Štramberská šipka (bílá) perlivé víno - Křápek Josef Blatnice pod Svatým Antonínkem
Když jsem poprvé uviděl láhev s obchodním názvem Štramberská šipka, vyvolalo to ve mne mírný úsměv. Jedná se o perlivé víno, které si do názvu dalo motiv, který vůbec nesouvisí s vinařstvím. Štramberká šipka je název jeskyně ve Štramberku, ve které nalezl v roce 1880 Karel Maška zlomek spodní čelisti neandrtálského dítěte. Štramberk je malebné městečko a historickým náměstím, nad kterým se tyčí známá Trúba. Protože jsem nenašel žádnou spojitost mezi Štramberkem a vinařstvím, nezbývalo než zavolat přímo výrobci, Josefu Křápkovi do Blatnice pod Svatým Antonínkem, u kterého jsem získal veškeré potřebné informace.Štramberská šipka je obchodní název pro perlivé víno, které je vyrobeno podle tradiční rodinné receptury Josefa Křápka. Jedná se o stejné víno, jaké se prodává pod názvem Blatnická perla. Odrůdové složení pro výrobu bílého vína je vždy stejné: Müller-Thurgau x Muškát moravský x Ryzlink rýnský x Ryzlink vlašský. Mění se pouze poměr jednotlivých odrůd, a to na základě odlišností jednotlivých ročníků. Pan Křápek se snaží vždy o to, aby Štramberská šipka respektive Blatnická perla měla vždy svůj osobitý charakter.A než se pustím do samotné recenze, uvedu definici perlivého vína. Perlivé víno je sycené oxidem uhličitým, který mu dodává svěžest. Sycení vína oxidem uhličitým se běžně používá u vín fádních, méně kyselých, ale jinak zdravých. Z pohledu legislativy nesmí být perlivé víno označováno jako šumivé nebo jako sekt. Musí vykazovat minimálně 9 % obj. celkového obsahu alkoholu a minimálně 7 obj. % skutečného obsahu alkoholu. Přetlak oxidu uhličitého v láhvi musí být při 20° C v rozsahu od 0,1 do 0,25 MPa.Lahev typická pro šumivá vína má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena plastovým korkem s košíkem. Při pohledu na etiketu a především na použitou barvu mám své výhrady. Použit zlaté písmo na bílý podklad etikety je velmi nešťastné. Na druhou stranu použití symbolu jeskyně s pozadím na Štramberskou Trúbu je originální a určitě si toto perlivé víno nespletete s celou řadou dalších šumivých nebo perlivých vín. Barva je světle šedožlutá. Vůně je spíše neutrální, svěží a mírně ovocná. Při nalití do flétny můžete pozorovat dostatečně jemné a dlouhé perlení vycházející ze středu skleničky. V chuti jsou poznat stopy po odrůdě Müller-Thurgau a Muškátu moravském. Na jazyku cítíte mírný zbytkový cukr, což naznačuje, že se pravděpodobně jedná o polosuchou variantu. Tuto informaci nelze ovšem nikde ověřit. Určitě si řeknete, zde je poznat rozdíl mezi šumivým a perlivým vínem. Musím říci, že příchuť oxidu uhličitého zde skutečně je. Není sice výrazná, ale ten rozdíl určitě najdete.Toto perlivé víno můžete podávat k slavnostním přípitkům a předkrmům. Bude se také snoubit s tvrdými sýry (Ementál, Pecorino a Čedar). Jde o velmi osvěžující víno, které si určitě najde své příznivce. Protože máme k dispozici Štramberskou šipku ve variantě rosé, podíváme se příště na něj a řekneme si také něco o této jeskyni a výrobci.Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Štramberská šipkaOdrůdové složení: Müller-Thurgau x Muškát moravský x Ryzlink rýnský x Ryzlink vlašskýJakost: perlivé vínoZatřídění dle zbytkového cukru: neuvedenoVýrobce: Josef Křápek Blatnice pod Svatým Antonínkem 306Konzervováno kys. sorb.: max. 200 mg/lAlkohol: max. 12,0 % obj.Teplota podávání: 6 - 8 ºCCena: 85,- Kč (Štramberk - Galerie vín pod radnicí v roce 2004)