O Víně

06.04.2005 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 06.04.2005 00:00

Hibernal 2001 stolní - Šabata Vladimír - Vinař Rakvice

Za celou historii našeho portálu nejméně informujme o stolních vínech. Pouze jednou jsme psali o moravském a španělském stolním víně (odkazy najdete dole), pominu-li řeckou Retsinu a francouzskou kategorii Vin de Pays. Dnes se podíváme na velmi zajímavé víno Hibernal 2001 stolní od Vladimíra Šabaty. Díky výrobci jsme se dozvěděli několik informací, které je dobré si v úvodu osvěžit. Cituji z mailu Vladimíra Šabaty:

Náhodou jsme vykoupili hrozny této odrůdy z Vinařství Mikrosvin Mikulov. Je to kabinet i s ohledem na velmi špatný ročník 2001. Cukernatost moštu dosáhla hodnoty 19,5 °NM. Víno bylo vyrobeno bez přidání řepného cukru a stabilizováno pouze oxidem siřičitým dle tuzemských norem. Protože v té době nebyla odrůda Hibernal zapsána ve Státní odrůdové knize a dle vinařského zákona se směla uvést na trh jen jako stolní (na etiketě láhve 0,75 l to vypadalo ohavně, ale jako zajímavost jsme to vše prodali jako raritu) museli jsme toto víno uvádět takto. Laboratorní rozbor jsme si udělali jen orientačně. Velmi zajímavě se ale toto víno vyvíjelo. Do druhého stočení (prosinec 2001) byl dominantní buket a chuť po jablku (měli jsme strach, že nás zákazník obviní ze zpracovávání jablečného moštu), pak se náhle obojí zvrátilo v mohutné vůně po květu černého bezu (a zase jsme dostali strach, že budeme obviněni z macerace květu tohoto keře do vína). Toto se však vyladilo a "zjemnilo" do současného stavu. Mošt měl kyselin okolo 11 g/l, což byla katastrofa! Ve víně je znát kyselina mléčná (jablečno-mléčná fermentace zde proběhla spontánně, což si v bílých vínech hlídáme a považujeme ji za nežádoucí). Tolik z informací přímo od výrobce. Nyní přistupme k vlastní degustaci.

Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) je opatřena lisovaným korkem délky 40 mm se standardním firemním potiskem. Adjustáž láhve se blíží kategorii stolních vín, spíše odrazuje a nepřitahuje. Použití zlaté obdélnikové samolepky s malým černým písmem není příliš šťastné. Můžeme ale obě oči přimhouřit, vždyť jde o stolní víno, které je určené pro běžnou konzumaci. Barva vína je světlá a zlatožlutá s šedými odlesky. Vůně je hluboká a intenzivní. Protože je buket velmi výrazný ihned pochopíte, že nejde o běžné stolní víno, ale o kabinet, jak je uvedeno výše. Dominantní je zcela určitě vůně květů černého bezu, jen na pozadí jsou ještě stále patrné tóny po zelených jablkách. Chuť je kratší a kyselejší v dozvuku. Zde zcela jistě udělala své jablečno-mléčná fermentace. Kyselinky jsou agresivnější a na někoho mohou působit tvrdě a rušivě. Víno má docela slušný extrakt a velmi vzdáleně (pouze kyselinkou) připomíná jednoho svého rodiče (Ryzlink rýnský). V chuti dominuje bezinkový květ, který potěší milovníky aromatických odrůd.

Tento Hibernal můžete podávat k fádnějším a jednoduchým jídlům, kdy potřebujete povzbudit chuť k jídlu pikantní kyselinkou. Je také vhodný k studeným předkrmům a zeleninovým polévkám. Kdo rád experimentuje a nevadí mu tvrdší kyselinky, ať toto víno vyzkouší. Hibernal se pomalu dostává do povědomí veřejnosti a někteří vinaři na něho správně vsadili. Například Vinařství Františka Spěváka z této odrůdy dělá pravidelně vína s přívlastkem a jak můžeme potvrdit, vína jsou velmi zajímavá.

Hodnocení jsem provedl 14. prosince 2006.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Hibernal
Ročník: 2001
Jakost: stolní
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Dolní Dunajovice
Výrobce: Šabata Vladimír, 691 03 Rakvice 645
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 21
Cukernatost moštu: 19,5 °NM
Teplota skladování: 10 °C
Teplota podávání: 8 - 10 °C
Obsah kyselin: 6,0 g/l
Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C
Cena: 72,- Kč (přímo od výrobce leden 2005)

Spotřebitelská známka: 6.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
4 7 8 7 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2040x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 10.01.2010 12:48:59