Sylvánské zelené 2002 odrůdové jakostní - Výzkumný ústav rostlinné výroby - Výzkumná stanice vinařská Karlštejn
Odrůda Sylvánské zelené byla kdysi nejrozšířeněji pěstovanou odrůdou ve střední Evropě. Ve 30. letech 20. století jí bylo v Čechách a na Moravě osázeno více než 12 % všech viničních ploch. V současnosti se v České republice pěstuje na 0,4 % celkové plochy vinic. Lze předpokládat, že se tento podíl zvýší, neboť Sylvánské zelené se stává díky své svěžesti a specifické kořenitosti stále oblíbenější. Vyhledávají ho především příznivci suchých vín.Kříženec Rakouského bílého a Tramínu je výrazněji zastoupen ve vinařských oblastech Čech. A právě z Čech, Pražské vinařské oblasti pochází víno Sylvánské zelené ročník 2002 odrůdové jakostní z produkce Výzkumné stanice vinařské v Karlštejně.Láhev typu Bordo má objem 0,75 l. Je vyrobena ze zeleného skla a opatřena bílou plastovou záklopkou. Zátka délky 45 mm je tvrdší - lisovaná z drceného korku s potiskem názvu výrobce „VSV Karlštejn“ a obrázkem stejnojmenného hradu obrostlým révou vinnou. (Z lahve šla vytáhnout opravdu velmi obtížně :-//)Barva vína je světle žlutozelená a mírně zakalená. Vůně je čistá, jemná, nepříliš intenzivní až uzavřená; připomíná jarní louku, z ovocných aromat převládá zelené jablko. Chuť vína je suchá, teplá s hubeným tělem a živými kyselinami. Příjemně se v ní projevují ovocné tóny, zejména jablka. Harmonické víno zakončuje středně dlouhá dochuť, v níž přetrvávají kyseliny.Víno bylo určeno pro přímou konzumaci. Rok na lahvi mu, myslím, co do vůně a chuti neublížil. Důsledkem by možná mohla být ta lehce zakalená barva …(?) Toto svěží víno doporučuji podávat vychlazené na 10° C. Hodí se k němu těstovinové saláty, jemné úpravy bílých mas, tvrdé sýry (Ementál, Gruyére, Pecorino) a olivy.Odrůda: Sylvánské zelenéRočník: 2002Jakost: odrůdové jakostníCukernatost: suchéVinařská oblast: PražskáVinařská obec: KarlštejnVýrobce: Výzkumná stanice vinařská, Karlštejn 98, PSČ 267 18Číslo partie: 05/02Alkohol: 12,1 obj. %Teplota skladování: 10 - 15° CTeplota podávání: 10 - 12° CDoporučená archivace: okamžitá spotřebaCena: 80,- Kč (stánkový prodej - „Hrnčířské a řemeslné trhy“, Beroun, květen 2004)