Cabernet Sauvignon 2002 vrhunsko vino ZGP (barrique) - Kmetija Makovec, Brje, Slovinsko
Znáte asi už moji úchylku na zajímavé či pěkně vyvedené viněty - pod článkem je pěkně vidět, že této jsem prostě nemohl odolat. Navíc uvnitř lahve byl Cabernet Sauvignon a tedy nebylo co řešit.Slovinské vinařské oblasti leží většinou v dosti podobných podmínkách jako „přes záliv“ mnohem známější italské oblasti Alto Adige či Trentino. Myslím, že Slovinci vína dělat umí, alepoň já se jich tedy nebojím.Viněta je zajímavá především tím, že je rámována barvou, připomínající měď. Ještě i v tomto měděném rámečku je vinařský motiv - reliéf . Na lahvi je na vinětu krásný a působivý pohled - viz druhé foto pod článkem. Další inspirace pro moravské výtvarníky...?Ještě mne zaujalo, že Kmetija Makovec se svou značkou Mansus hlásí k počátkům výroby vína až do roku 1200!Jakoby tmavě khaki bordó láhev se širokým ústím Oberband má v hrdle pořádný, 50 mm dlouhý a pevný lepený korek s plnými okraji a potiskem: AD 1200 MANSUS ® Makovec. Tak za těch řádově 800 let by se u Makovců mohli něco o víně naučit, ne? Jdem teda do toho…Víno má ve skleničce tmavě granátovou barvu, zdá se mi střední konzistence (teda, to je slovo). Jinými slovy - víno je na pohled klidné, středně husté, středně olejové. Ve vůni cítím lehce povidlové aroma, náznaky kakaa až nasládlé čokolády. Taky koření asi nejspíš něco mezi skořicí a hřebíčkem - safra, nesvařovali to před plněním? :-)Ve vůni se projevují pěkné a zajímavé tóny - víno není přímo deklarováno jako barrique, ale podle viněty dozrávalo ve velkých akátových sudech. Chuťově je víno k mému překvapení mnohem méně výrazné, než ve vůni. Opravdu poměrně málo výraznějších vjemů. Bylo-li to záměrem při výrobě, budiž, ale po čichové předehře jsem čekal obdobný koncert v ústech. Takhle je to „jen“ červené, lehce barikem kořeněné víno. Nasládlá čokoláda ano, ta by tady byla, projevují se také taniny a přítomnost alkoholu. Po polknutí je dojem dlouhý, nahořkle suchý.Víno mi chutnalo, mohlo být na můj vkus více výrazné. Mám ještě ze včera v paměti vzpomínky na skvělý Cabernet Franc od jiného slovinského výrobce (píšu o něm dne 14.5. 2005), ten byl mnohem lepší. Tento makovcův cabernet bych doporučil jako chuťové pohlazení k méně výrazným, méně kořeněným pokrmům z červeného masa, nebo k středně kořeněným sýrům po večeři. Nejlepší na dnešním víně je ale tentokrát krásná viněta, dostupnost vína je ovšem pro našince mizivá - leda sehnat ve Slovinsku.Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Cabernet SauvignonRočník: 2002Jakost: vrhunsko vinoKategorizace: barrique + ZGP: zaščiteno geografsko porekloCukernatost: suchéVinařská oblast: Vipavska dolinaVinařská obec: BrjeVýrobce: Kmetija Makovec, Na Vipavskem 79, BrjeAlkohol: 12,3 % obj.Výrobní partie: LJ741/2004Rok lahvování: 2004 - odhaduji tak podle čísla partieTeplota skladování: do 9º CTeplota podávání: cca 18º CCena: asi 1´922,- tolarů = asi 252,- Kč.