O Víně

15.11.2004 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 15.11.2004 00:00

Barbera 2000 vrhunsko vino z ZGP - Družina Marc, Vipava, Slovinsko

O výrobci Družina Marc jsme zde již jednou psali - nevím ovšem, jestli „Družina“ zde znamená křestní jméno, nebo např. „družstvo“, ale při své příští cestě směrem na jih se určitě zeptám. Modrá odrůda Barbera pro výrobu červených vín patří na našem portálu k těm vysloveně okrajovým a proto jsem ji samozřejmě musel koupit a vyzkoušet.

Označení vrhunsko vino stojí v poněkud chaotickém slovinském systému-nesystému značení vín nad kategorií kakovostno vino, které je myšleno jako víno jakostní.
Pro výraz „vrhunsko“ bych sice nepoužil výraz přívlastkové, protože jde o zcela jiný způsob třídění vín, ale slovo „výběrové“, nebo označení „víno vysoké jakosti“ by snad použít šlo. Stačí si uvědomit, že původní slovinský výraz „vrhunsko“ je od slova „vrh“, tedy kopec, vrchol. Takže pojmenování Vrhunsko vino z zaščitenim geografskim poreklom bych chápal jako Víno vysoké jakosti se zaručeným původem.

Malá odbočka : Slovo „zemské“ se tedy mně osobně líbí víc, než jiný u nás nedávno zavedený paskvil VOC - víno originální certifikace.
Rozumějte, nemám na mysli vlastní třídění a kategorie vín, ale jde mi o použitý výraz. Ještě že je čeština tak bohatá a na předem cílenou zkratku VOC bylo možno najít tuto kostrbatou kombinaci slov, která v nás (a údajně i v cizincích) snad vyvolá pocit příbuznosti s obdobnými zahraničními kategoriemi. Francouzští ani italští vinaři-snobové nás však nikdy nebudou brát za sobě rovné a o masovém vývozu našich vín také pochybuji.
Použitá slova mi připadají uměle naroubovaná tak, abychom za každou cenu vypadali opravdově euro-vinařsky. Zmiňuji se o tom právě ve článku o slovinském víně - Slovinci zavedli kategorii ZGP, což je zkratka slovinská a basta.
Možná, až u nás bude zaváděna kategorie V.P.Q.R.D. , bude pro ni vybrán český název např. Víno Přesličné Qality a Rafinované Diplomovanosti , nebo podobně :-(
.

Khaki bordo sedmička s jednoudílnou etiketou, jejíž design jsme zde už jednou viděli: byla to také raritní odrůda Pinela. Zátkou je plný korek poměrně dobré kvality bez potisku, délky 45 mm.

Víno ve skleničce je hodně tmavě červené, temně rudé, asi jako „černá“ voda v jeskyni bez denního světla :-) . Díky této temnotě „neokysličené krve“ se o nějaké čirosti nedá hovořit. Ta réva, z níž víno lisovali, snad místo dužniny měla živou tkáň, maso!?

I vůně je lehce peprná, jasně živočišná, až z ní mám strach. Musím si na takovou vůni nejdřív zvyknout, je opravdu zvláštní. Víno se mi jeví jako neutrální, nahořklé a poznamenávám si zajímavý obrat: „ … masakr rozmačkaných, temně rudých bobulí a pinta starší krve navrch….“ Kdo jste někdy dříve v před-digitální éře, v temné komoře vyvolával fotky, možná si vzpomenete na kovově syrový odér vývojky a ustalovače - tak něco podobného tady cítím.

Stejný pocit mám i po napití, v chuti je cítit koření, syrovost fotografické vývojky a pachuť krve. Nemyslím to ale negativně, je to prostě zvláštní, nejsem na podobné vína zvyklý. Víno je touto chutí výrazné, ale řekl bych jen středně plné. Ta krvavá syrovost rudých hroznů bez jakýchkoli např. ovocných poloh, je zajímavá... ale ano, když teď tak chutnám a voním, vybavuje se mi koláč, lehce sypaný skořicí - to bude to koření, které zmiňuji výše.

Jak se tak opájím, cítím, že mi z pusy táhne kovově krvavý dech, jako zadýchanému psovi - znáte to? Až tedy v temném víně objevíte krev, vývojku a skořici, půjde pravděpodobně o tuhle zajímavou odrůdu - Barbera.

Odrůda: Barbera
Ročník: 2000
Jakost: vrhunsko vino z zaščitenim geografskim poreklom
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Vipavská dolina
Vinařská obec: Vipava
Výrobce: Družina Marc, Vipava, Slovinsko
Alkohol: 11,31 % obj.
Výrobní partie: 1/2100
Vyrobeno lahví: zřejmě 2100
Láhev číslo: 720
Teplota skladování: 9º C
Teplota podávání: 16 - 18º C
Cena: 1´250,- slov. tolarů = asi 160,- Kč ve vinotéce, střed Ljubljaně, říjen 2004

Spotřebitelská známka: nepřidělena

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2217x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Honzi 30.12.2009 18:44:30