O Víně

25.01.2005 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 25.01.2005 00:00

Neronet 2003 pozdní sběr - Vinařství Bíza Petr, Čejkovice

Asi žádné naše víno jsem nehledal tak dlouho jako odrůdu Neronet, o které jsem slyšel někdy samé superlativy, jindy trochu démonizující zprávy. Existuje určitě ještě řada dalších okrajových odrůd, se kterými se u nás můžete seznámit, ale na Neronet jsem se těšil stále. Až v průběhu září loňského roku se mi podařilo najít vinotéku, ve které byla k prodeji láhev Neronet 2003 pozdní sběr od Petra Bízy z Čejkovic.

Co se skrývá za tajemným názvem Neronet? Jedná se o křížence (Svatovavřinecké x Modrý Portugal) x Alibernet, kterého vyšlechtil Prof. Vilém Kraus v roce 1965 v Lednici na Moravě. V České republice se zatím pěstuje jen okrajově a v současné době se podílí pouze 0,2 % na celkové výměře vinic a její průměrný věk činí 10 let. Do Státní odrůdové knihy byla odrůda zapsána v roce 1991. Pokud si pročtete charakteristiky této odrůdy v odborné literatuře, vždy se zdůrazňuje její neutrální chuť a barevná mohutnost. Z těchto důvodů se používá velmi často do kupáží červených vín. Byl jsem proto velmi zvědavý, jaký na mne Neronet udělá dojem.

Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (hnědozelené sklo) a je opatřena archivním korkem délky 40 mm s firemním logem a potiskem. Pan Bíza používá pro etikety zlaté samolepky s černým písmem. Na zadní etiketě najdete dostatečné informace k dané láhvi a odrůdě. Jak použitý zlatotisk, tak použitá grafika ladí. Barva vína je intenzivní, višňově červená s fialovými odlesky a velmi těžko průhledná. Vůně je hluboká, mnohoslibná a poměrně široká. Při podrobném prozkoumání šíře buketu poprvé uznávám jedinečnost této odrůdy. Je totiž velmi zvláštní a příjemná. Dominuje lesní ovoce (maliny, lesní jahody, ostružiny a borůvky), ale najdete zde i nádhernou vůni černých jeřabin, o kterých jsem se nedávno zmiňoval u odrůdy Cabernet Moravia od pana Maděřiče. Ve vůni vystupují dále nádherné vůně perníku v čokoládě, přesně jak je uvedeno na zadní etiketě.

To nejzajímavější ovšem přichází při ochutnání. Ihned poznáte, že jde o něco nového a netradičního. Podobně jako v buketu je i zde velmi široký chuťový projev. Víno má velmi zajímavou strukturu a ihned si uvědomuji, že jde o nádherný zážitek. V ústech zanechává dlouhotrvající a příjemně bohatý dozvuk díky velmi harmonickým a jemným tříslovinám. V chuti dále poznávám vanilku a zralé višně, na které navazuje příjemný projev mléčné čokolády s jemnými tóny černých jeřabin. Podle informací od výrobce, víno bylo vyrobeno lisováním celých hroznů, řízeným kvašením s následným odbouráním kyseliny jablečné. Jde o nezvyklé a zajímavé červené víno, které ve mne zanechává ty nejlepší pocity. Víno můžete spotřebovat okamžitě nebo uložit do archivu po dobu 6 až 8 let, jak deklaruje výrobce! Velice by mne zajímalo, jak by víno chutnalo po 5 letech v archivu nebo v bariku, protože extraktu je zde opravdu hodně.

Chuťově mi Neronet svou strukturou a ovocností trochu připomíná některé španělské odrůdy (Tempranillo či Garnacha Tinta). Jsem docela zajímavý, jaký bude další osud této odrůdy a zda se u našich vinařů prosadí. V případě odrůdy Cabernet Moravia rozhodně nemám strach, ta si své místo již našla a řada konzumentů i vanařů na ní nedá dopustit. V případě dalších okrajových odrůd: Alibernet, Neronet, Laurot či Rubinet si nejsem zcela jistý. Tyto okrajové odrůdy budou asi ještě muset dokázat a přesvědčit vinaře a poté i milovníky vína. Pokud budou tyto odrůdy dávat tak zajímavá a kvalitní vína, nemám o jejich budoucnost strach. Mám ovšem obavy z módních vln, kterými se někdy vinaři řídí. Každá odrůda vyžaduje to své a vinař se s ní musí naučit pracovat, jak ve vinici, tak při výrobě a školení. Proto vysoce oceňuji práci pana Bízy, který si zaslouží naše veliké uznání a obdiv! Jak se nám podařilo zjistit přímo od pana Bízy. Uvedená láhev Neronetu je již bohužel vyprodaná a pokud na něj někde narazíte neváhejte ani chvíli! Já bohužel pro recenzi kupoval již poslední láhev... Potěšující ovšem je, že si můžete objednat Neronet ročníku 2004, který je již od konce roku k dispozici. Podle informací z konce listopadu 2004 se jakost blížila kabinetu, ale definitivně to poznáme až při prodeji. Za pozornost jistě stojí i dostatečné a aktuální informace na Internetu a velmi rychlá odpověď na naše dotazy.

Tento Neronet je vhodný k hovězímu masu všech úprav, pikantní úpravě vepřového masa, zvěřině, huse a kachně. Bude se také snoubit s měkkými kozími sýry (Chabichou, Sainte-Maure). Protože jde skutečně o mimořádně zajímavé víno s nezvyklou strukturou, je vhodné především k bezstarostnému posezení, kdy ho naplno vychutnáte. Kdo preferuje červená vína s výraznými ovocnými vůněmi, s plnou a bohatou strukturou s hodnotnými tříslovinami bude nadšený. Pokud chcete vyzkoušet něco netradičního a velmi zajímavého, zkuste se porozhlédnout ve vinotékách či u vinařů a ptejte se na tuto odrůdu.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Neronet
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mutěnická
Vinařská obec: Čejkovice
Viniční trať: Stará hora
Výrobce: Vinařství Petr Bíza, 696 15 Čejkovice 830
Číslo šarže: 48
Evidenční číslo jakosti: 620V/047223/1
Alkohol: 12,0 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 2,8 g/l
Obsah kyselin: 5,2 g/l
Bezcukernatý extrakt: 23,5 g/l
Teplota podávání: 16 - 18º C
Teplota skladování: 8 - 12º C
Doporučená archivace: 6-8 let
Rok lahvování: 2004
Cena: 219,- Kč (vinotéka v roce 2004)

Spotřebitelská známka: nepřidělena

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2089x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Honzi 27.12.2009 11:43:35