O Víně

30.03.2005 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 30.03.2005 00:00

Svatovavřinecké 1999 kabinet - České vinařství Chrámce s.r.o.

Znovu se vrátíme do České vinařské oblasti, podoblasti Mostecké, jak se správně uvádí v novém Vinařském zákoně. Potřetí se dostáváme k jedné z nejznámějších českých vinařských firem. Podíváme se na láhev Svatovavřinecké ročník 1999 kabinet od společnosti České vinařství Chrámce, které získalo ocenění Zlatá medaile českých vín Roudnice nad Labem. Zadní etiketa prozrazuje, že hrozny dosáhly cukernatosti 20,8° NM.

Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je opatřena lisovaným korkem délky 40 mm . Na hrdle láhve najdete zlatou nálepku výše uvedeného ocenění. Barva je granátově červená. Vůně je jemná s vůní po sušených švestkách. Vizkozita je odpovídající. Chuť je ovocná a svěží v dozvuku. Má sice stopy lahvové zralosti, ale kyselinky jsou stále živé. Třísloviny jsou jemné a spíše potlačeny, čímž se vytváří sametový dojem v závěru. Víno je harmonické a díky středně vysokému obsahu alkoholu (11,52 % obj.) se pije velmi lehce.

Z odpovědi od výrobce se dozvídáme, že doporučená doba pro archivaci je 3 roky, což vypršelo v roce 2002. I tak má víno stále velmi dobrou kondici a pravděpodobně dosahuje lahvovou zralost. Další archivaci již asi více nezískáte a je dobré proto víno otevřít.

Toto Svatovavřinecké jsme si dali k pečené kachně k nedělnímu obědu a nemělo to chybu. Můžete ho také podávat se sýry s modrou a bílou plísní (Cambozola, Bavariablu, Vltavín). Pokud jste si oblíbili odrůdu Svatovavřinecké, máte jedinečnou možnost za rozumnou cenu vyzkoušet lahvově zralé víno, které má všechny odrůdové vlastnosti Svatovavřineckého.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Svatovavřinecké
Ročník: 1999
Jakost: kabinet
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Mostecká
Vinařská obec: Rudolice
Viniční trať: Svatého Vavřince
Výrobce: České vinařství Chrámce, s.r.o. Chrámce 32, 434 01 Most
Číslo šarže: 40
Evidenční číslo jakosti: 1453/07/99
Alkohol: 11,52 % obj.
Teplota skladování: 8 - 10° C
Teplota podávání: 15 - 17° C
Obsah zbytkového cukru: 3,1 g/l
Obsah kyselin: 5,0 g/l
Bezcukernatý extrakt: 26,1 g/l
Cukernatost moštu: 20,8° ČNM
Doporučená archivace: 3 roky
Získaná ocenění: Diplom Valtické vinné trhy 2001, Zlatý diplom - Regionální výstava českých vín pořádaná Cechem českých vinařů 2001
Cena: 156,- Kč (Tesco březen 2005)

Spotřebitelská známka: nepřidělena

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2243x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 10.01.2010 17:03:28