Melnik 2003 známkové jakostní - Chateau Menada, Bulharsko
Slovo Melnik na vinětě není ten náš český Mělník nad soutokem Vltavy a Labe, ale název vína, jež je vyrobeno z bulharské odrůdy Široka melniška loza, tedy česky „Široká réva z Melnika“ - zkracuje se ovšem právě na Melnik.Hovoříme o vinařské oblasti Údolí řeky Strumy, neboli také Jolianka na Struma v jihozápadním Bulharsku. Je to nejmenší bulharská vinařská oblast a je v ní jen 6 % bulharských vinohradů, má jednu podoblast, tři okresy a pět míst se statutem DGO. V oblasti je typické středozemní klima, které je příznivé právě pro červená vína. Naše úžasná databáze v sekci Encyklopedie - Oblasti - Bulharsko dále o tomto víně hovoří, že Melnik je suché víno tmavě červené barvy, plné, s vysokým obsahem tříslovin. Vyrábí se jak čistá odrůda, tak se používá ke scelování s méně výraznými víny. Melnik býval na našem trhu jedno z nejlacinějších dovážených vín - sedmička stávala kdysi 11,- Kčs. Lze vyrobit Melnik i měkčí, příkladem je Damianica Melnik, který je velmi hladké, obsažné víno. Správný Melnik je ale tvrdý a Harsovo Melnik má statut Controliran vina. Mimo vín odrůdy Melnik je zde i slušný Cabernet Sauvignon - mírně kořenný, s jemným charakterem a nezvyklá směs Cabernet Sauvignon + Melnik = tvrdé, silné víno.Podle bulharského vinařského zákona jsou vína série Sophia Menada označována jako vína krajová, nebo zemská - obdoba např. francouzského označení Vins de Pays.Tak tolik o víně Melnik teoreticky a nyní hurá do akce. „Mělník“ :-) je tedy v hnědé sedmičce, která sice připomíná obvyklý typ Bordó, ale nás nedostane - je to vyšší typ Bordo exclusive. Ten je nápadně podobný typu lahve Vinuva, která má ale ostře řezanější „ramena“, tedy tu část od hrdla k tělu lahve.Viněta vína je barevně přepestrá, rádoby moderní se zlatotiskem, ale ještě to není tak hrozné. Jak je obvyklé u vín nižších jakostí a to i u našich, chybí zde naprostá většina údajů o vlastním víně. Vím, že tam podle zákona být nemusí, ale určitě by nám, spotřebitelům, udělaly větší radost, než nezajímavé údaje o všem ostatním.Zátka je lepenec z korkové superdrtě, bez plných okrajů - no, to asi bude dílo. Třeba tím chtěl výrobce vlastními slovy naznačit, že víno je určeno k přímé spotřebě a nemusíme si dělat starosti, že Vám bude zabírat místo v archivu.Špunt je potištěn nápisy „Domain Menada“, „Belvedere Group“ a obrázkem čehosi, co je buď mořská pana, opilý vinař, anděl s ploutvema, nebo nějaký amorfní mlok :-)Barva vína je spíše světlejší červená, jasně rubínová. Ve vůni není tak zlé, je viditelně, nebo spíš „čmuchatelně“ sladší (je polosladké), není to ale to, čeho jsem se obával : hrůza kvality „pod“stolního vína. Cítím sudové červené, bez jiných dalších specifických vlastností, možná se trochu hlásí třísloviny.První doušek je „sladší“, při dalších si už zvykám. Více se začínají projevovat třísloviny a hořčiny. Víno ale hořké není, pije se mi dobře a v podstatě mě překvapuje a to tak, že příjemně. Polosuché je, ale taniny a „suchost“ na patře je dobře patrná. Řekl bych, že víno připomíná naši hladší, jemnější a sladší Frankovku, nebo sušší Rulandské modré. Víno netrpí žádnými specifickými příchutěmi či vlastnostmi v kladném ani záporném smyslu, lehce mě pálí v ústech tak, že to nepřičítám přirozeným kyselinkám, ale nejspíš řepnému cukru. S drobnými „příkusky“ jako kostky sýra a suchého salámu, je to však zcela v pohodě. Zajímavé je, že mám individuální pocit suchosti vína v ústech - znáte tu hru „jazyk patro mlask“ - ale ta polosuchost pitelnosti vyloženě prospívá a onu zmíněnou pálivost zjevně potlačuje (zajímavé také je, kolik už toho píšu o stolním víně).Tato červená Sophia Menada z „Mělníka“ :-) je překvapivě plné a přitom docela lehké víno, které se mi navečer dobře pije. Kolik že stálo : 49,- Kč ?!?! Tak na to je jediná odpověď : ANO, to se vyplatí...Myslím to upřimně :-)Obchodní název: Sophia MenadaOdrůda: MelnikRočník: 2003Jakost: známkové jakostní Kategorizace: krajové vínoCukernatost: polosuchéVinařská oblast: Údolí řeky StrumyVinařská obec: Stara ZagoraObsah alkoholu 11,5% Výrobní partie: zřejmě 217Rok lahvování: zřejmě 2004Teplota skladování: neuvedeno, ale my víme že nejlépe do 10º CTeplota podávání: cca 16º - 18°CVýrobce: Domain neboli Chateau Menada, BulharskoCena: 49,- Kč v Globusu začátek října 2004