Sauvignon 2000 pozdní sběr - Víno Mikulov a.s.
Odrůdu Sauvignon v našich recenzích najdete velmi často. V posledních týdnech dokonce zaznamenává největší nárůst nových příspěvků a řada velmi zajímavých lahví se chladí a čeká na svou příležitost. Dnes přišel na řadu Sauvignon 2000 pozdní sběr od společnosti Víno Mikulov. Z firemních materiálů se dozvídáme, že víno zrálo v nerezových sudech a bylo vyrobeno reduktivní technologií. Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je opatřena archivním korkem délky 40 mm s firemním potiskem. Použití archivních korků u kolekce Sommelier Club se stalo již tradicí a je chvályhodné. Barva je slámově žlutá s nádhernými zlatými odlesky. Vůně je hluboká a široká, jak je u přívlastkových vín této odrůdy obvyklé. Dominují broskve, angrešt a na pozadí najdete také kopřivové tóny. Ty se při dalším rozdýchání vína stále více projevují a z vína jakoby vystupují. Jemná chuť po kopřivách se také objevuje v chuti, ale překvapí vás také odstíny hluchavky a dokonce i citrusové tóny. V závěru objevíte velmi příjemné a svěží kyselinky. Při pohledu jak se víno povaluje ve skleničce můžete pozorovat nádhernou viskozitu. Údaj o doporučené archivaci od výrobce říká, že víno se má otevřít právě nyní. Všechny vlastnosti potvrzují, že víno dosáhlo již svůj vrchol, ale nějaký ten rok v dobrých podmínkách ještě pravděpodobně vydrží. Sauvignon můžete podávat k lehce kořeněným pokrmům z drůbeže, pikantním rybím pokrmům nebo k předkrmům s výraznou chutí. Můžete ho také podávat k polotvrdým sýrům holandského typu (Gouda, Eidam, Fontina, Archivní sýr) a čerstvým ovčím sýrům (Brynza). Je to dobře vyvinuté víno, které si zaslouží vaší pozornost a které nezklame.Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: SauvignonRočník: 2000Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MikulovskáVinařská obec: PavlovViniční trať: Pod PálavouVýrobce: Víno Mikulov a.s., Průmyslová oblast 1220, 692 11 MikulovČíslo šarže: 15Evidenční číslo jakosti: 346/07/00Alkohol: 12,36 % obj.Teplota podávání: 12º CRok lahvování: 2001Cukernatost moštu: 22° ČNMObsah zbytkového cukru: 1,3 g/lObsah kyselin: 5,8 g/lBezcukernatý extrakt: 19,88 g/lOxid siřičitý celkem: 137 mg/lTeplota podávání: 9 - 12 ºCDoporučená archivace: 3 rokyZpůsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vodyCena: 140,- Kč (Tesco v roce 2004)