O Víně

02.04.2005 Anax!en Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 02.04.2005 00:00

André odrůdové jakostní - Jagoš Miroslav, Mutěnice

To si takhle opět vyšlapuji po hypermarketu, dělajíce nákup na víkend. Nebyl bych to já, abych zase neskončil před regály s víny, přestože si pořád říkám, že raději ty peníze schovat pro lepší vína, až zas budu ve vinotéce nebo mít cestu na jižní Moravu. Ovšem toto mne velice zaujalo a byl jsem zvědavý, co z tohoto vína v akci za 39,- Kč vyleze. Ovšem za tuto cenu je jasné, že to nebude žádný zápis do síně slávy. Ale tuzemské červené víno v kategorii polosuché je poněkud rarita, tak jsem to musel zkusit. Hledal jsem opět něco k obědu, tak i kdyby bylo špatné, říkal jsem si, že s jídlem to bude snazší přežít. A jak to dopadlo? Čtěte dál.

Víno je plněno do lahví typu bordo, objemu 0,75 l, zelené barvy. Design viněty se mi celkem líbil (vadil mi čárový kód, který působil rušivě), který mi připomínal styl vinět francouzských vín. Korek je lisovaný, délky 32 mm s potiskem.

Barva je višňová, čirá s hezkou jiskrou. V odpoledním ranně jarním sluníčku je radost pohledět. Smáčivost stěn je minimální, okamžitě se vytváří mapy. Vůně je středně intenzivní a potěší tóny černého rybízu, višní a medu. Při nabrání doušku do úst mne překvapilo, že víno se projevuje spíše jako suché, než deklarované polosuché. To doslazení jen vyrovná velkou trpkost těla a ve výsledku se to vyneguje. Víno má taktéž velmi malou adstringenci. Taniny bych přirovnal k bezzubému pitbulovi. Jsou tam a cítíte je, ale jenom jako silný skus pitbula, který jen tlačí velkou silou svou bezzubou tlamou. Víte, že prostě něco chybí a nemá to ten říz. Při polykání víno drhne a později máte pocit, jako by Vám někdo přetáhl pusu šmirgl papírem. Taky je zvláštní, že se mi dásně stáhly až po cca 1-2 minutách po dopití doušku, ale jen velmi decentně. Celkově má víno při sólo ochutnávce disharmonický projev. Chuťové složky se prostě hezky nenaskládají do sebe, jako bobisté do saní, ale vyčuhují ven a při každé zatáčce drhnou a neprojíždějí hladce vstříc útrobám.

Opět je jiná situace s vhodným jídlem. Nedojde sice k povýšení zážitku z degustace vína s jídlem, ale dojde aspoň k vylepšení dojmu z vína. Já to zkusil s uzeným masem, bramborovým knedlíkem a zelím na sladko, které se doplňovalo s polosuchým vínem. Výsledná kombinace byla celkem příjemná a určitě oběd chutnal lépe, než kdybych jej zbaštil „na sucho“. Ovšem je otázkou, co lze očekávat od vína za 39,- Kč. Pokud pusu nastavíte na danou finanční hladinu a vhodně ho zkombinujete s jídlem je vše ok. Pokud ho chcete zkusit jen tak, dostanete zážitek odpovídající ceně. Je-li Vám to jedno a víno pijete jen kvůli alkoholu a doplnění tekutin, tak neváhejte a zásobte se, než akce vyprší (pokud už se tak nestalo). Ale takový čtenář asi tyto stránky nenavštěvuje, nebo jo? Myslím že ti raději chodí na www.chlastamvsechnoajemitojedno.cz!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: André
Ročník: neuvedeno
Jakost: odrůdové jakostní
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mutěnická
Výrobce: Miroslav Jagoš
Číslo šarže: 155/04
Teplota podávání: 14 - 16 ºC
Alkohol: 11,2 % obj.
Datum lahvování: 2005
Cena: 39,- Kč (Billa v roce 2005)

Spotřebitelská známka: 6.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 7 6 5 6

Počet příspěvků v diskuzi: 2  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4578x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 10.01.2010 16:50:38