Rosso di Montalcino 1999 Denominazione di Origine Controllata (DOC) - Angelo Sassetti, Montalcino, Itálie
Jedno z těch lepších vín poslední doby, které jsem dostal od svého dlouholetého kamaráda z Německa - ano, byl to tentýž, kvůli němuž jsem otevřel červenou ledovku Cabernet Moravia 2002 (viz článek z minulého týdne).Dovolte několik slov o výrobci. V italském Toskánsku, na sever od Montalcina leží oblast Pertimali - na mapě běžte jižně od Florencie. Jde o velice slavnou oblast s dlouhou tradicí, která se po poválečné krizi trvající 30 let díky novým investicím v 80.letech opět vrátila na výsluní vinařského oboru - dnešní rozloha vinic zde dosahuje 1´900 ha. Zde teprve před necelými deseti lety začal pan Angelo Sassetti ve svém malém vinařství na rodinné farmě vyrábět přírodní, nefiltrovaná vína. Dnes vyrobí 10 až 12 tisíc lahví vína Rosso di Montalcino a 15 až 18 tisíc lahví vína Brunello di Montalcino. Hlavní devizou sklepu je osobní dohled Angela nad každou operací při výrobě vína - je to prý opravdový Anděl vinic :-)Bratrem vína Rosso je víno Brunello di Montalcino - vyráběné 100 % z hroznů odrůdy Sangiovese Grosso. Jde o naprostou špičku mezi italskými víny, které bývá až několikrát dražší, než např. originální Chianti Classico. Víno zraje ve sklepě po dobu 5. let, z toho nejméně 2 roky v dubových nebo ořechových sudech. Oblast nabízí suché a slunečné počasí, které svědčí také již zmíněnému známějšímu vínu oblasti a snad celé Itálie vůbec - Chianti. Oblast je otevřená, takže proudění vzduchu zajistí i chladné večery a noci. Odrůda Sangiovese zde dozrává do svých nejlepších kvalit a zdejší vína, která mohou od roku 1960 užívat označení DOC, zrají v sudech nejméně 42 měsíců. To bylo potvrzeno v roce 1980 udělením apelace DOCG. Snahy o zkrácení těchto limitů způsobily, že v roce 1990 byly podmínky změněny a nyní vína vyzrávají již "jen" 24 měsíců.Rosso di Montalcino je mladší apelace známějšího vína Brunello z okolí Montalcina, což je italská vinařská oblast Toscana. Variantě "Rosso" není poskytnuta tak dlouhá doba ke zrání, jak je tomu v případě apelace "Brunello". Jde i o variantu levnější, apelace DOC jí však poskytuje širokou možnost uplatnění.Více se dozvíte také v naší ENCYKLOPEDII.xxxxxxxxxxxxxxxxxxOtevírám tedy designově docela vyvedenou láhev typ hnědá Vinuva - takový vyšší typ bordó s větší výdutí ve dnu. Zátka je z plného korku slušné kvality, délky 44 mm a je na ní potisk "Pertimali - S. Angelo".Malou odbočku k příhodě, o níž se zmiňuji i v upoutávce - na lahvi je kromě viněty i malá zlatá nálepka vinotéky . Když jsem později chtěl prázdnou lahev nahřát v mikrovlnce, dopustil jsem se klasické školácké chyby a láhev tam šoupnul i s touto kovovou nálepkou... No jasně, za 2 sekundy mikrovlnkou otřásl blesk jako z čistého nebe a zlatou nálepku částečně pohlil plamen - to mi asi ten "Anděl vinic" dával nějaké znamení, či co :-)Víno je dosti tmavé barvy, hluboká červená. Cítím v něm jižní vyzrálost, drobné červené plody, nejspíš borůvky a nasládlé brusinky. Víno je poměrně silné - 13,5 % - a je to v něm cítět. Plná a hustá chuť způsobuje dlouhý a příjemný dozvuk po spolknutí. Zrání mu vyloženě prospělo - nezapomínejme, že se blížíme ke konci roku 2004 a víno už má tedy 5 let, z nichž většinu leželo v sudě.Na dně láhve objevuji asi 3 kila :-) vinného kamene a všelijakých usazenin a chápu, proč se doporučuje toskánská vína dekantovat - tedy před pitím přelít do karafy tak, aby tahle pískovna zůstala v lahvi. Mě vinný kámen nevadí, chtěl jsem ho pro účely portálu vyfotit, ale neopatrně jsem ho spláchl z utěrky - a tím mě ten Anděl vinic asi potrestal...Jde o velmi slušné jižní vyzrálé a plné víno s koncentrovaným kořeněným aroma, které můžete podávat k itelským těstovinovým pokrmům, červeným masům a nebo zvěřině - takový kaneček na šípkové omáčce by mne nemusel dlouho lákat, kdyby vedle něj stálo toto italské Rosso di Montalcino 1999.Obchodní název: Rosso di MontalcinoOdrůda: SangioveseRočník: 1999Jakost: Denominacione di Origine Controllata (DOC)Vinařská oblast: Toscana - PertimaliVýrobce: Angelo Sassetti, Montalcino, ItálieDovozce: ADVEAL s.r.o. PrahaAlkohol: 13,5 % obj.Teplota podávání: 16 - 18º CCena: byl to dárek, ale podle internetových cen v různých italských a evropských obchodech a restauracích tipuji takových 50 až 60,- €