O Víně

30.03.2007 Marin Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 30.03.2007 00:00

Veltlínské zelené 2005 pozdní sběr - Peřina Zdeněk Mikulov

Nedávno jsem se tady rozplýval nad Ryzlinkem rýnským 2005 výběr z bobulí a dnes zaplníme chuťové pohárky vínem z druhého konce ceníku, kterým je Veltlínské zelené 2005 pozdní sběr z vinařské obce Perná, viniční trať Goldhamer. Natolik věřím ve vinařský um pana Zdeňka Peřiny, že jsem si vzal karton tohoto veltlínu, aniž bych ho předtím ochutnal. To vlastně platí pro všechna vína, která od něj mám.

Ajdustáž Stejná jako u výše zmíněného Ryzlinku rýnského, o kterém jsem psal. Tak jen stručné shrnutí. Jednoduchá etiketa na lahvi typu Bordo 0,75 l ze zeleného skla. Plný korek je standardní kvality s uvedením ročníku a iniciálami vinaře.

Barva je světle citronová a čistá.

Vůně je lehká, svěží s příjemným ovocným a květinovým buketem, ze kterého vystupuje hroznová vůně. Dýchá z ní mladost a svěžest. Rukopis pana Peřiny je zde patrný a já mu jako obvykle podléhám.

Chuť je mladá, svěží, středně dlouhá kořenitá s výraznějšími kyselinkami. Dále je v chuti jistá minerálnost a v závěru mandlová hořkost. Celkový projev je trochu „tvrdší“, sice se časem zjemní, ale momentálně nemusí všem vyhovovat. Třeba mé manželce jedna sklenka stačila a zbytek láhve už zůstal jen pro mne. To bych měl nejspíš hodnotit kladně :-)

Je to příjemné víno s mladistvým výrazem a byla by škoda jeho potenciál „propít“ už dnes. Ač nejsem žádný velký archivátor, další láhve otevřu až mi bude o 2 - 3 roky víc. Cena je také příjemná, ale opět bez možnosti nákupu u pana Peřiny. Víno je vyprodáno jako většina vín z nabídky, a tak případní zájemci se musí poohlédnout u jiných zdrojů.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Veltlínské zelené
Ročník: 2005
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Viniční trať: Goldhamer
Výrobce: Peřina Zdeněk Mikulov
Číslo šarže: 2-05
Alkohol: 12,7 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 2,6 g/l
Obsah kyselin: 6,2 g/l
Bezcukerný extrakt: 17,0 g/l
Cukernatost moštu: 22,8 °NM
Datum sklizně: 14. října 2005
Stáří révy: 32 let
Způsob vedení révy: střední s řezem na jeden tažeň
Typ půdy: těžká, jílovitá, s vysokým obsahem vápna a s množstvím vápenného skeletu
Technologie výroby: reduktivní bez naležení a s řízeným kvašením
Teplota podávání: 9 - 10 °C
Teplota skladování: 6 - 10 °C
Doporučená archivace: 2-4 roky
Doporučené pokrmy: ryby
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 100,- Kč u výrobce

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 7 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2461x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 31.08.2009 13:48:56