O Víně

29.11.2004 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 29.11.2004 00:00

Bereich Nierstein 2002 Beerenauslese (výběr z bobulí) - Peter Mertes, Rheinhessen, Německo

Otevřít bobulový výběr, ledové či slámové víno běžně neděláme každý týden. Vždy se jedná o výjimečnou událost, na kterou je třeba se připravit. Podobně tomu bylo i v případě láhve s obchodním názvem Bereich Nierstein ročník 2002 Beerenauslese (výběr z bobulí). Po prozkoumání etikety, na které se v německém originále říká, že tyto sladké, extraktivní, bohaté a plné výběry z bobulí jsou zvláště zajímavé speciality z vína, která jsou vyráběná z předsušených rozinek z plně vyzrálých hroznů.

Řekněme si nejprve, co říká německá legislativa ? Beerenauslese (výběr z bobulí) vzniká selekcí přezrálých bobulí hroznů. Podobně jako další vyšší jakostní kategorie Trockenbeerenauslese (výběr ze suchých bobulí nebo hrozinkový výběr) je výběr přezrálých bobulí, které zaschly a vypadají jako hrozinky. Z obou jmenovaných jakostí se dá vylisovat sice jen málo, ale velmi obsažného moštu, který dává vznik těžkým vínům s koncentrovanými látkami a překvapující sladkostí.

Láhev typu Futura S25 má objem 0,5 l (hnědé sklo) a je opatřena lisovaným korkem délky 42 mm. Použitý typ láhve, etikety a záklopky působí velmi sympaticky a nedovedu si pro bobulový výběr představit jiný typ láhve. Barva je intenzivní a zlatožlutá nebo chcete-li slámově žlutá a působí velmi ušlechtile. Vůně je hluboká, extraktivní a plná květového pylu (akáty), medu a přezrálých hroznů, lépe řečeno hrozinek. Již samotný buket naznačuje velmi silný zážitek, takže se dlouho nerozmýšlím a tentokráte velmi rychle přecházím k prvnímu doušku.

Teplota podávání (12 - 14º C) uváděná výrobcem na víno této jakosti je překvapivě vysoká. Při této teplotě se mi jeví víno již unavující a těžké a doporučuji o něco nižší teplotu podávání (10 - 12º C), kdy se sice buket a chuťové vlastnosti jeví poněkud sevřeně, ale víno je více osvěžující. Docela by mne zajímaly analytické hodnoty tohoto bobulového výběru a samozřejmě z jaké odrůdy je vyrobeno, případně kupáže. Protože se ale jedná o vinařskou oblast Rheinhessen, která je proslulá svými přírodně sladkými víny, které jsou vyrobeny scelením více odrůd, předpokládám že je to s tímto vínem podobné.

Chuť je podle očekávání dlouhotrvající a opět velmi výrazně ovlivněna medovými tóny. Nechybí výrazný zbytkový cukr v závěru. Víno má vysokou hustotu a ve skleničce se přelévá jako olej a zanechává za sebou výrazné stopy. Je to plné víno s nádherným tělem.

Fantastická akční cena (139,- Kč v Globusu na přelomu září a října 2004), o které již Pitris ve své recenzi 3. října 2004 informoval, nemá konkurenci. Kdo dal na jeho slova a nakoupil, určitě neprohloupil. Já již v té době měl ve svém archivu uloženy tři láhve, které s velkou radostí při nějaké vhodné příležitosti znovu otevřu. Výběry z bobulí jsou ideální pro slavnostní příležitosti jako aperitiv či digestiv nebo k sladkým dezertům.


Obchodní název: Bereich Nierstein
Odrůda: neuvedena
Ročník: 2002
Jakost: Beerenauslese (výběr z bobulí)
Cukernatost: süß (sladké)
Vinařská oblast: Rheinhessen
Výrobce: Peter Mertes GmbH & Co. KG, D-54470 Bernkastel-Kues, Německo
Číslo šarže: 4 907 021 43 04
Alkohol: 11,04 % obj.
Teplota podávání: 10 - 12º C
Dovozce: Berentzen Distillers ČR, Bedřichovice 1654, 664 51 Šlapanice
Cena: 139,- Kč (akční cena Globus v říjnu 2004)

Spotřebitelská známka: nepřidělena

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1976x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Honzi 30.12.2009 17:31:58