O Víně

09.03.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 09.03.2005 00:00

Retsina 2003 stolní - Union of Agricultural Cooperatives, Heraklion, Kréta, Řecko

Pokud si v Řecku objednáte k jídlu víno bez bližšího určení, donesou Vám rozlévané víno stolní jakosti, tzv. "house wine", které si většina restauratérů vyrábí sama, nebo nakupuje od souseda. O jeden stupínek nad tímto základním vínem stojí věhlasná, veleznámá a hojně pitá RETSINA, vedle rakije a ouza snad nejznámější řecký nápoj, mezi bílými víny pak určitě. Retsinu můžete také ochutnat jako tzv. welcome drink, tedy skleničku na přivítanou (na účet podniku).

Toto bílé víno se Vám může zdát "divné", protože je hodně jiné, než bílá vína, na která jsem zvyklí. Barvou je víno silně zlaté, čiré. Je asi tak středně husté, velmi nutně je třeba jej vychladit na doporučovaných cca 10° C, jinak jde o trpkou teplou nedobrotu.
Retsina je víno silně kořeněné, s výraznou vůní i chutí po pryskyřici. Ve svých poznámkách mám doslova uvedeny příměry jako: pryskyřice z mladých výhonků borovicových větviček vyluhovaných v alkoholu, nebo také smůla na fakule k táboráku :-) Nevím, po kolikátém už doušku jsem si poznamenal také: kalafuna na smyčec houslí...

Retsina se vyrábí většinou jako víno suché, nicméně vlastní chuť je lehce nasládlá, pokud to tedy přes onu pryskyřici a koření lze vůbec poznat. Po první či druhé skleničce si na tuto specifickou chuť zvyknete a víno se dá pít celý večer bez problémů s hlavou druhý den. Pokud ovšem nezačnete víno prokládat rakijem a pod.

Retsina, o níž se zde zmiňuji já (o jiném vínu stejného výrobce, jehož název bych přeložil asi jako Svaz zemědělských družstev - snad se inspirovali :-) našimi JZD), je na Krétě ke koupi všude, úplně všude, kde se vejde láhev na pult. Ukázané viněty pod článkem pocházejí z oblíbeného půllitrového balení - bílá lahvička se šroubovacím uzávěrem. Nicméně lze koupit i sedmičku, litr či dvoulitrovku. Nutno pít chlazené ! Cenu jsem si bohužel nepoznamenal, ale mám tušení, že ta půllitrovka stála v marketu do 2 €.

Některé typy Retsiny - od různých výrobců - lze koupit i v našich supermarketech, jde o balení v litrových bílých lahvích, většinou od E. Tsantalise z Agios Pavlos. Nemyslím si ale, že by Retsina představovala či zastupovala řecké vinařství. Jde spíše o vyjímku, o víno sice hojně pitelné, ale to nejspíš díky své relativní lehkosti, příjemné kořeněné chuti a relativně nízkému obsahu alkoholu - 11,5 %. Myslete na to, že např. na Krétě mají třista slunečných dnů v roce a těžké vyzrálé cabernety či sauvignony by tamní junáky zkosily poměrně brzy :-)

Když jsem Retsinu ochutnal u nás, byl jsem vůči ní velmi skeptický. Nicméně pokud Vám sluníčko přes rákosovou střechu opaluje ramena, vítr čechrá pěšinku a sedíte spokojeně u večerního stolu s přáteli, je to něco zcela jiného. Kdyby Retsina nebyla tím pravým pro řecké podmínky a prostředí, nebyla by tak oblíbeným pitím. Retsina je víno vhodné k rybím pokrmům, různým úpravám "plodů moře", kterýmžto (především večeřím) svou peprností dodává specifickou chuť.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Retsina
Odrůda: ??
Ročník: 2003 asi
Kategorizace: επιτραπεσιος οινος (epitrapesios oinos) = stolní víno
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Kréta
Výrobce: Enosi Agrotikon Sunetairismon, Kréta
Alkohol: 11,5 % obj.
Cena: 1,70 - 1,90 € tedy asi 55,- Kč - v obchodě pro turisty, na jihu Kréty, září 2004.


.

Spotřebitelská známka: nepřidělena

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2147x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Lukáš 17.01.2010 11:13:02