O Víně

06.04.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 06.04.2005 00:00

Hibernal 2001 stolní - Šabata Vladimír - Vinař Rakvice

Nebudu opakovat spousty zajímavých informací, které ve svém dnešním ranním článku uvádí J., zaměřím se tedy pouze na vlastní víno. I já jsem se s odrůdou Hibernal setkal prozatím jen na koštech, nebo u vín pana Spěváka z Dubňan - jeho Hibernal bývá téměř vždy v přívlastkových jakostech a velmi chutný. Jsem příznivcem pěstování okrajových odrůd a křížení nových klonů, mohou z nich vzniknout skvosty - viz naše Pálava, nebo Cabernet Moravia. Pravda, "tak trochu" záleží, co s tím vším provede sám vinař.

Osobně si myslím, že označení známkové jakostní by tomuto vínu slušelo více, nicméně snad všichni rozumíme, proč pan Šabata použil ono nevábně znějící slovo - stolní. Tak tedy rychle s ním na stůl a otevřít :-)

Ach jeje, ty zlaté samolepky místo vinět mě poslední dobou pronásledují... Tentokrát však máme možnost se dozvědět něco víc i ze zadní viněty - a především díky přízni pana Šabaty (viz jeho e-mail v dnešním článku J.) Klasická zelená sedmička typu Bordó je vhodně doplněna zelenou záklopkou hrdla se zlatým potiskem. K té (mně nejde pod kůži) zlaté vinětě to je ještě dobře zvolená kombinace.

Víno má ve skleničce nádherně čirou, zlatou barvu, je taková středně silně zlatá. Vypadá živě a vesele - kdo by hádal, že vínu už táhne na čtvrtý rok?

Také vůně je nádherná a plná, na vinětě avizovaný bezinkový květ je na výsost přítomen v plné míře, je podpořen sladce přírodními tóny. Vůně je dále jakoby zemitá, jako bych právě rozřízl zelenou lodyhu nějaké rostliny (ovšem ne třeba takový lopuch, ten "voní" úplně jinak...)

Zdá se mi to, nebo v chuti cítím na jazyku jemné perlení? No nezdá se mi to, je to tak. Už jsem nedávno vypil "cvičně" jedno červené víno od pana Šabaty, zatím jsem o něm nepsal a to perlení jsem cítil taky. Je to na škodu, či je to záměrem? Mám takový dojem, že asi půjde o záměr vinaře. Při osobní návštěvě mi pan Šabata řekl, že on dává přednost vínům mladým, víno starší než 2 roky je pro něj nezajímavé. Je to prostě asi jeho styl, každý přeci dochucuje oběd podle vlastního jazyka, ne?

Víno - zvyknu-li si po 2 dcl na ty jemňounké perličky - je těmi bezinkami velice zajímavé a chutná mi. Bohatost či plnost cítím tak nějak kolem 70 % - myslím, že to je daň za jakost "kabinet" (viz informace v dnešním článku od J.) Celkový dojem je sladko-kysele-natrpklý, ve vůni někde vzadu cítím i nasládlé stopy, které ale nejsou na jazyku nějak výrazné. Víno je mnohem aromatičtější a má vyšší kyselinky, než Hibernaly již zmíněného pana Spěváka. Dozvuk je díky odrůdy (ten černý bez) dlouhý a přikusovat bych snad doporučil pouze nevýrazný sýr, aby chuť vína nenarušoval.

Jak říkám, perlení mne trošku překvapilo, ale jak taky říkám, víno mi chutnalo, byla to zajímavá zkušenost s trošku jinou vůní (byla krásná) a chutí. Tak a teď si jdu přečíst článek od J., abych zjistil, jak jsem "mimo" se svými čivy :-)

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Hibernal
Ročník: 2001
Jakost: stolní - i když vlastně kabinet (viz dnešní článek od J.)
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Dolní Dunajovice
Výrobce: Šabata Vladimír, 691 03 Rakvice 645
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 21
Cukernatost moštu: 19,5° NM
Teplota skladování: 10° C
Teplota podávání: 8 - 10° C
Obsah kyselin: 6,0 g/l
Cena: krásných 72,- Kč - přímo ze sklepa v Rakvicích, leden 2005


.

Spotřebitelská známka: nepřidělena

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1903x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 10.01.2010 12:54:13