O Víně

17.11.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 17.11.2005 00:00

Ryzlink vlašský 2001 pozdní sběr - Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.

To, že zveřejňuji recenzi o víně z Mikrosvínu Mikulov den po článku věnovaném představení nové série vín tohoto výrobce, je jen náhoda, nicméně myslím, že vcelku vítaná. Je to tak, že jsem si byl před dvěma týdny několik lahví osobně nakoupit přímo ve sklepě výrobce v Dolních Dunajovicích a u této nejstarší jsem to už nevydržel a prostě ji musel otevřít.
Pověst jedné z nejlepších tratí v okolí Novomlýnských nádrží, tedy Železné a skutečnost, že jde o Ryzlink vlašský - tedy odrůdu, jíž se zde náramně daří - mne lákala a lákala … :-)
Asi bych možná přivítal i nějakou kořeněnou a slaďoučkou Pálavu, ale překvapivě v Mikrosvínu tuto odrůdu nepěstují, někdo ji dokonce považuje za "rychlokvašenou" odrůdu (abychom měli pro terroir něco specifického) a někteří okolní vinaři říkají Pálavě pohrdlivě anovíno. Rozuměj: no jo, ano, je to (taky) víno..., no ale... :-(

Design láhve dnešního vlašáku je na mne trošku nevýrazný a za novou adjustáží vín ročníku 2004 zcela zjevně zaostává. To jen počkejte, až uvidíte ty novější viněty, tištěné v Itálii - je to skok vpřed. Dobře, takže zátka vína je z plného korku a její plocha je dokonale využita k potisku. Z jeho složení je zřejmé, že korek byl určen pouze pro toto víno - viz fotografie pod mým článkem. Láhev je běžná zelená bordó, etiketa je doplněna nálepkou s aktuálním jménem firmy-výrobce a všechny části lze lehce sloupnout, zahřejete-li prázdnou láhev např. ve vyhřáté troubě.

Barva vína ve skleničce je zlatě zelenkavá, čirá a působí na mě mile. I vůně mne dostala: je silná a výrazná, cítím grepové ovoce, nasládlá vůně bonbónů.
Chuť vína je dalším stupněm vzhůru dnešního zážitku. I přes 4 roky stáří má víno vyšší obsah kyselinek, je tedy v ústech poznat. Je však naproti tomu plné a bohaté a jakoby přezrálé citrusové plody jsou velmi příjemným podtónem. Dozvuk je delší, celé to víno je svou chutí a vůní krásně dlouhé.
Musím přiznat, že jsem se asi 2x podíval na etiketu, jestli tohle je opravdu „jen“ pozdněsběrový vlašák?? Myslím, že víno má na vyšší hodnocení a že díky potenciálu kyselin i cukrů vyzrálo do krásně pitelné polohy. Ona jemně kořeněná chuť, o níž se zmiňuje viněta, je znát, ale myslím že za těch pár let zrání byla trošku potlačena a kulatost a bohatý vjem vína získávají navrh. Víno bylo moc dobré. Zase se přesvědčuji, že je pravda, když se říká, že vlašák si vinaři pijí sami.

Kdybych si k němu dal doporučované chlebíčky, asi bych z toho obžerství a gurmánství jen tak nevyšel. Naštěstí mi je nemá kdo udělat a tak záviděníhodná linie mého těla :-) zůstane alespoň protentokrát zachována. Chci ještě poznamenat, že Mikrosvín začal nedávno prodávat také přívlastkový Ryzlink vlašský 2004 ze stejné tratě (Železná) a ve sklepě v Dolních Dunajovicích je k mání. Podle slov pana Očenáška je toto víno prostě úúžasnéé…


Odrůda: Ryzlink vlašský
Ročník: 2001
Jakost: pozdní sběr
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Viniční trať: Železná
Výrobce: Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.
Cukernatost moštu: 22,2° ČNM
Bezcukernatý extrakt: 24,5 g/l
Kyseliny: 8 g/l !
Alkohol: 12,2 % obj.
Číslo šarže: 04
Číslo ověření: 16111V/02-8020/31, vzorek č.6
Teplota skladování: 9 - 11° C
Teplota podávání: 12°-13° C
Obsah zbytkového cukru: do 4,0 g/l
Cena: cca 210,- Kč v obchodních sítích - vinotéky, specializované prodejny

Spotřebitelská známka: 7.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 8 9 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2490x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Neználek 08.01.2010 21:09:37