Cabernet Sauvignon 2002 Denominación de Origen (DO) - Vicente Gandia Pla, S.A. Chiva, Španělsko
Jde o další z vín do 100,- Kč, které jsou nyní v nabídce nákupních center. Láhev je společně s vinětami laděna do tmavých odstínů, zaujme také hliníková záslepka měděné barvy s logem Gandia na vrcholu. Starý problém hliníkových záklopek pracuje i zde - stahuji ji lehce rukou, bez poškození. Jaký tam tedy má jiný, než dekorativní význam?Viněta má celkem 4 části, nicméně čelní dvoudílná část neříká téměř nic, takže hledám "vzadu". A jéje - tady se někdo vyřádil... Původní kolkový štítek s údajem, že jde o víno kategorizace Denominación de Origen (DO), dále nápis Calitica este vino como UTIEL REQUENA, i číslo 399097, vše je přelepeno bílou nálepkou, kde o originalitě vína není ani ťuk - jde o víno jakostní a basta. Kromě jména odrůdy a těch nejzákladnějších údajů jsou zde ještě další čtyři řádky, všechny jsou však o kontaktech na dovozce do ČR. O vlastním vínu opět ani slovo.O trochu méně macešsky se chová hlavní zadní viněta, která uvádí kategorizaci jako V.Q.P.R.D. a kde jsou základní údaje podány španělsky, anglicky, německy a pozor - dokonce i polsky! Samozřejmě, že se španělský grafik neobtěžoval použít polský typ písma. Víno je zde doporučováno k masům, zvěřině a k sýrům (jak dobré to rady).Dosti však marných nářků, otevírám víno. Zátka, na rozdíl od odfláknutých informací viněty, je pořádná, z plného korku, délky 44 mm. Barva vína je temně rudá, na okraji skleničky a proti světlu je víno granátově červené. Budí dojem husté tekutiny.Ve vůni, což je zvláštní, necítím cabernetovou temnotu, spíše středně silnou vůni vyzrálých a rozmačkaných hroznů. Slabě ale přece jen kořeněné, ovoce nepoznávám žádné, povidla také ne, já nevím - ani třeba barik tady není cítět. Víno mi připadá hladké a sametové, snad trochu zastřené. A hlavně - pocitově prázdné.Pomůže k bližší identifikaci doušek? Víno je středně husté, ne příliš plné. Po polknutí lehce nahořklý, dlouhý dojem. Kyselinky "v normě", suchost díky taninům tak na 50 - 60%. Ale ani povidla, ani náznak bariku.Víno se mi zdá dobré ke kořeněným pečením (safra, dostávám hlad), kdy koření trošku schová tu jeho divnou nedefinovatelnost a hořkost. Při dopíjení druhé skleničky mi ta zastřená hořkost začíná pomalu vadit - musím přikusovat kousky salámu Herkules a ještě si dopřávám poměrně slaný sýr Jadel. Teď mi víno už nepřipadá tolik hořké - není divu, salámové koření a sůl ze sýra vykonaly své.Kolik víno stálo? 89,- Kč - no, není úplně špatné, k jídlu jde, ale ... Možná tam při lisování hroznů nechali i hořké listy a větvičky, nebo do lisu spadl i nějaký "hořec polní" :-)Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: GandiaOdrůda: Cabernet SauvignonRočník: 2002Jakost: Denominación de OrigenZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: ValenciaVýrobce: Vicente Gandia Pla, S.A. Chiva - Valencia, ŠpanělskoČíslo šarže: L-4172Alkohol: 12 % obj.Teplota podávání: 18 °CDovozce: Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvoZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 89,- Kč - Globus, konec září 2004