O Víně

21.09.2005 Honza Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 21.09.2005 00:00

Ryzlink vlašský 2002 výběr z hroznů - Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.

Dnes byl sice krásný a sluncem prohřátý den, ale má nálada je černější než noc, ke které se už pomalu schyluje. Sám sobě si zadávajíc úkol zlepšení nálady, mne napadají dvě možnosti. Jít spát s vírou, že ráno to bude lepší nebo doušek dobrého vína. Co vyhrálo už asi tušíte a myslím, že u lidí podobně smýšlejících, by to dopadlo stejně. Tak copak to dnes bude? Rozhodně chci vsadit na jistotu, zklamání by mi v mém stavu jen přitížilo. Otevírám katalog Salonu vín ČR a čtu: nádherná barva, rozinkově medová, citrusová vůně, velmi harmonické, hutné, ohromný potenciál, zaujme každého. Následně se ještě dozvídám ze zadní viněty, že nejlepší "vlašáky" se rodí na Mikulovsku a podle stránek výrobce jde o excelentní polohu „Železná“, která leží ve výšce 350 m.n.m. Půda je tam jílovitá s obsahem vápníku a vápenného skeletu a vinohrady nikdy netrpí suchem. Víno z této polohy se dostávalo na dvůr císařovny Marie Terezie. Uznejte sami, tohle snad nemůže dopadnout špatně!

Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je opatřena plným korkem o délce 45 mm s firemním potiskem. Krásný, plný a hlavně dlouhý korek si toto víno opravdu zaslouží, děkujeme výrobci.

Adjustáž je taková jaká je. Nemastná neslaná, jednoduchá a fádní. Ale rozhodně není nevkusná a neurazí. Určitě ale nepůsobí výjimečně jako víno, které se pod ní skrývá. Na jedné straně pan Michlovský, který svá vína podepíše, kde jen to jde a má spoustu kolekcí, přebíjející se ve své výjimečnosti a na straně druhé Vinařství Mikrosvín Mikulov napíše výběr z hroznů a pošle láhev do světa. Naštěstí jsou tu degustátoři, kteří víno ohodnotí a pošlou ho do Salónu Vín ČR a pak přijdou na řadu someliéři, kteří nám ho ještě doporučí. Díky jim patří za radu co kupovat, ale za tu přirážku, kterou výrobce následně nasadí, jim rozhodně děkovat nebudeme. Takže to shrnu. Podle mého názoru má „Mikros“ co dohánět v marketingu. Ukažte nám, že si svého vína vážíte.

Barva je zlatá, vyzrálá a ušlechtilá, prostě s ní nemám problém a tak trochu jsem jí očekávál. Viskozita excelentní. Kapky jako by se přilepily, ne a ne dolů. Nakonec líně stékají a vaše chuťové buňky jsou v nejvyšší pohotovosti, už aby se jim dostalo toho lahodného moku. Nakláním skleničku, ale než se víno dotkne rtů, ucítím něco opojného, svěžestí a hloubkou zároveň. Vůně! Málem bych na ni zapomněl. Ještě než ji začnu popisovat musím upozornit na nutnost toto víno nechat alespoň půl hodiny otevřené. Potom pomalu degustovat, bude se ještě rozvíjet. Takže zpátky k vůni. Kořenové tóny se mísí s citrusem a kořením a všechno to plave v medové lázni. Nemusíte být degustátoři, abyste poznali, že jde o něco výjimečného. Působí to jako celek a přitom to není těžké rozeznat. V chuti vás nejprve přepadne pocit, připomínající na jazyku ledové víno. Následně ale budete zavedeni na úroveň svěžesti, která přetrvá až do polknutí, kdy ucítíte "hořčinku" a tak trochu přezrálost. To všechno při absolutní soustředěnosti. Znovu se napijte jako byste zapíjeli večeři a zpětně se zamyslete. Projeví se obrovské tělo, harmonie a nadprůměrná dochuť. Naposledy jsem se napil před začátkem odstavce a stále vím co jsem pil. To se prostě musí zažít. O čem to vlastně mluvím nebo spíše básním? O neutrálním a většinou tvrdém a bezcharakterním „vlašáku“, jak si spousty lidí myslí. Probuďte se! Ryzlink vlašský má obrovský potenciál a za nepovedený „vlašák“ může jen poloha, nebo vinař, který podcení technologii. Říká se, že nejlepší Ryzlinky vlašské se rodí na Mikulovsku a já tomu začínám věřit.

Co se týká možné archivace, podívejte se na kolonku bezcukernatého extraktu a alkoholu a určitě přestanete pochybovat o možném zlomení vína po dobu minimálně desíti let. A jídlo? Jezte jenom degustační sousta - sýr typu Eidam, houska, chléb atd. Vyvarujte se rozptylování jídlem, podobný zážitek s vínem už by Vás v životě nemusel potkat!

Odrůda: Ryzlink vlašský
Ročník: 2002
Jakost: výběr z hroznů
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Perná
Viniční trať: Železná
Zbytkový cukr: suché
Výrobce: Vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s.
Evidenční číslo jakosti: 17170V/03-7023/41
Číslo šarže: 04
Alkohol: 14,1% obj.
Vyrobeno lahví: 11000
Cukernatost moštu: 26.0º NM
Obsah zbytkového cukru: 8,7 g/l
Obsah kyselin: 6,7 g/l
Bezcukernatý extrakt: 30,0 g/l
Teplota podávání: 9 - 11º C
Doporučená archivace: 10 let (moje doporučení)
Cena: nevím a nevím, jestli by mne nějaká cena zastavila v jeho koupi

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 9 9 9 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2710x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 24.01.2010 14:41:07