Claudia 2003 Denominación de Origen (DO) - Masía Vallformosa S.A., Vilobí del Penedès, Španělsko
Dnes se podíváme na bílé víno s obchodním názvem Claudia ročník 2003 Denominación de Origen (DO), které má původ v severovýchodní části Španělska ve vinařské oblasti Catalunya, podoblast Penedès. Víno je vyrobeno kupáži odrůdy Parellada (70 %) x Muscat (30 %). S odrůdou Parellada jsme se setkali pouze v souvislosti s šumivým vínem Freixenet Cordon Negro (brut) D.O. Cava - Freixenet S.A. Řekněme si nejprve něco o španělské odrůdě Parellada, která se používá jak na výrobu tichých vín, tak i sektů. Víno má měkčí kyseliny, je aromatické a většinou se používá do směsí, což je případ i tohoto vína. Je to jemná, obtížně zpracovatelná odrůda, kterou najdete ve vyšších polohách Katalánska. Poskytuje bledá vína s nevšedním delikátním aroma a malým tělem. Je jednou z důležitých odrůd pro výrobu Cava. Používá se také ke změkčení tvrdého vína z odrůdy Xarello. Druhá odrůda Muscat je místní název pro známou odrůdu Muškát Ottonel.Z webových stránek výrobce se dozvídám, že hrozny pochází z lokality Upper Penedès, sklizeň proběhla na konci srpna (Muscat) a v říjnu (Parellada). Macerace a fermentace proběhla v nerezových tancích při teplotě 16 až 18° C. Nyní již přistupme k samotnému hodnocení vína.Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (čiré sklo) je opatřena archivním korkem délky 45 mm s označením oblasti. Adjustáž je zajímavá, velmi dobře vypadá modrá záklopka z velmi kvalitního staniolu. Etiketa poskytuje jen nejnutnější informace, na druhou stranu působí esteticky a zajímavě. Barva vína je světle žlutá se zelenkavými odlesky. Vůně je hluboká, široká a velmi těžko identifikovatelná. Nenecházím žádné vůně, které bych poznal a buket je přitom tak výrazný... Jsou zde jakési odstíny medu, citrónů a exotických květů. Prakticky vůbec nenacházím vůni muškátu. Viskozita je velmi dobrá, taktéž i hustota. Chuť je středně dlouhá s velmi příjemným zbytkovým cukrem v závěru, který je ale vyvážen kyselinkami. Opět jsou zde medové a ovocné tóny (citrusy), víno ale působí lehkým a osvěžujícím dojmem. Má nízký obsah alkoholu (11,5 % obj.) V chuti jsou nádherné stopy přípomínající chuť Freixenet Cordon Negro (brut) D.O. Cava - Freixenet S.A., Španělsko, velmi populárního šumivého vína. Při podávání nezapoměňte na správnou temperaci, víno by se mělo podávat při teplotě 5 až 6° C. Celkové hodnocení je nadprůměrné, vzhledem k nezvyklým chuťovým vlastnostem a buketu je zajímavým doplňkem na našem trhu.Toto aromatické víno jsme podávali k pečené štice na másle, kdy se mírně nasládlá chuť vína krásně snoubila s jídlem. Je také vhodné ke koktejlům, plodům moře (krevety s avokádem), lososu, žlutému či cukrovému melounu se šunkou a drůbeži. Můžete ho také podávat k sýrům typu Bleu d´Auvergne, Fourme d´Ambert a k tvrdým ovčím sýrům. Jde o zajímavé víno, které mne příjemně překvapilo svými vlastnostmi. Kdo má rád "voňavky", vína která jsou výrazná v buketu a příjemná v chuti, bude nadšený. Kdo preferuje suchá vína, neutrálního charakteru, ať víno velkým obloukem obejde. Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: ClaudiaOdrůda: Parellada (70 %) x Muscat (30 %)Ročník: 2003Jakost: Denominación de Origen (DO)Cukernatost: polosuchéVinařská oblast: CatalunyaVinařská podoblast: PenedèsVýrobce: Masía Vallformosa S.A., Vilobí del Penedès, ŠpanělskoČíslo šarže: L-4314Datum lahvování: leden 2004Alkohol: 11,5 % obj.Teplota podávání: 5 - 6° CObsah zbytkového cukru: 11,50 g/lObsah kyselin: 4,24 g/lDoporučená archivace: 2 až 3 rokyDovozce: Adveal s.r.o., PrahaCena: 124,90 Kč (Hypernova duben 2005)