O Víně

10.01.2006 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 10.01.2006 00:00

Peccatore Duoro 1999 Denominaçăo de Origem Controlada (DOC) (Reserva) - Soc. Quinta do Portal, S.A., Portugalsko

Není tomu ještě ani měsíc, co jsem si tady nepochutnal na svém prvním zde uváděném portugalském víně, jistém Portugal Barco 2003 vinho de mesa - Portugalsko. Dnes mám tedy šanci si svůj pokřivený obrázek o vínech této přímořské země poopravit.

Portugalsko není s devíti miliony hektolitrů žádným vinařským drobečkem a při vyslovení jména této země se asi každému rychle vybaví to nejtypičtější - portská vína. Dolihovaná vína tvoří sice přibližně pětinu produkce, ale převážnou část vývozu. Pilířem portugalského vinařství je severní malebná oblast povodí řeky Douro, odkud pocházejí zmiňovaná portská vína, ale i velmi kvalitní vína přírodní. Oblast Duoro, odkud pochází i dnešní víno, je naprosto odlišná od sousední oblasti Minho. Pro výrobu portských i přírodních vín se používají tradiční domácí odrůdy révy vinné a stejně jako u španělských, tak i u portugalských vín obvykle platí pravidlo velmi výhodné ceny vůči nabízené kvalitě. Kategorizace je obdobná jako v sousedním Španělsku.

Myslím, že bude dobré si něco říci o základní klasifikaci portugalských vín:
· Vinhos de Mesa - stolní vína určená pro každodenní spotřebu bez označení původu. Tato kategorie je srovnatelná s evropskými stolními víny.
· Vinhos Regionais - označení pro lepší stolní vína s vymezením oblasti původu. Tato kategorie je srovnatelná s různými jinými evropskými krajovými či zemskými víny.
· Indicação de Proveniêcia Regulamentada (IPR) - označení pro vína, která jsou striktně vázána na geografickou oblast a mají velice individuální charakter. Uskladňují se po dobu minimálně 5 let, kdy musí prokázat, že jsou vhodnými kandidáty na vyšší označení DOC.
· Denominação de Origem Controlada (DOC) - označení pro jakostní vína vyrobených z hroznů pocházejících z přesně vymezeného regionu a vyráběná v oblasti původu. Ohraničení oblasti závisí na podobných zeměpisných podmínkách (poloha, půda, klima), typických vlastnostech a stylu vín stejně jako na místních tradičních výrobních postupech.
· Vinho de Qualidade Produzido em Região Determinada (VQPRD) - toto označení nesou vína dobré kvality a omezeného množství, která musí být vyrobena v oblasti původu pouze z hroznů pocházejících z vyznačeného místa původu. Do této kategorie spadají produkty DOC a IPR stejně jako vysoce jakostní likérová vína Vinho Licoroso de Qualidade Produzido em Região Determinada (VLQPRD) a lepší šumivá vína Vinho Espumante de Qualidade Produzido em Região Determinada (VEQPRD).

Dnešní mé víno má tedy dobrou vizitku - oblast Duoro, jakost DOC navíc jde o 6 let starý ročník 1999 a kategorizace Reserva (víno z ročníku výjimečné kvality obsahující minimálně o 0,5 % více alkoholu než je minimální požadavek). Splní však mé očekávání?
Láhev je tmavě hnědá Bordó exclusive s etiketami laděnými do tmavých barev. Spolu s J. jsme se bohužel marně snažili přijít na význam slova Peccatore, nejvíc se mi líbí možnost "Šmírák", nebo "Loudil" a to podle motivu na hlavním obrázku. Za zmínku stojí ještě pěkně vyvedený státní kolek, kde místo obvyklých ochranných motivů a klikyháků vidíme pěknou vinici.
Korek je pěkný hlazený, archivní, dlouhý a pěkně potištěný - inu, Portugalci :-)
Barva vína je sytě rubínová, vypadá to na plné víno, při okraji hladiny se po zamíchání skleničkou objeví světleji rudé odlesky. Viskozitu či hustotu vína odhaduji tak na lehce nadprůměrný stav.

Ve vůni vínu dominuje především příjemný barikový háv. Ano, je kořeněné, ano, je peprnější, ale na rozdíl od nedávno ochutnaných vín Gran Reserva jde o středně silnou vůni, středně výrazné tóny. Po tisící se přesvědčuji, že k nevydýchaným vínům se nečuchá a tak co prvotní rybina odezněla, přichází na řadu již zmiňované koření. Víno s alkoholem větším než 11 % musí minimálně 9 měsíců zrát v láhvi, než se začnou prodávat - a dnes sklízím plody takového zrání .
Chuť vína je trošku trpká, nicméně příjemně kořeněná příchuť se neztratila. Delší, mírně výrazný dozvuk, na konci není téměř vůbec hořký. Tentokrát také žádné ovocité pátrání, bylinky a pod. Plné tělo, plné víno, koketní taniny. Je to opravdu dobře pitelný barik, jen středně výrazný a tím snad i vítanější. K jídlu i k posezení jen tak bude opravdu skvělý.

Bohužel jsem na vinětě neobjevil, z jaké odrůdy je víno vyrobeno. Není-li to náhodou ono "Peccatore", pak to opravdu není nikde uvedeno. Dnešní víno se mi zdá povedenější a ušlechtilejší, než např. před pár dny chutnané Cabernet Sauvignon x Tempranillo 1998 Denominación de Origen (DO) (Reserva) - Viña Albali Reservas S.A., Španělsko. Nicméně více než 2x vyšší cena dělá z tohoto skvělého portugalského "Šmíráka" trochu obecněji hůře dostupnou lahůdku...

Shrnutí údajů dnešního vína:
Obchodní název: Peccatore
Odrůda: neuvedeno
Ročník: 1999
Jakost: Denominação de Origem Controlada (DOC)
Cukernatost: suché
Kategorizace: Reserva
Vinařská oblast: Douro
Výrobce: Soc.Quinta do Portal,S.A., Porto, Portugalsko
Číslo šarže: 2437
Alkohol: 12,5 % obj.
Teplota podávání: 18 - 19° C
Dovozce: Best Buy Company s.r.o.
Cena: 176,- Kč - Makro, začátek prosince 2005

Spotřebitelská známka: 7.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 8 6

Počet příspěvků v diskuzi: 1  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3573x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 31.12.2009 15:29:10