O Víně

19.04.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 19.04.2005 00:00

Veltlínské zelené 2003 kabinet - Šabata Vladimír - Vinař Rakvice

Bílá vína, přestože se jejich výrobě naši vinaři věnují více než vínům červeným, nesedí mému organismu tolik, jako právě vína červená. Pokud mám ale štěstí a natrefím na dobré bílé, je to lahoda a požitek. Tak copak dnes?

Přiznám se, že jsem už jednu láhev tohoto Veltlínu od pana Šabaty vypil. Neupoutalo mě, navíc jsem opět cítil jemné perlení a proto jsem se rozhodl raději o tomto víně nepsat. Ve sklepě u pana Šabaty jsem osobně byl a vím, že se své firmě věnuje s velkou důkladností a každý moment výrobního postupu bere velmi vážně. Jeho věta, že nerad pije vína starší než 2-3 roky, mi ležela v hlavě právě tehdy, když jsem cítil perlení. Třeba to je prostě jeho způsob, do kterého svá vína schválně školí a tak mu to i vyhovuje. Pro mne osobně to mohlo být překvapením, většinou jsou vína zcela "klidná". Tak uvidíme dnes.

Veltlín je dodáván v zelené bordó 0,7 l lahvi, designově i barevně sladěná viněta a plastová záklopka. Pěkné logo, ty dva bochánky :-) Nejde ovšem o dámský zadeček, ale o siluety Pálavských vrchů, jak mi i pan Šabata vysvětlil. Grafikovi se to prostě tak povedlo. Osobně se mi podobné jednoduché logo líbí mnohem víc, než všelijaké císařské korunky, trsy hroznů a nápisy kdo ví o čem...

Víno má ve skleničce světle nazlátlou barvu, lehce inklinuje do zelenkava. Do nosu mi oddechnuté víno posílá teple nasládlou vůni, lehounce po dužnině jablka, přezrálé broskve - ale vše je jen velmi slabé. Celkově je však vůně příjemná, bez nějakých dramatických puchů apod.

Po napití se musím vrátit k již jednou otevřenému tématu - víno opět není úplně klidné. Vychlazený veltlín mě lehce píchá do jazyku, jako by mi po něm cupitaly stovky hmyzích nožek... Možná jsem to způsobil já skladováním vína v různých teplotách, které se mohou na jeho charakteru podepsat. Byly by pak taková i jiná vína, skladovaná stejně? Možná ne, třeba nejsou na výkyvy teploty tak citlivá...
Beru to prostě tak, jak to je a u druhého doušku hledám i jiné vlastnosti. Víno se mi zdá i v chuti stejně jako i vůně méně výrazné ve všech směrech. Je jemné a hladké v chuti i celkovém dojmu.
Kyselinky jsou střední, dozvuk po polknutí je kratší. Chuťové složky jsou poměrně vyvážené, ale žádná výraznější vlastnost se neprojevuje, snad jemně ovocné a medové tóny.
Druhý den víno dopíjím, capkání hmyzích nožek ustoupilo, kyselinky se mi zdají výraznější, ale i dnes postrádám výraznější projev vína. Rozumějte, není problém ve vyváženosti, víno je plné a přitom živé (včera až moc :-) ). Pokud bylo záměrem výrobce udělat lehčí (výrazově, jinak má 13,1% alkoholu) svěží víno, tak se mu to povedlo. Ta svěžest a lehkost vínu sluší. Jde sice "jen" o kabinet, ale když jsem se zeptal mé rozmlsané manželky, jak to dnes hodnotí, krátce se zamyslela a s úsměvem řekla: "Je lahodné!"
Lepšího hodnocení se Vám, pane Šabato, mohlo stěží dostat!! :-)

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Veltlínské zelené
Ročník: 2003
Jakost: kabinet
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Zaječí
Viniční trať: Stará hora
Výrobce: Šabata Vladimír, 691 03 Rakvice 645
Alkohol: 13,1 % obj.
Číslo šarže: 03/2003
Číslo ověření: 3494/07/03
Teplota skladování: 9 - 11° C
Teplota podávání: 14° C
Obsah zbytkového cukru: 1,7 g/l
Obsah kyselin: 4,9 g/l
Bezcukernatý extrakt: 17,2 g/l
Cukernatost moštu: 22,5° NM
Doporučená archivace: nedoporučuje se
Číslo ověření: Zlatá medaile Vinařské Litoměřice 2004
Cena: 72,- Kč - přímo u výrobce, leden 2005

.

Spotřebitelská známka: 5.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 5 4 5 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1863x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 08.01.2010 18:25:34