O Víně

27.04.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 27.04.2005 00:00

Ryzlink rýnský 1993 pozdní sběr - Vinařství Kovacs s.r.o., Novosedly

Kamarád nedávno projížděl přes obec Novosedly a z Vinařství Kovacs s.r.o. mi dovezl pár lahví, mezi nimi i tento 11,5 roku starý Ryzlink rýnský, deklarovaný jako pozdní sběr. Na visačce, nahrazující vinětu však chybí spousta údajů, kterými by přívlastkové víno mělo být vybaveno - to je jistě mínus.

Vysoká hnědá láhev se zlatou plastovou záklopkou je uzavřena velkou pečetí se znakem Vinařství Kovacs s.r.o., oboustraně potištěná visačka je přivázána provázkem a uchycena pod pečetí. Inu, dojem archivního vína je splněn.

Barva vína je krásně čirá, kovově zlatá s mírným nádechem zelenkavého lesku. Víno působí hutně, ale nechvalme jej před testem dalšími smysly.
Ve vůni zažívám značné překvapení - první dojem jsou naložené okurky (??), po asi 15 min přecházejí do ryb a po dalším stání v ledničce a na vzduchu se už vůně stabilizuje na lehce kořeněné vlně, pryskyřičně a ovocitě natrpklé. Jaké asi budou ve víně kyselinky, vyzdvihované na visačce?

Chuť mne také vyloženě překvapuje, dosti mi připomíná řecká bílá vína. Podle mne po téměř 12 letech zrání má tento archivní ryzlink se skutečnou chutí třeba dva roky starého ryzlinku v pozdním sběru společného jen velmi málo. Do řeckých vín vinaři záměrně přidávají piniovou pryskyřici, v Novosedlích dosáhli podobného efektu dlouholetým ležením vína ve dřevěném sudu - deklarováno je 6 let. Kyselinky se naštěstí drží na střední přijatelné úrovni. Víno na mne působí plně, s poměrně bohatou výbavou. Dozvuk po polknutí je hodně dlouhý a natrpklá chuť pryskyřice vládne všemu ostatnímu - nejde však o dominantní diktaturu :-) Nepálí mne, ani neznechucuje. Dojem ryzlinku však spolehlivě přeráží.

Jde o zajímavou zkušenost, víno jsem však dopil až třetí večer - díky jeho specifičnosti ho nelze vyzunknout na jedno posezení. Je fajn, ale na chvíli. Ryzlink rýnský můžete obecně podávat především k rybím pokrmům ze sladkovodních ryb. Je také vhodný ke kozím sýrům s bílou plísní (Bougon), sýrům holandského typu a sýrům typu: Trapist, Mondser, Reblochon a Munster. Díky dlouholetému zrání a kořeněnému charakteru tohoto archivního Ryzlinku 1993 bych se nebál ani jídel poněkud ostřejších, výraznějších.

Teď jsem si přečetl Tomášův článek o stejném víně z letošního ledna a myslím, že jeho zážitku rozumím. Upřimně však říkám, že abych měl stejný pocit, čekal bych ve víně více jemnosti a sametové hladkosti - ovšem to bych asi musel sáhnout po jiné odrůdě. Víno bylo dobré, ale snad trochu jednostranné.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 1993
Jakost: pozdní sběr ?
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Novosedly
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vinařství M. Kovacs, Novosedly 293
Číslo šarže: neuvedeno
Evidenční číslo jakosti: neuvedeno
Alkohol: 12,5 % obj.
Doporučená teplota konzumace: 9° C až 12° C
Cena: 255,- Kč - přímo u výrobce, duben 2005


.

Spotřebitelská známka: 6.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 8 6 7 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1929x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 08.01.2010 17:58:26