O Víně

06.01.2005 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 06.01.2005 00:00

Sauvignon 2000 výběr z hroznů - Žerotín a.s. Strážnice

Natrefili jste někdy na zkažené, nechtěně perlivé, nebo "jen" kyselé víno? Pche, tak to si teda gratulujte!

Pamatuji se, že už ta první láhev tohoto výběrového Sauvignonu se u mne nějak nezapsala v dobrém světle. To, co jsem ale otevřel tentokrát, byla MOJE NEJHORŠÍ ZKUŠENOST s vínem za celé roky.

Půllitrová bílá láhev typ Belveder, bílozlaté provedení záklopky i viněty, cena 155,- za výběr z hroznů, no, řekl jsem si, ale je to Sauvignon - jdu do něj. Lisovaný korek bez potisku má délku 40 mm a jsou na něm vysrážené soli kyseliny vinné, tedy kyselý vinan draselný a vinan vápenatý zcela obludných rozměrů.

Rozpustnost vinného kamene, který některým lidem stále vadí, klesá s klesající teplotou vína. Jak nám říká Encyklopedie českého a moravského vína: "...Nebezpečí dodatečného vysražování vinného kamene v lahvích tkví v tom, že tyto soli vytvářejí snadno přesycené roztoky, z nichž se mohou vysražovat až po nějakém silnějším vnějším popudu, jako je například rychlé zchlazení vína v lahvích...".

Mě tedy kámen nevadí, vím, že byl už i v prvním žerotínském Sauvignonu. Spíš mě teď zarazilo, že místo vína my vlastně pijeme přesycený roztok vinanu draselného!? :-(
No, možná tato formulace bude přijatelnější než to, co jsem si tentokrát z lahve nalil.

Víno do skleničky vytékalo pomalu a líně, barva byla čirá, pěkně sytě zlatá a já cítil, jak mé chuťové epitely plny očekávání vyhlašují BOPO (= bojový poplach). Nechávám víno vždy oddechnout, takže jsem skleničku odložil a věnoval se jiné činnosti.

Když přišel čas testu, zabořil jsem nos nad hladinu a zlehka nasál. Díky bohu, že jen zlehka!!!
Čichové, chuťové a já nevím jaké ještě jiné epitely v mých sliznicích, s nimi pak obranné bílé krvinky a leukocyty, genetické řetězce mých propletených DNA, dokonce i červené krevní barvivo, ale především (zbylé) mozkové buňky okamžitě vyhlásily chemický poplach rudého stupně a všechno uvnitř ve mě zařvalo: FUUUUJ!!!

Teda řeknu Vám, že něco TAK odporného neucítíte ani v koši plném starých ryb a jídla, ani na vojenské polní latríně! Možná tak při exhumaci tři roky zakopaného psa... :-(
Víno odporně smrdí po zkaženém mase, to nejsou vajíčka, nebo síra, ale doslova živočišná hniloba, z níž se mi chce zvracet. Říkám si, jestli nejsem nějaká citlivka a tak opatrně dávám přičichnout i manželce - obratem jsem málem dostal facku.

Jsem ale přeci hrdina a tak pomalu vydechujíce nosem, abych nenasát ani mililitr mrtvolného puchu, zkouším se vína napít. Ne, ne ne! Doušek ani nepolykám, prskám ho do dřezu a šklebím se. Kyselé, hořké, odporné, pálivé a hnusné.

Nechávám tedy víno ve skleničce i v lahvi oddechnout ještě dalších asi 20 minut, ale je to stále stejné. Opět sahám po již citované Encyklopedii abych našel, kde se stala chyba. Víno nebylo v lahvi zakalené, zahnědlé, či jinak barevně podezřelé.
Podle toho, co jsem si zde na straně 70 o vadách vína přečetl, půjde buď o styk vína s naplesnivělým nářadím nebo nádobami, stykem s nekvalitním korkem, o špatné zpracování vína (přesířené víno, ležící dlouho na kalech), nebo o proniknutí různých látek do vína z okolního ovzduší a prostředí. Tyto nežádoucí pachutě se absorbují již do slupek hroznů během zrání, nebo do vína během jeho zpracování.

Myslím si, že šlo o případ, kdy víno v lahvi přišlo do styku s nečistým nářadím. Korek není shnilý a aby do vína pronikl takový pekelný smrad, museli by do něj rovnou hodit rozkládající se chcíplou myš, nebo by muselo zrát v kádi pod oběšencem, visícím měsíc na slunci.

Jak si tak pročítám svůj článek o stejném víně Sauvignon 2000 výběr z hroznů - Žerotín a.s. Strážnice, který jsem psal v květnu 2004, nemám pocit že jde o celou zkaženou sérii. Vím, že nějaká ta lahev občas zřejmě ujede pozornosti a kontrole. I tak - za špinavé nádobí a neoddiskutovatelnou nepozornost při výrobě vína, které pak v Žerotínu a.s. Strážnice prodávají jako výběr z hroznů za 155,- Kč půllitrovku, jim uděluji tučnou pětku se smradlavým čertem navrch. Fuj.

Zvedá se Vám z mého článku žaludek? Tak nějak mi bylo včera. Nezanevřete však na Sauvignony, bývají to normálně výborná vína...

Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2000
Jakost: výběr z hroznů
Cukernatost: polosuché
Vinařská oblast: Strážnická
Vinařská obec: Strážnice
Viniční trať: Horní hora
Výrobce: Žerotín a.s. Strážnice
Číslo šarže: 05/2000
Evidenční číslo jakosti: 19725V/01-8020/27
Alkohol: 13,48 % obj.
Zbytkový cukr: 7 g/l
Doporučená archivace: 3 - 5 let
Teplota podávání: 10º - 12° C
Rok lahvování: neuvedeno
Cena: 155,- Kč za 0,5 l


.

Spotřebitelská známka: nepřidělena

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2772x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Honzi 27.12.2009 13:13:38