O Víně

11.06.2007 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 11.06.2007 00:00

Tramín červený 2003 výběr z hroznů - Vinné sklepy Valtice, a.s.

Ani se mi nechce věřit, že jsme již půl roku nepsali o žádném vínu z Vinných sklepů Valtice. Pár velmi starých "kousků" jsem v posledních měsících degustoval v rámci likvidace starých zásob. A tak mohu s klidným svědomím potvrdit, že je stále úžasný Müller-Thurgau 2000 výběr z hroznů nebo Neuburské 2000 výběr z hroznů. Nebál bych se říct, že čím starší, tím lepší! Otázkou je, jak dlouho ještě?

Už jsem měl tu čest s Tramínem 2003 pozdní sběr ze stejné tratě (Dunajovský kopec v obci Dolní Dunajovice) a s Tramínem 2002 pozdní sběr z tratě Soneberg v obci Úvaly, který jsem před pár dny znovu přechutnal a mohu potvrdit, že je o třídu lepší než před třemi roky! Hrozny pro dnešní víno byly sklizeny 6. října 2003 při cukernatosti 24 °NM. Z webu výrobce jsem se před více jak dvěma roky dozvěděl, že krásně vybarvené hrozny při sběru a jejich vysoká cukernatost se projevila ve víně nádherně kořenitým buketem s medovými tóny. Rovněž v chuti je plné a extraktivní. Stále nemohu zapomenout na famózní Tramín červený 1997 výběr z hroznů, který jsem měl naposledy na Silvestra 2006. Jednu lahev mám stále uloženou ve svém archivu, abych mohl přesně po deseti letech "oslavit" tento báječný ročník...

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (čiré sklo) a je uzavřena plným korkem délky 45 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již několikrát detailně popsal, proto jen stroze uvedu, že se mi líbí. Kromě absence analytických hodnot jí nemám co vytknout.

Barva je čistá, intenzivní a zlato-žlutá. Zlatá jiskra je nádherná, podobně jako vzhled. Víno se krásně převaluje ve skleničce a vytváří zvláštní odlesky. O vysoké vyzrálosti hroznů ani na chvíli nepochybuji. Vůně je extraktivní a poměrně široká. V nástupu ohromí kořenité tóny, které doplňuje medovost. Buket moc typický není, postrádám výraznou vůni čajových růží a přezrálých hroznů, na kterou jsem byl zvyklý.

Ve středně dlouhé chuti se rozvíjí plnost, extraktivnost a kořenitost. Jsou zde stopy přezrálých hroznů, které doplňují medové odstíny. Víno je výborně sladěno a má slušný extrakt (21,2 g/l). Teplotu podávání doporučuji kolem 14 °C, kdy se krásně otevře a nenudí. Výrobce doporučuje archivaci po dobu 3 až 5 let, osobně bych se nebál víno uložit až do roku 2009. Škoda, že jsem neměl dost odvahy pár lahví do archivu zakoupit... I když jsem výše zmíněný Tramín 2003 pozdní sběr nehodnotil příliš dobře, toto je naprosto jiný šálek čaje. Dva roky archivace udělalo své a víno se pravděpodobně bude stále vyvíjet k lepšímu.

Výrobce tento Tramín doporučuje ke sladkým dezertům a zajímavý rovněž bude i v kombinaci s vyzrálými sýry s ušlechtilou plísní. Za cenu kolem 155,- Kč se dá stále koupit pozdní sběr stejného ročníku. V e-shopu vinařství jsem ho v květnu 2007 již v nabídce neviděl. Poměr kvalita / cena odpovídá a toto víno doporučuji především milovníkům této aromatické odrůdy. Z vinařství jsem dostal odpovědi na všechny dotazy, za což ještě jednou děkuji. Webové stránky Vinných sklepů Valtice nedávno prošly faceliftem, také aktuálnost je dobrá, škoda jen, že na nich nejsou informace o vínech, která jsou již vyprodána.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Tramín červený
Ročník: 2003
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Dolní Dunajovice
Viniční trať: Dunajovský kopec
Výrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.
Číslo šarže: 438/04
Evidenční číslo jakosti: 10A1-04/00476
Alkohol: 12,5 % obj.
Cukernatost moštu: 24 °NM
Datum sklizně: 6. října 2003
Obsah zbytkového cukru: 2,8 g/l
Obsah kyselin: 5,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 21,2 g/l
Doporučená archivace: 3 - 5 let
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 11 - 13 °C
Technologie výroby: macerace rmutu cca 12 hod, odkalení moštu, fermentace do 17 °C
Získaná ocenění: Zlatá medaile Weinparade Poysdorf 2005
Způsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vody
Cena: 170,- Kč (Makro červen 2005) nebo 160,- Kč cena přímo u výrobce

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 8 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2050x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 14.08.2009 12:37:15