Veltlínské zelené 2003 kabinet - Šabata Vladimír - Vinař Rakvice
Bílá vína, přestože se jejich výrobě naši vinaři věnují více než vínům červeným, nesedí mému organismu tolik, jako právě vína červená. Pokud mám ale štěstí a natrefím na dobré bílé, je to lahoda a požitek. Tak copak dnes?Přiznám se, že jsem už jednu láhev tohoto Veltlínu od pana Šabaty vypil. Neupoutalo mě, navíc jsem opět cítil jemné perlení a proto jsem se rozhodl raději o tomto víně nepsat. Ve sklepě u pana Šabaty jsem osobně byl a vím, že se své firmě věnuje s velkou důkladností a každý moment výrobního postupu bere velmi vážně. Jeho věta, že nerad pije vína starší než 2-3 roky, mi ležela v hlavě právě tehdy, když jsem cítil perlení. Třeba to je prostě jeho způsob, do kterého svá vína schválně školí a tak mu to i vyhovuje. Pro mne osobně to mohlo být překvapením, většinou jsou vína zcela "klidná". Tak uvidíme dnes.Veltlín je dodáván v zelené bordó 0,7 l lahvi, designově i barevně sladěná viněta a plastová záklopka. Pěkné logo, ty dva bochánky :-) Nejde ovšem o dámský zadeček, ale o siluety Pálavských vrchů, jak mi i pan Šabata vysvětlil. Grafikovi se to prostě tak povedlo. Osobně se mi podobné jednoduché logo líbí mnohem víc, než všelijaké císařské korunky, trsy hroznů a nápisy kdo ví o čem...Víno má ve skleničce světle nazlátlou barvu, lehce inklinuje do zelenkava. Do nosu mi oddechnuté víno posílá teple nasládlou vůni, lehounce po dužnině jablka, přezrálé broskve - ale vše je jen velmi slabé. Celkově je však vůně příjemná, bez nějakých dramatických puchů apod.Po napití se musím vrátit k již jednou otevřenému tématu - víno opět není úplně klidné. Vychlazený veltlín mě lehce píchá do jazyku, jako by mi po něm cupitaly stovky hmyzích nožek... Možná jsem to způsobil já skladováním vína v různých teplotách, které se mohou na jeho charakteru podepsat. Byly by pak taková i jiná vína, skladovaná stejně? Možná ne, třeba nejsou na výkyvy teploty tak citlivá...Beru to prostě tak, jak to je a u druhého doušku hledám i jiné vlastnosti. Víno se mi zdá i v chuti stejně jako i vůně méně výrazné ve všech směrech. Je jemné a hladké v chuti i celkovém dojmu.Kyselinky jsou střední, dozvuk po polknutí je kratší. Chuťové složky jsou poměrně vyvážené, ale žádná výraznější vlastnost se neprojevuje, snad jemně ovocné a medové tóny.Druhý den víno dopíjím, capkání hmyzích nožek ustoupilo, kyselinky se mi zdají výraznější, ale i dnes postrádám výraznější projev vína. Rozumějte, není problém ve vyváženosti, víno je plné a přitom živé (včera až moc :-) ). Pokud bylo záměrem výrobce udělat lehčí (výrazově, jinak má 13,1% alkoholu) svěží víno, tak se mu to povedlo. Ta svěžest a lehkost vínu sluší. Jde sice "jen" o kabinet, ale když jsem se zeptal mé rozmlsané manželky, jak to dnes hodnotí, krátce se zamyslela a s úsměvem řekla: "Je lahodné!"Lepšího hodnocení se Vám, pane Šabato, mohlo stěží dostat!! :-)Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Veltlínské zelenéRočník: 2003Jakost: kabinetCukernatost: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: ZaječíViniční trať: Stará horaVýrobce: Šabata Vladimír, 691 03 Rakvice 645Alkohol: 13,1 % obj.Číslo šarže: 03/2003Číslo ověření: 3494/07/03Teplota skladování: 9 - 11° CTeplota podávání: 14° CObsah zbytkového cukru: 1,7 g/lObsah kyselin: 4,9 g/lBezcukernatý extrakt: 17,2 g/lCukernatost moštu: 22,5° NMDoporučená archivace: nedoporučuje seČíslo ověření: Zlatá medaile Vinařské Litoměřice 2004Cena: 72,- Kč - přímo u výrobce, leden 2005.