Tio Pepe Fino Muy Seco Denominación de Origen (DO) - Gonzalez Byass S.A.-M.M. Gonzales, Jerez de la Frontera, Španělsko
Čas od času si dopřeji sherry. V zimním období inklinuji k sladším variantám, v letních dnech naopak k suchým. Delší dobu mne lákalo vyzkoušet extra suché sherry. Dlouho jsem neváhal, takže když jsem během letní dovolené měl možnost vybrat vhodnou lahev sherry. Vše jsem sepsal v článku Postřehy z Mallorky - část I. a část II.. Před několika lety jsem měl možnost ochutnat Tio Pepe a protože šlo o zajímavé pití, rozhodl jsem se k této značce vrátit.Extra suché sherry Tio Pepe je vyrobeno z odrůdy Palomino, která se pěstuje například v podoblasti Jerez-Xérèz-Sherry v Andalucii, ale také v Orense, Leónu a Valladolidu. Představuje klasickou a excelentní odrůdu pěstovanou především pro výrobu sherry nebo manzanilly, i když se v poslední době začaly objevovat i čistě odrůdová vína. Nejlépe se této odrůdě daří na křídových půdách (albarizas). Více zajímavých informací se můžete například dozvědět ve starším článku od p.j. Sherry Valdespino - degustace v restauraci Mlýnec.Lahev originálního tvaru má objem 0,75 l (khaki sklo) a je uzavřena univerzální zátkou. Na hroní ploše zátky je sympatické logo vinařství s hudebníkem a kloboukem, který se také objevuje i na etiketě. Adjustáž se mi moc líbí. Leptání skla na určitých místech vhodně doplňuje přední etiketu. Jde o obvodový pásek s označením tohoto sherry a v dolní části jménem vinařství.Barva je světlá, zeleno-žlutá a jiskrná. Vůně je výrazná, s kořenito-ořechovými tóny, které přecházejí až do acetonových odstínů, které mi přijdou bohužel rušivé. Až po několika dnech jsem si na tuto nezvyklou vůni zvykl a začal objevovat i něco jiného, jako květinové tóny, buket zelených jablek a mandlí.Chuť je velmi "ostrá" a také alkoholová. Začínám s degustací u velmi nízké teploty 4 °C, dle doporučení výrobce, ale stejně jako u buketu jsou i v chuti výrazné acetonové pachutě. V dozvuku vystoupí hořké mandle. Protože jsem si na toto suché víno nezvykl, připadá mi sice zvláštní, ale nějak mu nemohu přijít na chuť. Zkouším různé teploty podávání, ale vůně i chuť působí stále stejně. Je ale pravda, že u nízkých teplot se mi "strýček Pepíček" zdá přece jenom pitelnější a svěžejší. Je to extrémně suché víno, u kterého se vám přímo zapráší na jazyku :-) I když jsem Tio Pepe popíjel od června do konce července, vždy jen jako aperitiv, ale podle doporučení výrobce se skvěle hodí k měkkýšům.Webové stránky sice existují, ale kromě vína a sherry se zaměřují i na další sortiment, který s vinařstvím přímo nesouvisí. Příště bych si raději vybral polosuchou a jemnější variantu Sherry. Podle mne je u tohoto typu vína nutné přijít mu na chuť a pravděpodobně i k němu dospět.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Tio PepeOdrůda: Palomino FinoRočník: neuvedenoJakost: Denominación de Origen (DO)Zatřídění dle zbytkového cukru: Fino Muy Seco (extra suché)Vinařská oblast: AndalucíaVinařská podoblast: Jerez-Xérèz-SherryVýrobce: Gonzalez Byass S.A.-M.M. Gonzales, Jerez de la Frontera, ŠpanělskoAlkohol: 15,0 % obj.Číslo šarže: L-YS51OW1Teplota podávání: 8 °CDoporučená archivace: spotřebovat do května 2008Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 5,89 € (S´Illot - Mallorca v červnu 2007)