O Víně

27.04.2007 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.04.2007 00:00

Ryzlink rýnský 1999 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský a.s. Rakvice

Náš druhý tématický týden věnovaný odrůdě Ryzlink rýnský, mne zavedl do pověstné vinařské obce Perná, na viniční trať Purmice. I když pro nás p.j. perfektně připravil skladbu tohoto týdne, bylo pro mne překvapením, že jsme po celý týden neměli žádný vysoký přívlastek (ledové či slámové víno nebo výběr z bobulí). Až na dvě výjimky, se psalo především o suchých ryzlincích. Již v pondělí jsme mohli z výsledků naší ankety zjistit, že ryzlink většina vínomilců preferuje s nízkým zbytkovým cukrem. I tato recenze bude tomuto trendu odpovídat. Ještě před třemi roky, byl rýňák mojí oblíbenou odrůdou. Hodně za to vděčím jednomu malovinaři z Ratíškovic, který z této odrůdy dělal pěkně vymazlená vína. V posledních letech jsem od ryzlinku přešel k dalším odrůdám a dnes jsem se propil do stavu, že nemám žádnou oblíbenou odrůdu. Podobně i poměr bílých a červených vín se vzácně vyrovnal půl na půl a to z původně drtivé převahy bílých vín.

Co mohu prozradit o dnešním rýňáku? Na lahvi je nálepka Champion Vinoforum Krk 2000 (Chorvatsko). Kromě tohoto ocenění bylo víno zařazeno do Salonu vín 2000/2001 ČR. Zadní etiketa hovoří o optimální lahvové zralosti po 2-3 letech, což už dávno vypršelo. Jak se ale ukázalo, marketing manager z Vinselektu (Kamil Prokeš) mi napsal, že lahvová zralost je právě letos!

Opět jsem požádal p.j. o informace týkající se trati Purmice. Kromě textu přikládám opět jeho mapku a dvě fotografie, které jsem od něj obdržel a za které mu ještě jednou děkuji.
Posílám v příloze rukodělnou mapku Purmic a okolních tratí. Purmice byly do roku 2004 rozděleny na Přední a Zadní, dnes je to sloučeno. Je to spolu s Kotelnou a Levou Klentnickou nejstrmější trať v obci (i když ty nejprudší části jsou zatím neosázené). Dle starousedlíků je to nejlepší trať v obci, ale Vinselekt terroiru nevěnuje tolik pozornosti jako Mikros, který tam má tak malý cíp vinice, že jsem se ještě s vínem odtud nesetkal. Zřejmě jsou to ty malé partie, co ani nejdou na trh. Svažitost 7-11 %, ta zdivočelá neosázená část má tak 15 %, terásky pod Kotelnou 15-20 %. Orientace spíš JZ, terásky J. Půda vápenitý jíl s určitým podílem štěrku. V podloží vápenec. Vinselekt pěstuje hrozny dle zásad integrované produkce. Pěstované odrůdy: Popela RV, Mikros SG (jestli i něco jiného, třeba RV, tak o tom nevím), Vinselekt: RV, RR, Malverina, Pálava, CH, FR, AN. Posílám fotku, kde je vidět spíš Purmice zadní. Purmici přední, kde hospodaří Michlovský, najdeš na té fotce u recenze na Chardonnay 2004 pozdní sběr - trať Pod Martinkou.

A co jiného se dozvíte, pokud dáte na google.com vyhledat Purmice? Moc toho není, snad jen web Mikrosu podává ucelenější informace. Zadní Purmice: Podle starousedlíků jde o nejlepší polohu v Perné. Vinice jsou na terasách na jižním svahu s velkou svažitostí 15-20 % na úpatí Pálavy. Půda je velmi dobrá, těžká, ale méně jílovitá a méně kamenitá s vysokým obsahem vápníku. Z této polohy produkujeme víno odrůdy Sauvignon. Vinice jsou mladé, vysazené na počátku 90. let 20. století.

Pro mne je nepochopitelné, že Vinselekt na svých stránkách neuvádí detailní informace o svých vinicích. Nicméně Kamil Prokeš mi na otázku, jaká poloha je na Mikulovsku vhodná pro RR odpověděl. Na Mikulovsku je několik významných poloh, kde se pěstují Ryzlinky rýnské. Tyto viniční tratě dávají velmi plná a extraktivní vína se svěží a elegantní kyselinkou. Ryzlinky rýnské z Mikulovské vinařské podoblasti jsou vhodné k archivaci.

