O Víně

27.03.2007 Marin Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.03.2007 00:00

Veltlínské zelené 2005 výběr z hroznů - Víno Marcinčák Mikulov

Stejně jako včera i dnes zůstaneme na Mikulovsku a jen se přesuneme do vedlejší obce Novosedly a vinařství Víno Marcinčák, kde vyzkoušíme Veltlínské zelené 2005 výběr z hroznů.

Henry Royce, Heinrich Mann, René Fonck, Eugene Martin,Tony Banks, Keith Flint, Mariah Carey, David Coulthard a František Adolf Schubert. Ti všichni mají něco společné. Hádáte správně. Je to den narození 27. března, což je právě dnes. Už možná tušíte kam tím mířím. Ano ano, kromě výše uvedených má dnes narozeniny ještě někdo. Myslíte-li si, že by to mohla být třeba moje mladší dcera, věrná to spoludegustátorka se svojí třístupňovou stupnicí hodnocení: dobré, chutné a mňam :-), máte 100 % pravdu. Jestli někdo tipoval, že bych to mohl být já, tak si také může připsat plný počet bodů za správnou odpověď :-)

Pár vín, která jsem už z tohoto vinařství ochutnal mne ani v nejmenším nezklamala, spíše naopak. Po mém prvním ochutnání Děvínu 2004 pozdní sběr následovala dodatečná objednávka tohoto, pro mě velmi lahodného vína. Teď tedy plný očekávání otvírám láhev Veltlínského zeleného 2005 výběr z hroznů pocházející z obce Novosedly a viniční trati Kamenný vrch.

Adjustáž Velice strohá přední etiketa na vysoké štíhlé láhvi z velmi tmavého skla působí tak zvláštně, že jí promíjím absenci analytických údajů. A není to jen proto, že mi pan Marcinčák bez problému zasílá požadované informace. Mým bystrým brýlím nemůže uniknout, že motiv rámování etikety je použitý i na webových stránkách. Popis konkrétního vína na zadní etiketě je výstižný a těžko se mi budou hledat vhodnější slova. Pro úplnost dodávám údaje o monolitickém korku délky 45 mm s potiskem údaji o ročníku, přívlastku, odrůdě a vinaři.

Barva sytě zlatá se zelenkavým podtónem se mi v některých chvílích jevila lehce naoranžovělá. Čistá s jiskrou jako má v oku žena, o jejichž úmyslech nemůže být pochyb ;-)

Vůně nám nachystala velmi pěkný květinový buket, který mi připomíná Kerner od pana Peřiny. To bude třeba náležitě bodově ocenit.

Chuť je středně dlouhá, plná, jemně kořenitá a zakončená přesnou mandlovou hořčinkou. Cukříky jsou optimálně sladěny s kyselinkami, které jsou jemňoulinké, takřka neuchopitelné a vínu dávají sympatickou lehkost a svěžest. Kdybych poměrně brzo v hlavě necítil 13,5 % alkoholu, asi bych na něj úplně zapomněl, protože v chuti po něm není ani památky. Víno je už teď pro mě výborně pitelné a nevím jestli se dokopu k nějaké delší archivaci, pokud se tím nerozumí nákup dostatečného množství lahví na několik let dopředu :-)

Při nákupu vín Petra Marcinčáka si opravdu užívám e-shop na webových stránkách. V pondělí večer provedu objednávku a ve středu dopoledne už můžu hladit nové přírůstky. Třešničkou na dortu je zabalení každé láhve do bublinkové folie. E-mailová komunikace je bezproblémová a množstvím zaslaných informací včetně fotografií je pan Marcinčák v čele pelotonu s mírným odstupem od skupiny pronásledovatelů.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Veltlínské zelené
Ročník: 2005
Jakost: výběr z hroznů
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Novosedly
Viniční trať: Kamenný vrch
Výrobce: Víno Marcinčák Mikulov
Číslo šarže: 8/2/05
Evidenční číslo jakosti: 20D1-06
Číslo vzorku: 3
Typ půdy: Teplé badenské moře zanechalo na jižní Moravě mocné sedimenty vápnitých štěrků, písků a jílů, které tvoří nejvýznamnější horizont v novosedelských viničních tratích. Srovnatelné geologické podloží vinic je charakteristické i pro oblast Médoc v Bordeaux, jejichž třetihorní sedimenty se usazovaly v zálivech stejného moře jako sedimenty v oblasti Novosedel.
Vedení vinohradu: střední vedení s jedním tažněm
Hustota vinohradu: 3500 hlav/ha
Stáří vinohradu: 28 let
Datum sklizně: 21. října 2005
Cukernatost moštu: 24,2 °ČNM
Výnos/ha: 36 q/ha
Obsah zbytkového cukru: 15 g/l
Obsah kyselin: 7 g/l
Obsah alkoholu: 13,50 % obj.
Bezcukerný extrakt: 24,60 g/l
Velikost partie: 3000 lahví
Teplota podávání: 9 - 11 °C
Teplota skladování: 10 - 12 °C
Doporučené pokrmy: ke studeným předkrmům, rybám a bílému masu
Plněno: září 2006
Získaná ocenění: zlatá medaile Šampioni Mikulovska
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 210,- Kč u výrobce, e-shop

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 9 8 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2994x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 03.09.2009 12:31:25