O Víně

07.06.2007 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 07.06.2007 00:00

Cabernet d´Anjou Appellation Cabernet d´Anjou Contrôlée (AOC) (rosé) - S.F.V., Francie

Po dlouhé době se vracím do Francie na zajímavé místo Vallée de Loire, kde vznikají krásná růžová vína. Představím Cabernet d´Anjou Appellation Cabernet d´Anjou Contrôlée (AOC), u kterého je malým tajemstvím, jak ročník sklizně, tak odrůda(y). V minulosti jste se s touto podoblastí mohli setkat prostřednictvím starší recenze od Anax!ena Rosé d´Anjou 2004 Appellation Rosé d´Anjou Contrôlée (AOC) - Barton & Guestier nebo mé Domaine des Charmes 2005 Appellation Rosé D´Anjou Contrôlée (AOC) - E.A.R.I. Laurilleu À Tigné. V uvedených recenzích se dočtete více o podoblasti Anjou, nicméně mi nedalo a zeptal jsem se kolegy p.j., z jakých odrůd se Cabernet d´Anjou vyrábí. Zde je jeho odpověď: Tak byl jsem přesvědčen, že je to tutově Cabernet Franc, ale při ověřování informací na internetu hodnověrné zdroje připouští i menší podíl Cabernetu Sauvignon.

Láhev typu alsaská flétna má objem 0,75 L (čiré sklo) a je uzavřena lepeným korkem délky 38 mm. Adjustáž je milá a líbivá díky etiketě s barevnou malbou krajinky. Vzdáleně mi připomíná některé viněty Beaujolais Nouveau. Za neuvedení ročníku a odrůdy strhávám dva body. Je mi jasné, že je vše podřízeno prodeji v hypermarketech. Když jsem opatrně sundal českou přelepku zadní etikety, tak vidím, že na originální francouzské není také žádný z chybějících údajů...

Barva je malinově růžová s oranžovými odlesky a čistá. Vůně je uzavřená a vyžaduje dlouhý čas, aby se otevřela. Také je potřeba temperovat na vyšší teplotu (10 - 12 °C), jinak z buketu nic nevydolujete. Teprve poté se rozprostře jemný ovocitý buket, ale nejsem schopný rozpoznat žádnou konkrétní složku. Aroma červeného, bílého a žlutého ovoce, jak slibuje etiketa, je jen zbožným přáním. Viskozita je docela slušná, po zakroužení stékají mosty líně dolů.

Na rozdíl od nevýrazné vůně je chuť od prvního okamžiku hodně povedená a přesvědčivá. Jsou zde nádherné ovocité odstíny (maliny), pikantní kyselinka a nasládlý ocásek, který krásně zapadl do struktury. Co bych nejvíce vyzvedl je nádherná vyváženost, ovocitost a lehkost, která vybízí k dalšímu doušku. Na rosé určené k masovému prodeji sice zklamala unylá vůně, ale výborná chuť vše napravuje. Vzhledem k tomu, že neznám ročník sklizně mohu jen odhadovat, že vůně postupným zráním v lahvi uvadala a vytratila se.

Toto rosé bude výborným doplňkem k lehkým pokrmům a studeným předkrmům pro horké letní dny. Pokud ho budete servírovat k pokrmům doporučuji temperovat na 8 °C, u vyšších teplot víno nějak ztrácí dech... Díky nasládlému závěru je také vhodné pro sólo mlsání. Poměr cena / kvalita odpovídá a klidně bych si ho koupil znovu pro bezstarostné popíjení s přáteli. O doporučené době archivace nemá smysl uvažovat, víno kupte a ihned vypijte!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Cabernet d´Anjou
Odrůda: neuvedeno (pravděpodobně Cabernet Franc)
Ročník: neuvedeno
Jakost: Appellation Cabernet d´Anjou Contrôlée
Kategorizace: rosé
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Vallée de Loire
Vinařská podoblast: Anjou Saumur
Výrobce: S.F.V. À, Francie
Alkohol: 11,5 % obj.
Teplota podávání: 8 - 10 ºC
Doporučená archivace: vypít do konce roku 2007
Způsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vody
Cena: 59,90 Kč (akce Tesco v březnu 2007 - normální cena 79,90 Kč)

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 7 5 8 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2660x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 14.08.2009 12:46:56