O Víně

05.11.2004 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 05.11.2004 00:00

Cabernet Moravia 2002 kabinet - Moravíno s.r.o., Valtice

Byl to dáreček. Odrůda má oblíbená, moravský cabernet s krásnou chuťovou výbavou a skvělým potenciálem vůní ....
Odrůda Cabernet Moravia, která byla vyšlechtěna pro naše půdní a klimatické podmínky - v Moravské Nové Vsi panem Lubomírem Glosem, který také drží ochranná práva, má před sebou ( doufejme ) velmi slibnou budoucnost. Na tuto odrůdu také vsadila řada místních vinařů a během několika let se dá očekávat velký nástup vín této odrůdy na náš trh. Kdo má rád vína cabernetového typu jako já, bude určitě velmi spokojený - harmonická chuť s nádhernou barvou a fantastickou vůní.

Viněta oznamuje, že hrozny mají původ ve známé trati Ovčačka v Hruškách, která patří sdružení vinařů Bonus Eventus. Jde o vysvědčení dobrého původu - právě pro tyto polohy byla odrůda Cabernet Moravia vyšlechtěna (křížením Zweigeltrebe a Cabernet Franc).

Bordo sedmička barvy tmavé khaki, nastrojená do zlaté barvy záklopky, i dvoudílné etikety. Tady je další "fígl", který můžeme na trhu vidět. Kulatá nálepka nad hlavní vinětou bývá obvykle označením ocenění vínu uděleného, proto někteří výrobci používají stejný tvar a umístění této doplňkové nálepky k upoutání pozornosti zákazníků. Na této lapačce pak bývá napsáno prakticky cokoli, přičemž nápisy jako je zde jméno výrobce, nebo u jiných vín např. "Víno z integrované produkce hroznů" považuji ještě za přijatelné a zákazníka nematoucí. Stejně by možná stálo za to, kdyby si vinaři sami ustanovili, že kulatá placka a její umístění mezi hlavní vinětou a hrdlem může být použita pouze pro ocenění z výstav a soutěží.

Nahoře nastrojená lahev, zátkou je však ubohá 38 mm lepená korková drť s plnými okraji a jménem výrobce Moravíno.

Víno je ve skleničce tmavě červené, ale ne příliš. Takový solidní tmavý granát. Vůně mi přijde jedním slovem temná, omamná. Zavřu oči, nasaju a propadám se do hlubiny tisíc hektolitrů objemného sudu, kde víno zraje. Ta odrůda je úžasná.

V chuti je víno krásně suché, taniny a jiné přirozené chuťové látky mu dodávají osobitost. V ústech a po spolknutí zanechává dlouhý chuťový vjem, také vůní vyplňuje ústní dutiny. Cukernatost kabinetu má své hranice, víno je trošku tvrdší a zemité, ale u tohodle cabernetu to ani tolik nevadí, celkově to ladí s jeho charakterem.

Víno je dobré, prima a doporučuji se ho nebát. Cenu neznám, ale bude-li přijatelná, proč ne. Tento Cabernet Moravia můžete podávat k biftekům, výrazněji kořeněným grilovaným pokrmům a zvěřině. Také je vhodný k sýrům s bílou plísní jako běžně dostupný typ Camembert, Brie, Hermelín, dále k tvrdým ovčím a kozím sýrům Pecorino či Manchego, k sýrům s modrou plísní - Roquefort, Bleu d´Auvergne.

Odrůda: Cabernet Moravia
Ročník: 2002
Jakost: kabinet
Cukernatost: suché
Vinařská oblast: Podluží
Vinařská obec: Hrušky
Viniční trať: Ovčačka
Výrobce: Moravíno s.r.o. Valtice
Číslo šarže: 176
Alkohol: 11,8 % obj.
Cena: nevím, byl to dáreček od kamaráda

Spotřebitelská známka: nepřidělena

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno nehodnoceno

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1911x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Honzi 30.12.2009 20:09:57