Cabernet Moravia 2002 kabinet - Moravíno s.r.o., Valtice
Byl to dáreček. Odrůda má oblíbená, moravský cabernet s krásnou chuťovou výbavou a skvělým potenciálem vůní ....Odrůda Cabernet Moravia, která byla vyšlechtěna pro naše půdní a klimatické podmínky - v Moravské Nové Vsi panem Lubomírem Glosem, který také drží ochranná práva, má před sebou ( doufejme ) velmi slibnou budoucnost. Na tuto odrůdu také vsadila řada místních vinařů a během několika let se dá očekávat velký nástup vín této odrůdy na náš trh. Kdo má rád vína cabernetového typu jako já, bude určitě velmi spokojený - harmonická chuť s nádhernou barvou a fantastickou vůní.Viněta oznamuje, že hrozny mají původ ve známé trati Ovčačka v Hruškách, která patří sdružení vinařů Bonus Eventus. Jde o vysvědčení dobrého původu - právě pro tyto polohy byla odrůda Cabernet Moravia vyšlechtěna (křížením Zweigeltrebe a Cabernet Franc).Bordo sedmička barvy tmavé khaki, nastrojená do zlaté barvy záklopky, i dvoudílné etikety. Tady je další "fígl", který můžeme na trhu vidět. Kulatá nálepka nad hlavní vinětou bývá obvykle označením ocenění vínu uděleného, proto někteří výrobci používají stejný tvar a umístění této doplňkové nálepky k upoutání pozornosti zákazníků. Na této lapačce pak bývá napsáno prakticky cokoli, přičemž nápisy jako je zde jméno výrobce, nebo u jiných vín např. "Víno z integrované produkce hroznů" považuji ještě za přijatelné a zákazníka nematoucí. Stejně by možná stálo za to, kdyby si vinaři sami ustanovili, že kulatá placka a její umístění mezi hlavní vinětou a hrdlem může být použita pouze pro ocenění z výstav a soutěží.Nahoře nastrojená lahev, zátkou je však ubohá 38 mm lepená korková drť s plnými okraji a jménem výrobce Moravíno.Víno je ve skleničce tmavě červené, ale ne příliš. Takový solidní tmavý granát. Vůně mi přijde jedním slovem temná, omamná. Zavřu oči, nasaju a propadám se do hlubiny tisíc hektolitrů objemného sudu, kde víno zraje. Ta odrůda je úžasná.V chuti je víno krásně suché, taniny a jiné přirozené chuťové látky mu dodávají osobitost. V ústech a po spolknutí zanechává dlouhý chuťový vjem, také vůní vyplňuje ústní dutiny. Cukernatost kabinetu má své hranice, víno je trošku tvrdší a zemité, ale u tohodle cabernetu to ani tolik nevadí, celkově to ladí s jeho charakterem.Víno je dobré, prima a doporučuji se ho nebát. Cenu neznám, ale bude-li přijatelná, proč ne. Tento Cabernet Moravia můžete podávat k biftekům, výrazněji kořeněným grilovaným pokrmům a zvěřině. Také je vhodný k sýrům s bílou plísní jako běžně dostupný typ Camembert, Brie, Hermelín, dále k tvrdým ovčím a kozím sýrům Pecorino či Manchego, k sýrům s modrou plísní - Roquefort, Bleu d´Auvergne. Odrůda: Cabernet MoraviaRočník: 2002Jakost: kabinetCukernatost: suchéVinařská oblast: PodlužíVinařská obec: HruškyViniční trať: OvčačkaVýrobce: Moravíno s.r.o. ValticeČíslo šarže: 176Alkohol: 11,8 % obj.Cena: nevím, byl to dáreček od kamaráda