O Víně

24.05.2007 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 24.05.2007 00:00

Rulandské bílé 2001 výběr z hroznů - Tanzberg Mikulov, a.s.

Nedávno jsem si uvědomil, jak jsem tehdy udělal dobré rozhodnutí, že jsem zanechal popíjení všelijakých whiskey a whisky, bourbonů a pálenek z kdoví jakých kaktusů, žita, jalovce, mirabelních oskeruší a podobně. Objevil jsem v í n o :-)
No, ono si o to asi řeklo moje tělo samo - čeho je moc, toho je příliš a méně agresivní a navíc ZDRAVÝ přírodní nápoj mému chátrajícímu hardwaru jen prodlouží cestu ke dveřím do "vyššího levelu" (v mém případě to bude spíš hodně hluboký level...) Po přechodu z irské whisky a ginu na víno se mi zpravila občasná srdeční arytmie, život se celkově zklidnil a většinou zavládla mému životu snesitelnější pohoda... Na co se můžu jako piják whisky těšit? Na novou flašku, která - doufejme! - bude chutnat stejně jako ta předchozí... Zatímco jako vědecký koštovatel vína se můžu pokaždé těšit na jiné (někdy až překvapivé a to oběma směry) barvy, vůně i chutě této krve země - to tedy v případě červených vín. V případě bílých vín půjde spíš asi o "moč země"... :-)

Dnešní víno se ke mě dostalo díky záchranné akci PUSŤTE BRATRY DOMů! - aneb - Jak Petr a Pavel zachraňovali Miláška :-). Cenovka 436,- / 0,5 l, což je 654,- / 0,7 l, renomé výrobce a ročník 2001 mě nabádají, abych se k vínu choval zdvořile a náležitě si vychutnal každý moment při jeho otevírání a konzumaci.

Láhev je typicky tanzbergovsky pokroucený krpec (pro přátele v Čechách: "skřet") s mininálepkami originelního designu. Po sejmutí záklopky na mě vyjukne nahnilý korek, který tahám směle z hrdla ven, ale on stále pokračuje... Je to pěkně dlouhý macek a naštěstí jeho prohnilá povrchová povaha nenechala stopy níže, ve víně. Stále nevím, jestli se mi tato skřetí láhev líbí, nebo ne - nakonec za design a etiketu uděluji blahoskloně nadprůměrnou šestku.

Zajímavostí k nepřehlédnutí je jistě emblém T na láhvi - ti, kdož jste viděli film "Vetřelec vs. predátor" jistě vzpomenete, jakou že to značku si mohl do kůže na hlavě vyleptat vetřelčí kyselinou ten, kdo jednu tuhle potvoru zahlušil... :-)

Barva vína je podle očekávání zlatě žlutá a při nalévání z dlouhého hrdla se vychlazené víno snaží tvářit jako olej. Nenachlazená OIV sklenička se za chvíli orosí a tak se mi víno na chvíli ztrácí za hradbou kondenzované vzdušné vlhkosti... Nic naplat, víno musí být předpisově studené!
Při zkoumání vůně se cítím trochu nesvůj - stará stařina napovídá ročník 1995 nebo podobně, intenzita a sladkost spíš vínu ledovému, nebo podobně. Ach jo, to bude krásný sladký a vyzrálý zážitek, to bude opět jedna velekladná recenze na mikulovské mistry. Doposud vydařený večer se zvrhne v boj, jestli více vína ukořistí manželka, nebo já...

Chuť mě však vyvádí z omylu - tohle jistě není očekávaný "Olivový olej 1995 výběr z cibéb", jak by se doposud mohlo zdát. Přemíra, vrchovaná kádě, hafol toho, čili plný hrnec, tedy že mnoho výrazných kyselin! Víno je nasládlé, ano, je mazlavé, ano, je vyzrálé, ano, ale je především sakramentsky kyselé. Alkohol skoro 14,5 % se nějak zvlášťě neozývá.
Jedl jsem snad rybu v aspiku, nebo pil šípkový čaj s dosucha vymačkanou limetkou? Zpytuju svědomí až do šesté generace zpět, ale nenacházím vážnější prohřešek proti degustačnímu ordnungu. Přesto všechno je víno kyselé i nadále, trpké s dlouhým, dlouhatanánským nakyslým ocáskem. Plní ústa plným dojmem, cukruje sliznici přirozeným cukrem. Obsah kyselin tady ale při sběru musel být aspoň 100 g/l, nebo se v té krpaté láhvi kyseliny nějak namnožily... Odbourat je tedy budou muset mé ubohé útroby...

Zajímalo by mě, jak bude víno chutnat tak za 3-5 let, ale nebudu vyhazovat dalších 436,- vočí, abych např. zjistil, že chutná stejně :-( Víno nabízí jistou hloubku prožitku a zapomenu-li na ostrou nakyslost (ale jak bych asi mohl?), jde to, chuťově však příliš nezaujme. Celkově je pro mě jednoznačně zklamáním - čekal jsem vyšší hru. Patrně jsem podcenil / přecenil schopnosti kouzelníků z Tanečního kopce, nebo kyseliny podloží z pod Svatého kopečku. Jsem totiž známý kyselinový srab a proto je nijak zvlášť nevyhledávám. Howgh.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské bílé
Ročník: 2001
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Mikulov
Viniční trať: Pod Sv. kopečkem
Výrobce: Tanzberg Mikulov, a.s.
Číslo šarže: 00011
Zbytkový cukr: 9,7 g/l
Kyseliny: 9,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 37,6 g/l
Alkohol: 14,44 % obj., web výrobce však udává 13,92 %...
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 4 min. do horkovzdušné trouby, nebo nalít vařící vodu do láhve
Cena: 436,- Kč - vinotéka v Uherském Hradišti, srpen 2006

Spotřebitelská známka: 5.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 6 3 2

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2099x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 20.08.2009 13:46:18