O Víně

25.05.2007 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 25.05.2007 00:00

Weissburgunder 2003 Auslese (výběr) (Barrique) - Winzerhaus Hans Stich den Buben, Baden-Baden, Německo

Tak - na konec našeho bílého (není to rasismus?) rulandského týdne si otevřu nějakou zajímavou lahvičku, no ne? Přehrabuji se tedy desetitisíci položek a nacházím toto výběrové rulandské v bariku. Jde navíc o výrobce z jihozápadní oblasti Baden, bubeníka Hanse Sticha den Buben, jehož jsem měl možnost před pár lety sám poctít svou návštěvou...

Od Bubnů jsem vypil asi 5-8 různých vín a mohu směle prohlásit, že šlo o slušná, rutinně uděláná, ovšem ničím moc nepřekvapující vína. Vybočí tato barikovaná rulanda z řady? Jde o půllitrovku s docela pěknou etiketou se zlatotiskem, ovšem pouze se základními nutnými údaji. Tentokrát dokonce "chybí" i obrázek propíchnutého Hanze Bubna :-) takže vám ho přináším dole pod článkem...

V barvě vína pozoruji jen standardní, očekávané barvy - zlatavá, až průzračně čirá zlatá tekutina bez závojů, mlh, bublinek nebo jiných plavajících tělísek. Při nalévání do skleničky se víno nezdá moc hutné, olejovitost je tak na 20 % a zdá se mi, že zatím se teda "im Barrique gereift" nijak moc neprojevuje.

Vůně vína mě naplňuje obavami, jestli se pan z Bubnů nějak nespletl a do láhve nenalil jen nějakou nudnou, průměrnou věc? Možná to je poctivým vychlazením vína, počkám tedy pár chvil na vyšší teplotu. Ano, víno se trošku otevírá, i z pozdějších doušků na mě dýchá nasládlost a lehká vyzrálost výběrového bílého vína, ale žádná vybočující specialitka.

Chuť v ústech potvrzuje dosavadní dojem - jde o víno (výběrové hrozny), kterému se výrobce snažil barikováním vtisknout trošku odlišnou chuť - třeba se mu zdálo, že víno je málo výrazné, tak mu barikem "přidal kontrast". Víno je docela plné konzistence, opravdu suché, kyseliny zcela pod kontrolou - při srovnání se včerejším Tanzbergem jsou vlastně totálně na nule. Alkohol 14 % pozoruji jen když se víno opravdu oteplí víc, než je zdrávo - tak je tomu ale vždy, i kdyby mělo víno "jen" např. 12 %.
Dozvuk po spolknutí je spíš střední až kratší, o taninech bych radši psal až jindy, dnes není o čem. Na víně oceňuju nejspíš jeho celkovou vyváženost a nemůžu mu upřít jisté specifikum - představte si to sami: výběr z hroznů + suché + barrique. Jde o německé víno nižší střední třídy, běžně pitelné během večerního setkání s přáteli, nebo jako příjemný společník k televizi. Ani nemusíte moc přemýšlet, co pijete, víno klouže do "gágora" samo :-)

Jaké tedy dnes plyne poučení ze srovnání včerejšího Rulandského bílého 2001 výběr z hroznů z mikulovského Tanzbergu a dnešního badenského výběru? Jako vždy - docela žádné, vynášet definitivní soudy by bylo ošidné. Jde vždy jen o srovnání dvou konkrétních lahví vína a tyto dvě lahve - tedy vína v nich, byla nesrovnatelně odlišná...

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Weissburgunder (Rulandské bílé)
Ročník: 2003
Jakost: Auslese (výběr z hroznů)
Zatřídění dle zbytkového cukru: trocken (suché)
Vinařská oblast: Baden
Vinařská obec/místo: Yburg
Výrobce: Hans Stich den Buben AG, Baden-Baden Steinbach, Německo
Číslo šarže: 047 44 04
Alkohol: 14 % obj.
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 3-4 min. do horkovzdušné trouby, nebo nalít vařící vodu do láhve
Cena: 11,- € = 310,- Kč, vinotéka v jednom jihoněmeckém městě, podzim 2006

Spotřebitelská známka: 5.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 7 4 5 3

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2031x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 17.08.2009 20:48:53