Ozvali se sami Nápravovi s prosbou, jestli bychom nemohli podrobit jejich vína našim mlsným jazykům a trochu protáhnout portálem vzniklé názory. My jsme se samozřejmě nenechali dvakrát pobízet a sadu nabízených vzorků na nezávislé posouzení zakoupili. Teď možná trochu lituji, že ve mně dočasně zvítězila má lepší stránka a pro větší objektivitu jsem nechal kolegům Petrovi a J. po dvou lahvích na zrecenzování. Sice Petr byl tak hodný, že se ujal logistiky a zaplacení kontrabandu, za což mu velice děkuji, ale byl s tím spojený také jeden malý problémek. Ano, musím to tady vyřvat, ihned mi zabavil polosladkou (až téměř již sladkou) Pálavu, na kterou jsem již od prvního mejlu uvalil těžké embargo! On, milovník červených vín, který mi s klidným svědomím pouští bobulové šobesy, za které by si i „nesladký“ J. raději nechal implantovat dredy od Boba Marleyho, mi jen tak zkonfiskuje 40 g/l cukry narvanou Pálavu. Vím, Píťo, že je to tvá srdeční odrůda a já to beru a ppřejjuuuuu (grrr). Tak, už jsem zapojil novou klávesnici, ani nevím proč se mi při psaní předešlých řádků ta stará rozlétla do celého pokoje. Fakt, jsem kliďas a pohodář... Ale ještě jednou mi někdo čajzne sladký Tramín nebo Pálavu tak vymyslím nějakou krutou kletbu. Ok, vybrečel jsem se a teď už v klidu mohu věnovat pozornost dalším atributům.

Jelikož čekám na údaje o vinařství přímo ze zdroje, dokončil jsem recenzi dříve než mi došly. Teď s odstupem vidím, že textu už je dosti. Aby nenudil, tak tyto údaje přihodím do druhé recenze, která vyjde v brzké době za touto, alespoň tak zase naopak nebude prťavá.

Víno můžete poznat podle klasických lahví typu Bordo, objemu 0,75 L zelené barvy, uzavřených lisovaným „sendvič“ korkem plátek-drť-plátek. Podle čeho ho ale poznáte bezpečně a nejlépe, je samozřejmě viněta. Jsou buď viněty nápadné, s promakaným designem, obrázky, kresbami apod., nebo bez. Ty obrázky samozřejmě ne vždy jsou „in“ a spíše než aby layout podtrhly a našemu oku nadmíru lahodily, působí opačným dojmem. A pak jsou viněty, které nejdou cestou barviček, obrázků, či abstraktních návrhů a sázejí na prostý text s nějakou příkrasou. A právě tuto cestu zvolili Nápravovi. Já netvrdím, že první nebo druhá varianta je lepší, prostě vždy záleží, jak to vyzní v celkovém podání. Hlavní je, jak nás viněta identifikuje s vínem a ne jak nás zaujmou barvičky, že? Jasně, obal také prodává, ale lidé navštěvující tyto stránky jistě raději čtou analytiky, složení půd a výrobní procesy než pozorují lodičku v zálivu. Jéje, to mám zase dneska „ukecané“ prsty, nazpět k naší vinětě. Její rozvržení je přehledné, obsahuje co má a navíc ještě nad rámec kategorizaci dle zbytkového cukru. Čím to bylo lepené k lahvi? Klasická samolepka, která dobře leze dolů po nalití horké vody vně, ale tahle... Držela jak partyzán. Neprozradila své tajemství, tak jsem ji narval kůžičku. Dole pak můžete vidět originální etiketu, kterou jsme získali přímo z vinařství.

Barva je jemňounká, slámová se zelenými odlesky a mladou jakostku reprezentuje hezky. Vyskytuje se také zvýšené perlení a následně jemný závoj na hladině, snad to chtělo ještě přidat půl hoďku na vydýchání a vybublení. Viskozita je zvýšená a jelikož víme (díky vinětě), že jde o polosladké víno, viníka netřeba dlouho hledat. Vůně připomíná čerstvé, svěží hrozny a tedy odrůdovst je zde nadmíru dobře zastoupena. Buket je podán středně intenzivně a vykoukne na nás očekávaný tropik v podání ananasů s grepy. Při zvyšující se teplotě se ještě postupně přidá květový pyl až ke sladce marmeládovým tónům. Prázdná sklenice ukončí čich-fest sladkým bezovým medem. Chuť je jemná, nedrhnoucí, lahodná a velmi svěží. Živá kyselina je dobře vyvážena vyšším zbytkovým cukrem, který i přesto působí mohutněji, než 15,4 g/l obvykle působí. Ale opravdu přes tento rozpor to vypadá zajímavě, což také připisuji vyšší extraktivnosti vína, která celý vzorec podrží a podpoří. Odrůdovost je dobře čitelná i v aroma, závěr jde trochu víc do grepové hořčiny, ale zde to sedí. Opravdu na „jakostku“ zajímavě plnější a tělnatější víno. Je zde zajímavé, jak oněch patnáct gramů cukrů působí jako by jich bylo spíše 30 g/l a přitom jsou hezky usměrněny 10 g/l kyselinami.

Takže napoprvé to nebylo vůbec špatné, určitě nebudu pochybovat proč si paní Nápravová ze 13. soutěžní přehlídky vín v Šaldorfu odnesla cenu za nejlépe hodnocenou kolekci. A já už také vím, jak dopadlo další víno z tohoto vinařství Ryzlink rýnský 2005 pozdní sběr. Snad když čtete tyto řádky, podařilo se mi jej také nadatlovat do recenze a vyjde záhy za touto. Doufám, že mí kolegové se také brzy připojí a kdybys Píťo neměl čas na tu Pálavu, rád si zkusím v nabitém programu udělat čas a zrecenzovat to za tebe... :-)

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Chardonnay
Ročník: 2004
Jakost: odrůdové jakostní
Obsah zbytkového cukru: polosladké, 15,4 g/l
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: neuvedeno
Viniční trať: Široká trať
Výrobce: Vinařství rodiny Nápravovy, Nový Šaldorf
Alkohol: 11,5 % obj.
Číslo šarže: 04/8
Teplota podávání: 8 - 10 °C
Obsah kyselin: 10,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 25,5 g/l
Cukernatost moštu: 19,5 °NM
Způsob odlepení etikety: Do lahve nalít horkou vodu a trpělivě škubat...
Cena: 140,- Kč 0,75 L (přímo od výrobce únor 2007)

Spotřebitelská známka: 7.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 8 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2046x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 16.08.2009 16:18:47