Lahev typu Top Bordo s reliéfem vinařství má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Je zarážející a milé zároveň, že sedm let zrání v lahvi korek prakticky nepoznamenalo. Dokonce to vypadá, jako by vinař víno zátkoval minulý týden. Adjustáž je přesně podle mého gusta. Má jasný a elegantní grafický motiv s nádherným zlatotiskem „Vinum Palaviense“, jak je tato zajímavá kolekce pojmenována. Používá se již dlouho a řadím jí k těm velmi povedeným, elegantním a z pohledu informací je také na solidní úrovni. Kromě analytických hodnot nechybí opět dokonalé doporučení k pokrmům, které nemá u nás konkurenci. Také charakteristika vína bývá velmi často přesná a nepamatuji si, že by se někdy zásadně lišila, vyjma již výše zmíněné recenze na Chardonnay 2004 pozdní sběr. I když je z dnešního pohledu na etiketě překlep, viniční trať Purmice je zkomolená a uvedená jako Pulmice. Nedávno jsem u lahve Müller-Thurgau 1999 kabinet viděl trať Goldhamer zkomolenou na Goldhamr. Pan Prokeš mi ale tuto věc vysvětlil takto: Dle vinařského zákona z roku 1995 (115/1995) byl vytvořen i seznam viničních obcí a tratí, který byl později upraven a aktualizován při přijetí zákona o vinohradnictví a vinařství v roce 2000. Tento seznam z roku 1995 uváděl Pulmice a Goldhamr v roce 2000 byla tato chyba napravena. Tudíž společnost Vinselekt Michlovský musela dodržovat zákon a takto viniční tratě na etiketu uvést. Jedné se o vína z ročníku 1995 - 1999.

Barva je zlato-žlutá se zelenkavými odlesky a zlatou jiskrou. Intenzita je odpovídající, stejně jako čistota a jiskra. Vůně potřebuje určitý čas, aby se dokonale otevřela. Poté nabídne nádherné a pro ryzlink typické odrůdové odstíny. Především musím upozornit, že se jedná o krásně nazrálé víno, které už vůní dává o sobě vědět. Cítím nádhernou směs medovo-lipových tónů, které doplňuje často zmiňovaný benzinovo-petrolejový odstín :-)

Dostávám se k chuti, která pokračuje v nastoleném trendu. Že šlo o vyzrálé hrozny nepochybuji. Ve středně dlouhé chuti vystoupí opět medovo-kořenité tóny, které nádherně doplňuje pikantní kyselinka a příjemně provokující faktor. Je to krásně vyzrálé víno s ukázkovou harmonií. Není v žádném případě unavující, ani za svým vrcholem a přesně odpovídá charakteristice. Jde o perfektně sladěné víno, u kterého se nenudíte a které dělá výbornou reklamu, jak odrůdě, tak viniční poloze. Musím potvrdit, že i druhý den má stále stejné senzorické vlastnosti, možná se ještě více zvýraznila jeho ušlechtilost, takže si ho náležitě užívám. Znovu a znovu musím opakovat, že všechny složky jsou perfektně sladěny.

Jako vždy musím pochválit perfektní doporučení k pokrmům na zadní etiketě. Výrobce Ryzlink rýnský doporučuje k holandským sýrům s jemnou oříškovou chutí typu Leerdamer, k rybí polévce Bouillabaise, grilovaným cukýnám s provensálským kořením a dále k uzeným a pečeným rybám. Vynikající je také králík se špenátem. K tomu prostě není co dodat.

Z vinařství jsem dostal odpověď na mé dotazy včetně analytik, což s povděkem kvituji. Poměr kvalita : cena je velmi dobrý a víno splnilo mé očekávání po několika letech archivace. V roce 2000 jsem ho dostal od Petra, kterému tímto ještě jednou děkuji. Bylo zakoupeno přímo ve vinařství a stálo kolem 180,- Kč. Pokud se vám někde "povaluje" v archivu, doporučuji ho otevřít do konce roku 2007. Je to Ryzlink rýnský, který potěší skutečné znalce této "královské" odrůdy.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 1999
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Viniční trať: Purmice
Výrobce: Vinselekt-šlechtitelská stanice vinařská, Ing. Miloš Michlovský CSc., Družstevní 818, 691 03 Rakvice
Číslo šarže: 2000-197-99
Alkohol: 12,0 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 0,8 g/l
Obsah kyselin: 6,3 g/l
Bezcukerný extrakt: 23,8 g/l
Cukernatost hroznů: 22,3 °NM g/l
Datum sklizně: 12. října 1999
Stáří révy: 20 let
Způsob vedení révy: rýnsko - hesenské
Typ půdy: Hnědozem na slínech, jílech a na usazeninách karpatského flyše
Technologie výroby: Hrozny byly zpracovávány technologií řízeného kvašení
Teplota skladování: 9 - 11 ºC
Teplota podávání: 11 - 13 ºC
Ocenění: Šampion Vinoforum Krk 2000 (Chorvatsko) a Salon vín 2000/2001 ČR
Doporučená archivace: 2- 3 roky dle etikety, vinařství uvádí 4 - 8 let
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: cca 180,- Kč (přímo u výrobce v roce 2000)

Spotřebitelská známka: 9.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 9 8 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2820x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 29.08.2009 10:38:27