O Víně

13.04.2007 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 13.04.2007 00:00

Rizling vlašský 2005 neskorý zber (pozdní sběr) - Vinárstvo Trnovec Nitra, Slovensko

Když jsem před necelým měsícem psal o Ryzlinku vlašském 2005 pozdní sběr z Moravských vinařských závodů, zařazeného do Salonu vín ČR, měl jsem již na recenzi připravenou lahev Rizling vlašský 2005 neskorý zber (pozdní sběr) ze slovenského Vinárstva Trnovec v Nitře. Kromě standardní recenze se přímo nabízelo menší srovnání stejné odrůdy, ročníku i jakosti.

Protože jsem lahev dostal přímo ze Slovenska, mohu se o původu hroznů dozvědět pouze to, co je na etiketách. Takže, hrozny byly vypěstovány na nejlepší vinařské poloze úpatí vrchu Zobor a vysoká cukernatost hroznů dotvořila předpoklad pro typickou odrůdovou vůní a chuť. Možná si vzpomínáte na předloňskou recenzi Rizling vlašský 2003 kabinetné ze stejného vinařství. Tehdy mne slovenský vlašák ničím neupoutal, ale ani nezklamal. Na dnešní lahvi je bronzová medaile Víno Bojnice 2006, tak uvidíme.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (hnědozelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm. Adjustáž prošla sice faceliftem, ale i tak si mne moc nezískala. Působí na mne nezajímavě, možná až amatérsky. V porovnání se starým typem etiket je možná o chlup lepší, ale žádný výrazný krok k lepšímu to není. Na druhou stranu musím pochválit všechny povinné údaje, analytické hodnoty a doporučená doba archivace chybí.

Barva je světlá, nevýrazná a bledě žlutozelená. Na pozdní sběr velmi nepřesvědčivá. Vzhled a viskozita mne také nepřesvědčuje. Vůně je spíše neutrální, při dlouhém prozkoumání nacházím pouze kyselinku a nic víc!

Také chuť je krátká a spíše neutrální, v dozvuku vystoupí jen pikantní kyselinka, která ale působí nepřirozeně a nějak tvrdě. Není to ten správný hnací motor pro další popíjení, spíše se víno zvrtává a bortí. Extrakt je mizerný, přírodní cukr také marně hledám a proto tento vlašák nemohu doporučit a nechápu, za co nedávno získal bronzovou medaili? Když jsem u výše zmiňované staré recenze pozitivně hodnotil víno takto:
Díky pikantním kyselinkám působí víno svěže. Dále je zde příjemná nasládlost, která dochuť vyvažuje. Je sice kratší v dozvuku, ale má dobrou harmonii. V závěru vystoupí lehce mandlová hořkost a minerálnost. Velmi zvláštní chuťové vlastnosti hodnotím dobře, víno si mne postupně získává a pije se stále lépe. Má svůj charakter a tělo.
Dnešní zkušenost je mnohem horší, je to víno bez těla a charakteru.

I když výrobce uvádí doporučenou lahvovou zralost 2-4 roky od lahvování, což odpovídá rokům 2008 až 2010, další archivaci toto víno pravděpodobně nic nezíská. Pro samotné popíjení tento Ryzlink vlašský není vhodný, lepší bude jeho kombinace se zeleninovými saláty a studenými předkrmy. Jak poznamenala má žena, je to velmi slabý vlašák, který by se maximálně hodil ředěný v poměru 1:1 na osvěžení při letním odpoledním popíjení. Přívlastek neskorý zber tomuto vínu moc nepřísluší, nebo jsem narazil jen na "divnou" láhev?

Na závěr si dovolím provést srovnání s Ryzlinkem vlašským 2005 pozdní sběr z Moravských vinařských závodů. Jedná se o stejný ročník i přívlastek. Největší rozdíl vidím v surovině z MVZ respektive Mikrosu, která dodala vínu nádherné tělo a extrakt. Všechny "parametry" vychází minimálně o třídu lepší a slovenský vlašák bych zařadil spíše jako průměrné jakostní víno.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rizling vlašský (Ryzlink vlašský)
Ročník: 2005
Jakost: neskorý zber (pozdní sběr)
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Nitrianská
Vinařský rajón: Nitrianský
Vinařská obec: Nitra
Viniční trať: Šindolka
Výrobce: Ladislav Trnovec, Novomeského 1, 949 11 Nitra, Slovensko
Číslo šarže: L-33
Doporučená archivace: 2008-2010
Alkohol: 11,5 % obj.
Datum lahvování: 6/2006
Ocenění: Bronzová medaile Víno Bojnice 2006
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: dárek

Spotřebitelská známka: 4.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 5 4 4 5

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2367x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 31.08.2009 12:36:04