O Víně

30.01.2006 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 30.01.2006 00:00

Gryllus 2002 známkové jakostní (barrique) - Vinařství rodiny Špalkovy, Nový Šaldorf

Obchodní známka Gryllus, název dnešního známkového vína, vznikla podle jména cvrčka polního (latinsky Gryllus Gryllus), který se hojně vyskytuje na Kraví hoře nedaleko Znojma. Dnes se poprvé dostáváme k červené variantě ročníku 2002 tohoto zajímavého vína, které vzniklo asembláži Zweigeltrebe 45 % x Svatovavřinecké 45 % x Cabernet Sauvignon 10 %. Protože se jedná o kupáž, je víno deklarováno jako známkové jakostní, byť cukernatost hroznů dosáhla 20° NM, což odpovídá přívlastku kabinet.

Je s podivem, že jsme na našem portálu o tomto známkovém víně ještě nepsali. Dnes si to tedy vynahradíme a díky naprosto vyčerpávajícím informacím z oficiálních stránek výrobce máme k dispozici celou řadu doplňujících a zajímavých údajů. Ještě musím poznamenat, že tzv. "rodný list" všech prodávaných vín rodiny Špalků je přímo ukázkový a na naše poměry nevídaný. Dovolím si proto převzít řadu údajů, abyste si udělali obrázek o původu tohoto vína.

Hrozny pochází z viniční tratě Kraví hora ve vinařské obci Nový Šaldorf-Sedlešovice. Přesně řečeno, vinice Gryllus, jak jí rodina Špalků nazývá, leží v horní části Kraví hory na samé hranici Národního parku Podyjí. Vinice byla vysázena v roce 1998, je orientována na jihovýchod a je mírně svažitá. Půda je hnědozem, místy spraš a s nedostatkem vápna. Je kyselá s minerálním podložím (granitoidy, jíly), místy písečné podloží, záhřevná a vododržná.

Spon vinice je 2 x 0,9 m na 5100 keřů / ha, výška kmínku 0,8 m a výška drátěnky 2 m. Půda v meziřadí je stále zatravněná. Ruční sběr hroznů proběhl 17. října 2002, transport hroznů do sklepa se uskutečnil v bedýnkách a malých kádích. Prokvašený rmut se lisoval na pneumatickém lisu, dále proběhla dvanáctihodinová přirozená sedimentace kalů a následné odkalení. Alkoholové kvašení rmutu a macerace proběhla v délce deseti dnů, buď v dřevěných kádích za častého potápění matolinového klobouku nebo v nerezových tancích za častého skrápění matolinového klobouku. Jablečno-mléčné kvašení bylo provedeno v nerezových či laminátových tancích v průběhu několika týdnů, kdy se víno stále zahřívalo na 20° C. Ošetření vína se provádělo prostřednictvím síry (antioxidant), vaječného bílku (odstranění tříslovin) a dále přes několik filtrací deskovým filtrem do naprosté čistoty. Tento Gryllus zrál 10 měsíců v dřevěných sudech typu barrique a v srpnu 2003 byl nalahvován.

Po vyzrání v dubových sudech zrálo víno v hlubokém sklepě. Byl vybrán ten nejlepší poměr uvedených odrůd, aby víno splňovalo ta nejvyšší očekávání. Jak jsem již uvedl v reportáži Vinařství rodiny Špalkovy - Nový Šaldorf, etikety si zaslouží mimořádnou pozornost a obdiv. Grafické ztvárnění pochází od italské firmy Hlawa design a produkce je od firmy Centrostampa (Italia - Toscana). V případě etikety známkového vína Gryllus, je dominantní právě zmíněný cvrček. Červené víno má etiketu v červeno-bílém provedení, bíly Gryllus v zeleno-bílém. V podobném duchu jako dezertní víno Šaler, na které se také podíváme.

Láhev rýnský tvar má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je opatřena lisovaným korkem délky 45 mm s firemním potiskem. Adjustáž je ukázková a to jak z pohledu etikety, informací na ní, tak z použitého korku a tvaru láhve se záklopkou. O etiketě jsem se zmiňoval v úvodu. Jak se často říká ve slangu, je to prostě plná palba a proto dávám maximální možnou známku.

Barva je intenzivní, čistá a purpurově červená. Vůně široká a mnohoslibná. Musím znovu velice pochválit webové stránky, které naprosto přesně odpovídají charakteristice - vanilka a kouř v kombinaci s lesními plody.

V chuti jsou sametové třísloviny a dřevité tóny, které navozují středně dlouhý dozvuk. V chuti jsou černé lesní plody s tóny kávy a čokolády. Nádherná harmonie, tělo a plnost. Bariková chuť je zde lehce potlačena, ale vůbec to nevadí, protože komplexnost této kupáže je velmi dobrá. Jde o parádní a citlivě sestavenou asembláž, která nabízí mimořádný zážitek. Výrobce doporučuje další archivaci, díky kvalitnímu a dlouhému korku je samozřejmě možná.

Tento červený Gryllus si zaslouží podávat jen k těm nejlepším pokrmům a k společenským událostem. Bude se snoubit k specialitám z pravé svíčkové nebo grilovaným pokrmům. I když je cena vyšší odpovídá kvalitě a vřele toto víno doporučuji skutečným znalcům a milovníkům vína. Je to víno, která Vás nebude nudit! Já posílám pozdrav a velkou poklonu do Nového Šaldorfu!

Jistě vás bude zajímat dostupnost tohoto ročníku. Od sklepmistra pana Ilgnera jsme se dozvěděli následující.
Chtěl bych upozornit, že červený Gryllus 2002 u nás již není v prodeji. Jediní, kdo jej mohou mít na skladu je firma VINUM BONUM, Štípa 333, 763 14 Zlín. U nás je teď v prodeji ročník 2003.
Nezbývá nám než co nejdříve ochutnat zmíněný Gryllus 2003 a zjistit, zda se nevyplatí několik lahví nakoupit k další archivaci.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Gryllus
Kupáž: Zweigeltrebe (45 %) x Svatovavřinecké (45 %) x Cabernet Sauvignon (10 %)
Ročník: 2002
Jakost: známkové jakostní
Kategorizace: barrique
Obsah zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Znojemská
Vinařská obec: Sedlešovice
Viniční trať: Kraví hora
Výrobce: Vinařství rodiny Špalkovy, Nový Šaldorf
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 18
Obsah zbytkového cukru: 2,1 g/l
Obsah kyselin: 4,9 g/l
Bezcukernatý extrakt: 23,9 g/l
Rok lahvování: 2003
Velikost šarže: 4000 lahví
Cukernatost moštu: 20° NM
Datum sklizně: 17. října 2002
Cena: 200,- Kč (přímo u výrobce srpen 2004)

Spotřebitelská známka: 9.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 9 9 10 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3077x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 30.12.2009 19:21:06